Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..
0 comments

Nota minggu ini pada rakan2 blogger

Thursday, September 30, 2010

Kepada rakan2 blogger lain yang sudi singgah dan sudi 'terjah' mana2 tempat yang patut aku ucapkan tima kasih daun keladi, lain kali singgah lagi dan 'terjah' lagi..

memang 2-3 hari ni aku cuma memblog walking hanya dengan merangkak je sebabnya aku bz meng'update' blog aku ni.. aku dah jemu tgk template yang lama tu.. tapi alhamdullilah dah settle dah.. cuma nak tambah mana2 yg patut je.. tu pun nasib baik kepala otak aku ni masih ingat jugak skit2 mcm mana nak meng'edit' code HTML tu .. yg banyak2 editing part tu aku skodeng mana2 blog2 otai2 kita yg sudi kongsikan tutorial bersama.. tima kasih.. tima kasih..

Ini pesanan yg aku tinggalkan sejak 2-3 hari yang lalu:



Template blog aku kali, aku rasa kali yg ke berbelas-belas kali yg aku try and error then baru aku decide nak guna kan ianya kali ni..

Skali lagi aku ucapkan tima kasih pada blogger2 yg sudi singgah kat sini .. lepas2 ni aku taknak merangkak lagi, aku nak berlari pulak masa wat blog walking .. so pada2 sapa yg nak aku skodeng blog mereka sila la tinggalkan jejak anda dimana-mana yang patut...(dan jgn lupa 'terjah' mana2 tempat yang patut yer...).. Insay allah aku pun takkan lupa nak skodeng kat tempat korang pulak..





Read more...
Nota minggu ini pada rakan2 bloggerSocialTwist Tell-a-Friend
3 comments

Bachelor Girl - Buses And Trains

Pagi ni on the way dtg keje aku dengar lagu ni kat mix.FM yg pernah jadi my first favourite station radio.. Kalau 10 tahun yang lalu mmg lirik lagu ni ada kena mengena dgn hidup aku tapi sekarang aku dah happy dengan hidup aku yang tak seberapa ni.. alhamdullilah..


Untuk mendengar lagu ni SILA TEKAN DI BAWAH ni!!!

http://beemp3.com/images/beemp3-player.png

) 100% 50% no-repeat #fffbf2;border:solid 1px #ffbe32;font:11px/16px arial, sans-serif;color:#000;padding:4px 11px 0;border-radius:5px;width:296px;margin:0 0 14px">
http://beemp3.com/player/player.swf
" quality="high" bgcolor="#ffffff" width="290" height="24" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" flashvars="playerID=1&bg=0xCDDFF3&leftbg=0x357DCE&lefticon=0xF2F2F2&rightbg=0x64F051&rightbghover=0x1BAD07&righticon=0xF2F2F2&righticonhover=0xFFFFFF&text=0x357DCE&slider=0x357DCE&track=0xFFFFFF&border=0xFFFFFF&loader=0xAF2910&soundFile=http%3A//dc183.4shared.com/img/1147370441/703a961c/dlink__2Fdownload_2FLhXFAZHL_3Ftsid_3D20120228-132642-20cdd049/preview.mp3%0A%0A">

Buses and Trains Lyrics
Artist(Band):Bachelor Girl


Hey Mom
Why didn't you tell me
Why didn't you teach me a thing or two
You just let me go
Out into the World
You never thought to share what you knew

So I walked under a bus
I got hit by a train
Keep falling in love
Which is kinda the same
I've sunk out at sea
Crashed my car, gone insane
And it felt so good
I want to do it again

Hey Mom
Why didn't you warn me
Coz about boys is something i should have known
They`re like chocolate cake
Like cigarettes
I know they're bad for me
But I just can't leave 'em alone

So I walked under a bus
I got hit by a train
Keep falling in love
Which is kinda the same
I've sunk out at sea
Crashed my car, gone insane
And it felt so good
I want to do it again

(AND I WALKED)UNDER A BUS
I GOT HIT BY A TRAIN
AND IT FEELT SO GOOD
AND I WANNA DO IT AGAIN
WANNA DO IT AGAIN
*HEY EY IEEY*
(WANNA DO IT)
Oh, felt so good

Hey Mom
Since we're talking
What was it like when you were young
Has the world changed
Or is it still the same
A man can kill and still be the sweetest love.

So I walked under a bus
I got hit by a train
Keep falling in love
Which is kinda the same
I've sunk out at sea
Crashed my car, gone insane
And it felt so good
I want to do it again

So I walked under a bus
I got hit by a train
Keep falling in love
Which is kinda the same
I've sunk out at sea
Crashed my car, gone insane
And it felt so good
I want to do it again

(AND I WALKED)UNDER A BUS
I GOT HIT BY A TRAIN
AND IT FEELT SO GOOD
AND I WANNA DO IT AGAIN
WANNA DO IT AGAIN


Read more...
Bachelor Girl - Buses And TrainsSocialTwist Tell-a-Friend
3 comments

My Favorite video so far la... (setakat hari ni je...)

Monday, September 27, 2010

Wonder Girl-Nobody



Bagi aku lawak la jugak !!
Read more...
My Favorite video so far la... (setakat hari ni je...)SocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Template Blog Untuk Mesra SEO

Sunday, September 26, 2010

Template blog boleh membantu mesra SEO? Ape makna SEO (Search Engine Optimization) ? Ia adalah rankaian proses yang sistematik bertujuan meninggkatkan Trafik dari mesin pencarian melalui suatu keywords(kata kunci) untuk dipaparkan pada halaman utama disuatu ejen pencarian seperti Google,yahoo dan sebagainya.Memang tidak dinafikan,kebanyakan blogger kita sering menggunakan keywords sebagai cara utama untuk pembikinan trafik yang mendadak.Bagi aku,cara terbaik untuk mencari keywords yang bagus,korang cari isu-isu terkini,maklumat dan tips.Sebabnye...Ramai pengguna internet dinegara kita ni menggunakan internet sebagai cara utama untuk mendapatkan isu-isu terkini,maklumat da sebagainya.


Selain menggunakan keywords untuk membantu percambahan trafik,kita juga boleh menggunakan blog Template sendiri bikin sebagai trik dalam mesra SEO. Apa yang penting,ia mesti lah simple,kemas dan senang untuk pembaca blog kita nak belek-belek blog kita tu. Kat sini aku copy beberapa tips yang aku peroleh dari dunia berblogging ni.

1.Sidebar Dibahagian Kiri Kurang Digalakkan.
Sebabnya...Robot-robot search Engine akan membaca sesebuah blog itu dari KIRI ke kanan.Katakan korang menggunakan sidebar kiri pada artikel blog korang,robot-robot search engine akan percepatkan pencarian dibahagian sebelah kiri yang mempunyai sidebar terlebih dahalu,manakala barulah di ikuti dengan pencarian artikel.Nampak tak? pencarian 'index' artikel korang lambat dibaca oleh robot-robot pencarian.Apabila selesai 'index' pada sidebar,baru la enjin pencarian ni baca artikel korang.

2. Basic Template lebih baik.
Sebabnya,penggunaan script yang ada pada basic template ni lebih sedikit berbanding template yang telah diubahsuai.Kalau boleh korang pakai template yang ade kat kilang blogspot ni.hehe.Kebanyakan blogger gemar gunakan template luar dari kawasan blogspot..Sebabnye untuk memuaskan hati bile memandang blog tu.hehe.Tak mengape untuk berbuat demikian,tetapi bagi blogger yang ingin mengejar SEO dan kelajuan loading dalam sesebuah blog,aku cadangkan korang gunakan basic template yang ada dalam blogspot.hehe.

3.Kurangkan 'Error' dalam blog korang.
Sebabnya..Semakin banyak error dalam blog korang tu,semakin sukar robot-robot pencarian meng'index' blog korang ke search enjin.Macam mana korang nak tahu error dalam blog korang? korang klik sini untuk check error yang ada pada sesebuah blog.hehe.Kalau boleh korang kurangkan sebanyak mana yang mungkin.

Read more...
Template Blog Untuk Mesra SEOSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Angota keluarga Atikah_ar(IkaAR)

MY LOVELY STICK FAMILY



My Stick Family from WiddlyTinks.com


MY FAMILY'S MEMBERS





MY FAMILY TICKERS

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


Read more...
Angota keluarga Atikah_ar(IkaAR)SocialTwist Tell-a-Friend
29 comments

Wedding of Fairy Tales

Friday, September 24, 2010

Pagi ni, buka2 facebook je, aku terpikat tgk tajuk ni "Wedding of the Fairy Tales" video yg di uploadkan oleh salah sorang dari kawan aku.. aku pun bukak ler... jeng... jeng....
Ni haaa....perkahwinan Nur Nadia SM Nasimudin...anak gadis Allahyarham SM Nasimudin, pengasas empayar perniagaan NAZA Group.

Korang layan je la video ni dulu..



Seperti kata blogger MamaGee dlm blog beliau yg aku baca jugak pagi ni

"{ade nk bg pendapat...tp..takut plak jadi ISU nnti..so takpelah...layannnzzz jelah ..Hik3... }
Harap2nyaa perkahwinan ni BERKEKALAN ke akhir hayat...Kalo tak RUGI byk tu..."
aku pun bersetuju sgt dgn kata2 beliau.
So pada pendapat aku biarlah majlis kahwin kita sendiri yang dah berlalu tu tak SUPER DUPER macam tu tapi yang penting  majlis kawin kita tu mendapat KEBERKATAN dari Nya dan sumernya telah berjalan dengan lancar dan selamat.. (mcm aku ni.. anak dah masuk 4 dah...)  dan semoga jodoh kita berpanjangan sehingga ke akhir hayat..

P/S : aku masih sayangkan laki aku walaupun hantaran yang dia bagi dulu tu, takdelah GEMPAK cam org lain.. hi...
Tapi agak2nyer ler,  kalau aku pun byk duit cam dia tu masa nak kawin hari tu , aku wat wedding of the year jugak ke????? Maybe tak kuttt... sebab aku ni jenis yg kedekut nak membazir... hiiii... bertuah ler laki aku ekkk!!!


Read more...
Wedding of Fairy TalesSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

HTML Scroll Box

Thursday, September 23, 2010

Dulu aku tgk kat blog org lain guna scroll box ni dan dah lama jugak la aku tercari-cari cara nak buat scroll box ni, hari ni baru aku jumpa.. itupun sebab aku nak singkatkan list Link exchange aku tu.. nak jimatkan space.. takkan aku nak biarkan list tu menjalar sampai ke bawah kut.. so skrg blog aku nampak ringkas skit.. so pada sapa2 yang nak try benda ni boleh la layari site ni http://www.quackit.com/html/codes/html_scroll_box.cfm

Aku jugak edit size scroll box aku tu berserta size text dan jugak jenis text yg digunakan.. godek2 je la yer ...
Read more...
HTML Scroll BoxSocialTwist Tell-a-Friend
1 comments

Kobis dan kesannya pada wanita


Aku sebenarnya dah banyak kali terbaca tentang kaitan sayur kobis dan wanita ni tapi aku amik tak endah je la.. Walaupun ianya dikaitkan dengan penyakit keputihan dikalangan wanita tapi jika dikaji dari positivenya, byk juga kebaikan memakan sayur kobis ni. Malahan masa aku dlm pantang bersalin pun aku amalkan sayur kobis ni jugak walaupun ada cakap2 belakang yang mengatakan sayur kobis ni sejuk la…, angin la.. dan macam2 lagi tapi bagi aku selagi aku boleh makan dan tak mendatangkan kemudaratan pada tubuh badan aku aku makan jugak.. lagipun bagi aku sebagai wanita yang berkerja, 8-9 jam sehari dan 5 hari seminggu, aku rasa sayur kobis ni la favourite aku untuk dibeli dan disimpan dlm peti ais, sebb ianya tahan lama dan boleh dipotong sesuka hati dan dimasak pada bila2 masa saja yang diperlukan Malahan nak campur sayur kobis ni dlm masakan apa2 pun boleh especially mee goreng ataupun nasi goreng.
Lagi satu sayur kobis ni aku suka ianya di goreng dengan kicap, kadang campur ngan tougeh  dan carrot skali. Macam photo di bawah ni.


Satu lagi menu sempoi kobis ni aku buat mcm sup sayur campur digandingkan dengan carrot dan dipecahkan telur didalam sup tu… senang aku nak suap kat mulut2 anak2 aku.. Semalam aku baru je masak lemas sayur kobis campur ngan kacang panjang buat santapan malam kami sekelurga.

Apa2 pun terpulang la kepada empunyer diri masing2 sama ada nak makan ke tak sayur kobis ni.. aku cuma nak sertakan sekali di sini artikel yang berkaitan tentang keputihan dan kobis..

Aku pasti ramai perempuan tahu makna KEPUTIHAN. Keputihan kebiasaannya dialami oleh kebanyakan perempuan samada belum berkahwin mahupun yang sudah berkahwin. Masalah keputihan ini juga turut dialami oleh sebahagian daripada lelaki. Namun begitu, di sini lady hanya akan huraikan untuk perempuan sahaja. Keputihan adalah sesuatu yang keluar daripada kemaluan perempuan yang berwarna putih seperti putih telur.

Keputihan sebenarnya adalah protein yang dikeluarkan oleh badan melalui vagina perempuan. Ia merupakan lumrah bagi perempuan. Ia tidak akan mendatangkan masalah jika kuantiti keputihan tersebut adalah sedikit. Namun begitu, jika ia dikeluarkan dengan kuantiti yang banyak, ia akan menggalakkan jangkitan bakteria berlaku di vagina. Dan menyebabkan masalah keputihan akan menjadi lebih rumit serta akan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan serta menyebabkan vagina akan menjadi gatal.

Protein yang dikeluarkan oleh dinding vagina merupakan protein yang penting untuk keperluan badan manusia. Disebabkan memakan kobis, protein tersebut dirangsang untuk dikeluarkan dari badan oleh vagina wanita dan badan akan kekurangan protein. Selain daripada vagina menjadi gatal dan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan, keputihan juga boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan berat badan semakin menyusut serta sukar untuk berlaku penambahan berat badan.

Di dalam vagina perempuan terdapat beberapa jenis bakteria dan kulat yang saling membantu menstabilkan pH vagina supaya sentiasa berada dalam keadaan berasid (3.8 to 4.5). Candida albicans merupakan contoh kulat yang didapati secara semulajadi dalam vagina perempuan. Walau bagaimanapun jika terdapat pengeluaran protein (keputihan) yang banyak, ia akan merangsang pertumbuhan Candida albicans serta mikroorganisma lain dan menyebabkan penyakit lain yang lebih kronik andai dibiarkan dan boleh merosakkan pundi kencing, rahim dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan kemandulan serta penyakit lain yang lebih kronik.

Oleh sebab itu, marilah kita sama-sama mengelakkan memakan makanan yang menjadi penyebab utama masalah keputihan. Dan andai keputihan terlalu banyak, pilihlah pencuci vagina yang bersesuaian untuk mengelakkan bakteria/ kulat dibunuh dengan kadar yang tidak seimbang yang boleh menyebabkan jangkitan berlaku dengan lebih teruk.


Read more...
Kobis dan kesannya pada wanitaSocialTwist Tell-a-Friend
40 comments

Cerita Lucu: Blues Suami Isteri

Masa aku wat BW pagi ni aku ada terbaca cerita lucu ni dari sorang blogger yang mengelarkan dirinya 'Marhaen Kacak'... sekacak mana orangnya aku tak pasti.. tapi yang penting kat sini, aku nak kongsi kat blog aku plak..

Al kisahnya......


Sepasang suami isteri baru jer bercerai dan mereka bertengkar untuk tentukan hak
penjagaan anak tunggal mereka, Ahmad Fadhullah yg berumur 1 tahun. Pas tu mereka pun pegi lah ke pejabat agama untuk berjumpa denga kadi.....

Kadi tanye kat pompuan tu.....
"Kenapa awak rasa awak yang paling layak bela anak tu?

Pompuan tu jawab.....
"Saya yang mengandungkan anak tu. saya yang melahirkan anak tu.
dia keluar dari perut saya."

Si jantan (suami) terkedu sebab dia tau pas ni kadi akan tanye dia lak...
ahhh.... sudah... mende aku nak goreng kadi ni.....(dalam hati)

Kadi pun tanye si jantan...
"Hah... kamu.... bagi alasan kenapa anak tu kamu yang patut bela"

"Tuan kadi... kalaulah saya ada syiling seringgit, dan saya 'masukkan' dalam vending machine......."

sambung si suami lagi......

"kemudian, lepas saya tekan satu butang pilihan, maka keluarlah setin air minuman....."

"Saya nak tanye tuan.. air tin yang keluar dari mesin tu hak saya atau hak mesin?"


Jawab kadi.. "Hak kamu le.."

Jantan tu kata lak....

"HAH...KALAU GITU USTAZ. SAMA LAH MACAM KES SAYA NIH!!!!"


TAMMAT alkisahnya.....




Marhaen Kacak : Pusing kot mane pun orang laki2 ni bijak mencari jalan penyelesaian....mueheheheh.......
Read more...
Cerita Lucu: Blues Suami IsteriSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Khasiat Rizom Temu Lawak

Pada tulisan sebelum ini, anda dah tahu akan khasiat air rebusan batang dan rizom temu lawak, kan? Iaitu ia baik untuk mengatasi sembelit dan najis berdarah.

Sebagai kesinambungan, saya ingin kongsikan pula secara ringkas tentang khasiat rizom temu lawak. Rizom temu lawak ni boleh dimakan secara mentah mahupun meminum air rebusannya.


Jika anda memilih untuk memakannya secara mentah, ia memang baik dalam usaha mengekalkan tahap kesihatan serta membantu anda kekal awet muda.


Sementara itu, amalan meminum air rebusan rizom temu lawak pula mampu mengurangkan demam panas dan rasa sengal-sengal.

Tak lupa juga untuk para ibu yang baru lepas bersalin. Ada juga khasiatnya untuk anda. Gunakan air rebusan ini sebagai air mandian untuk menyegarkan badan.
Read more...
Khasiat Rizom Temu LawakSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Kek Coklat Kukus

Wednesday, September 22, 2010

 
 
BahanA
1 cawan serbuk koko
¾ cawan gula pasir
1 cawan susu cair(dalam tin)
1 cawan minyak masak (if ganti dengan butter cair lagi sedap )
½ cawan susu manis (susu pekat ye)

Bahan B
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate

BahanC
3 biji telur

Bahan untuk Topping(Bahan D)
¾  cawan coco powder
½ cawan minyak masak
1 cawan air suam
½ cawan susu F&N pekat
Gula 1 sudu
(Cairkan sume bahan D atas api yg kecik.Sebelum gune, gaul sekejap supaya texture halus sket)

Hiasan:Coklat Rice

Cara nk buat:

1. Campur semua bahan A dalam periuk dan masak kejap atas api yang kecik je sampai sume larut.Api besar2,nnt hangit pulak.huhu..tutup api,biar adunan suam

2. Ayak bahan B supaya tak berketul2

3. Pukul telur (Bahan C) dalam bekas lain sampai kembang dan campur dengan campuran koko td. Gaul rata dan campur pula campuran tepung tadi.

4. Gaul sebati dan tuang dalam acuan.jangan tuang penuh2 ye..sebab kek nie akan naek.

5. Tutup acuan dengan aluminium foil agar tak masuk wap. Kukus selama 1 ½ jam baru angkat dan sejukkan.Tuang Bahan D yang dah dicairkan tadi kt atas kek tu dan tabor dengan coklat rice yang yummy2 tu..dah siap…

Chef Nur lebih suke tuang aduan dlm bekas dadih yang rendah yang kecik2 tu.senang nak makan.comel2 pulak tuh.kalau bekas kecik tu, kukus selama 20minit.Selamat mencuba ya…

Tips hari ni: mase kukus tu,alaskan penutup kukus tu dengan kain yg serap air ye supaya wap air tu tak jatuh atas kek yg comel2 kt dalam pengukus.nnt jd tak cantik plak.
 
 
yummy..yummy...

Read more...
Kek Coklat KukusSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Cara insert gambar pada shoutmix box

Kali ini entry aku copy dari blogger REALWANDA untuk dikongsikan bersama iaitu bagaimana untuk insert gambar pada shoutmix box.... Walaupun perkara ini mudah bagi bloger2 lama tapi bagi aku yang tak pernah apply benda2 macam ni, mmg tak tahu cam nak nak start.. dlm masa yg sama semoga dapat membantu bloger2 lain yang masih lagi memerlukan tunjuk ajar (mcm aku ler)...
kiranya ade kekurangan pada tutor ini sila buat rujukan pada mana2 web bloger yang lain.......


ini contoh yang dah siap........

Langkah2 dan resepinya ialah ......

Langkah Pertama :
Mesti ke web http://www.shoutmix.com/main/
Ok bagi yang dah ada akaun shoutmix terus jer login. Yang belum ada akaun kena daftar terlebih dahulu...

Langkah kedua :
Apablia keluar paparan seperti gambar dibawah ini cari Display > klik Smileys seperti kotak bertanda merah....



Langkah ketiga :
Paparan Smileys di pamerkan.... Tengok kotak dibawah yang bertanda merah....so apa perlu buat ialah anda insert ler url link gambar yang anda copy dari mana2 dan paste ke dalam kotak Smileys image url... next tulis perkataan yang sesuai dalam kotak Code > Optional > klik butang Add. Dah siap klik butang save setting .




p/s : kalau nak cari pelbagai gambar menarik cuba search dalam google atau mana2 web taip kata kunci Animation Gif...... pastu pilih ler mana web yang kuar nanti... Dan satu lagi untuk memudahkan anda ambil gambar2 tu... caranya pada gambar pilihan klik atas gambar > mouse klik belah kanan > klik copy image URL dan insert dalam kotak Smiley image url disediakan.....
Read more...
Cara insert gambar pada shoutmix boxSocialTwist Tell-a-Friend
44 comments

Kek Apam Kukus

Tuesday, September 21, 2010


Resepi kek apam ni aku adaptasikan dari laman blog sorang budak ni.. resepi ni sempoi dan senang je. Jangka masa aku siapkan kek ni dari start memblender bahan2nya sehingga siap process mengukus apam ni cuma lebih kurang 30 minit je.. aku guna blender yang ada kelajuan turbo dan ada stand so cepat la skit kut…

Bahan-bahan :

1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
3 bijik telur
1 sudu overlet (takde pun takpe rasanya…)
1 sudu the baking powder
2 sudu serbuk koko
2 sudu susu pekat
½ keping gula kabung
2 @ 3 sudu majerin
Sedikit asen vanilla

Cara penyediaan :

Ø      Gula, telur dan overlet dipukul sehingga kembang ( campuran bahan2 ni seakan-akan color putih)

Ø      Masukkan tepung, serbuk koko, baking powder dan asen vanilla. Pukul sebati, masukkan susu secukup rasa, jgn banyak sgt.. agak-agak ler…

Ø      Kukus air dalam bekas pengukus, pecahkan gula kabung, masukkan dalam loyang sehingga cair, kemudian masukkan majerin. Biarkan kedua-dua bahan tersebut cair dahulu.

Ø      Setelah itu masuukan adunan tadi kedalam loyang. Kukus sehingga masak.

Ø      Setelah masak, keluarkan kek , telengkupkan di atas pinggang dan bolehlah di hias. Siap sedia untuk dimakan..

Kek yang dah siap dipotong..

Focuskan dekat skit lagi…

Ini lah rupa kek dari sisi.. yang kat bahagian atas tu bukannya hangit tapi cairan gula kabung tu..



Actually resepi ni boleh diubah-ubah mengikut cita rasa masing-masing.. Kali kedua aku buat kek ni aku tukarkan serbuk koko dengan perisa sirap yang warna merah tu dan aku tukarkan gula kabung tu dengan sirap juga, so kek apam kukus aku kali ni berwarna pink dan berperisa ros.. sedap juga!!!



Read more...
Kek Apam KukusSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Tips membentuk identiti blog anda

Sunday, September 19, 2010

Identiti adalah penting untuk menjadikan blog kita mudah dikenali dan diingati. Contoh blog Redmummy, identiti blog beliau warna merah, Denaihati, hidup untuk memberi! dan lain-lain lagi.

Kenapa perlu identiti?
Identiti merupakan nilai yang melambangkan blog anda untuk diingati atau dikenali. Ia membantu blog anda dikenali atau diingati.

Antara tips membentuk identiti blog anda adalah seperti berikut:


  • Nama blog / nama domain - adalah yang terpenting kerana keunikkan, mudah dan ringkas menjadikan ia mudah diingat. 

  • Template - Menggunakan template yang khusus untuk melambangkan identiti anda. Sentiasa berlatar belakang warna hitam atau gambar yang tersendiri

  • Menggunakan nickname - menggunakan ganti nama yang menarik. Contoh blog Adlin Shauki - menggunakan gantian nama kodok untuk pembaca dan beliau sebagai Chif Kodok, blog gnesop.com menggunakan nama pendek "Sop" atau Blog 4 Tingkat menggunakan nama singkatan R4T dan lain-lain contoh lagi.

  • Header/Logo - boleh membentuk identiti blog dengan membina header atau logo yang menarik. Apabila kita lihat header atau logo tersebut, kita telah tahu blog tersebut.

  • Tag line - tag line yang unik juga menyumbang kepada mewujudkan identiti blog. Contohnya blog Mia Liana - Smile - Smile - Smile, BelogMJ - this is my tale ©

  • Jenis blog - jenis blog yang unik dan lain dari yang lain membantu membentuk identiti tersendiri. Contohnya blog kontest - hanya menyediakan maklumat tentang kontest sahaja.

  • Corak penulisan - cara menulis dan entry juga membantu membentuk identiti tersendiri. Terdapat bloggers yang menggunakan ayat kasar, bahasa rojak, pantun, puisi dan lain-lain menyampaikan entry blog.

  • Persoaliti penulis - ia juga membantu menjadikan identiti blog. Bagi yang telah mempunyai personaliti seperti artis, adalah mudah menyalurkan personaliti penulis kepada identiti blog. Kepada penulis biasa, boleh wujudkan personaliti penulis dengan sentiasa memamparkan gambar penulis di blog, memperkenalkan diri dalam blog, menunjukkan keunikkan personaliti, mewujudkan rangkaian rakan, sentiasa menjadi blogger mesra dan sebagainya
Setiap blog mempunyai ciri-ciri tersendiri dan ia mampu diasah sebagai identiti blog. Ciri-ciri yang tersendiri tersebut sekiranya digabung boleh membentuk identiti blog yang terbaik.

Secara rumusannya, blog perlu unik untuk menyerlahkan identiti blog anda. Selamat membentuk identiti blog anda.

Read more...
Tips membentuk identiti blog andaSocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

5 tips memberi komen blog untuk traffic

Saturday, September 18, 2010

Meninggalkan komen selepas membaca entry bukan sahaja boleh menyampaikan pendapat atau pandangan tetapi juga boleh mewujudkan hubungan antara bloggers, menaikkan PR dan juga 'backlink' iaitu traffic. Bagaimana traffic boleh terhasil melalui komen? Ikuti tips berikut:


  1. Menjadi pengomen tegar - perkara ini tidak Sop sedari sehingga terdapat beberapa bloggers yang Sop kenali sebagai pengomen tegar seperti Kie-yu, Zulkbo, LifeKami, tehr dan lain-lain. Apabila bloggers selalu memberi komen entry kita, secara tidak langsung kita akan membalas komen ke entry blog mereka. Hubungan antara bloggers juga menjadi lebih rapat.

  1. Menjadi pemberi komen teratas (top commenter) - Kebanyakkan pemilik blog memasang widget top commenter dan jika antara pemberi komen terbanyak, nama anda akan tersenarai dalam senarai tersebut. Ia juga mampu memberi backlink yang sangat baik

  1. Memberi komen yang bernas - Komen yang berbentuk bantuan, perkongsian maklumat, pertambahan informasi dan lain-lain adalah yang terbaik untuk memberi backlink kepada blog anda. Contohnya sekiranya terdapat entry tentang mohon maklumat atau penyelesaian masalah. Kebiasaan jika anda mampu menolong menyelesaikan masalah, pemilik blog sangat terhutang budi. Mungkin akan tersenarai dalam blog list, entry atau dibookmark. Ia juga menggambarkan anda mempunyai banyak maklumat dan informasi dan pembaca blog tersebut mungkin akan singgah ke blog anda.

  1. Meninggalkan URL blog - Pastikan setiap komen anda disertakan URL blog. Contohnya sistem komen blogspot akan memaparkan 'user profile' pada komen. Sila update 'profile' dan masukkan senarai blog anda. Daftar 'user' bagi sistem komen lain seperti "Disqus", "Instant debate" dan lain-lain untuk memasukkan link blog.

  1. Menyenaraikan URL blog - Sekiranya entry tersebut berkaitan dengan entry blog anda, anda boleh meninggalkan komen dengan menyatakan ia maklumat berkaitan atau tambahan. Tetapi jangan melakukan SPAM iaitu memasukkan link tanpa maklumat berkaitan atau sebarang ayat. Ia akan menunjukkan anda hanya mencari traffic semata-mata.
Terdapat tips-tips lain lagi yang digunakan oleh bloggers semasa memberi komen. Mungkin rakan-rakan bloggers lain boleh menambah tips lain [sambil apply tips yg ke 3] untuk perkongsian bersama.

Read more...
5 tips memberi komen blog untuk trafficSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Bersenam bukan cara kuruskan badan

Friday, September 17, 2010






17 September 2010

LONDON - Satu kajian menunjukkan bahawa bersenam bukannya cara terbaik untuk menurunkan berat badan, lapor sebuah akhbar semalam.

Kajian itu menyatakan penurunan bilangan kanak-kanak yang berjalan ke sekolah dan peningkatkan bilangan orang menonton televisyen didapati bukan penyumbang kepada berat badan.

Menurut kajian itu, kanak-kanak yang pergi ke sekolah dengan menaiki kereta akan menghabiskan masa untuk berlari di taman permainan.

Menurut seorang pakar dari Universiti Aberdeen, Profesor John Speakman, pada tahun 1950an, tidak ada seorang pun yang membeli sebuah basikal senaman dan mengayuhnya di dalam garaj.

Namun, katanya, ketika ini ramai orang yang menggunakan basikal senaman dan mengayuhnya di dalam garaj untuk menguruskan badan.

Justeru, katanya, seseorang manusia kini bukannya tidak aktif jika dibandingkan 20 tahun lalu.

Menurutnya, peningkatan masalah kegemukan sebenarnya disebabkan seseorang itu makan terlalu banyak dan bukannya kurang melakukan senaman. - Agensi
Read more...
Bersenam bukan cara kuruskan badanSocialTwist Tell-a-Friend
13 comments

Mari Belajar Loghat Perak

sumber :forum.asyraaf.net
Untuk Gantinama:

teman = saya
mike = awak
kamu=awak
mengkema =engkau orang(ramai)
kome=engkau orang/boleh juga pada sorang atau berdua
kume=kami
keme=saya (bacha dengan E tanda diatas)
yob/yeop = bagi memanggil lelaki yg kita tak tau namanya
Yong = bagi memanggil permpuan yg kita tak tau nama nya.
             kedua dua gelaran ini juga digunakan didalam keluarga.
Pah/Opah = Nenek
Tok = datuk
                               

Kebanyakkan hujung ING tinggal IN saja

Kambing = kambin
kuching = kucin
lembing = lembin
daching = dachin
cacing = cacin
guling = gulin
pusing = pusin
bising = bisin

kebanyakkan akhiran  IR diganti dengan IO,  AR diganti dengan O
Acar = aco
air = ayo
Ajar = ajo
akar = ako
asar = aso
fikir =pikio
pasir =pashio
putar  = puto
kikir=kikio
cicir = cicio
kafir=kapio
lendir lendio
hanyir= hanyio

 
bibir =bibio.................tapi kalau bebio dah jadi cacing halus seperti hampas kelapa selalu kedapatan
        pada dubur kanak kanak
biar=bio...........sebab itu ada kata kata orang tua bebio kalu di bio naik kemata buta
                          makna nya sakit cacaing pada bebudak ne tak bleh di biar kan begitu saja tanpa diubati
                           kerana kalau sudah sampai naik kemata boleh mengakibatkan buta.

bakar=bako
belukar=beluko
tikar =tiko
seluar=seluo
ular =ulo
sambar=sambo
selimbar selimbo
takar=tako
besar=beso

chegar=chego (batu bulat lonjong didalam sungai )

                       
PERKARTAAN2 LAIN

ate = habis tu (penyedap cakap)
biole = biar lah
belontok = macamikan haruan berbintik cokelat
bujuk = ikan haruan
bolen = telanjang bulat
cucor pisang = cekodok pisang
cucor bawang = cekodok tepung campur bawang
cucor = jirus
cabuk = berkudis buruk........cth orang marah..cabuk le kaki kamu.....makna nya biar kaki kamu tu berkudis teruk
tumpo = mati (bahasa kasar)

pegho = sampan
cebok = alat mencedok air
bebeno = sungguh/sangat   cth budak ne jahat bebeno
nyor = kelapa
biut = degil
begholoh = tidor
tak sio = tak mahu
teghoyak = menangis
bedeah = tipu/menipu
piat = pulas.....cth  aku piat telinga tu karang.
petia = perhati
bedek(membedek) = belek (membelek)
kela = gaduh
berkela = bergaduk
kayo = pergi buang air
kayo beso =berak
kayo kecik = kencing
yangat = kopi atau teh panas.
tepek = lempeng
jamban = selain makna biasa.......nama bagi pelantar atau rakit tampat mandi di sungai Perak biasanya dibuat dari batang balak.
kulu = kehulu
kelio = kehilir
kedarat = hala menjauhi sangai
kebaroh = hala kesungai
Tebin = tepi sungai
telio = teringin
buah kanto = buah enau
koi = kueh
kek = cake
cekelat = gula gula
kopek = tetek
kutey = cubit halus
kutei = dah lama
nohen = buat dek jer...
kodak/kekodak = lebihan/serbuk kueh.........umpama orang bertanya banyak ke lagi kueh raya jawabnya tinggei kekodak tong aje.......
 
ngekek = ketawa terbahak bahak
ngonyam = gatei (berkaitan lelaki/perempuan)
seniat = pukul........dengan lidi umpamanya.
sidang = berhenti.......pada hujan
samo = warna merah jambu
geduak = kerdas
getik = benci
amra = kedondong
meghenin = berkilat
nganto = sejenis permainan anak muda dibulan puasa dekat dekat nak raya ketika ibu sibuk buat kueh deme akan ambil beberapa jenis kueh buboh dalam pinggan umpamanya dihantar secara senyap senyap kerumah kawan di letak atas tangga umpamanya kemudian diletupkan mercun bagi tau isi rumah
                ahli keluarga rumah itu akan keluar dan mengejar si penghantar jika dapat mukanya akan dilumur
                dengan bedak atau arang tapi no hard ffeeling kerana ini seronok seronok dan tuan rumah yang
                menerima kueh itu akan makan seisi keluarga . Tetapi permainan ini sudah hampir pupus melainkan
                di kampung 2 pedalaman.

melantak = kuat makan
megholoh = kuat tidor
hambo tebo = bersepah/berselerak
R yang diawal atau tengah perkataaan di ganti drngan GH

rumah = ghumah
orang = oghang
kerja = keghoje
memburu = menbughu
resah = ghesah
rosak =ghosak
ribu = ghibu

Ada beberapa perkataan oghang puteh oleh orang tetue di perakkan
bob = buku
belen = baki
merket = pasar
bot =bot

Tentang duit
1 sen = seduit
5 sen = 5 duit
10 sen = sekupang
15 sen = 15 duit
20 sen= 2kupang
25 sen = dua kupang 5 duit
setersnya hingga
90 sen =sembilan kupang
95 sen = sembilan kupang lima duit
seringgit = seringgit
RM1.25 = seringgit suku
RM1.50  = tenghah dua ringgit

 

Selamat mencube menyebutnyer..mesti anda tergelak sambil membaca bagi yg baru2 nak belajor..Learning is fun kan3x..kat sini ade peta negeri sekali..
Nie tempat2 yg menarik bg sesiapa yg xpenah jejak kaki ke Perak... :)

Read more...
Mari Belajar Loghat PerakSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Cara Sembunyikan Shoutbox Di Sidebar

Thursday, September 16, 2010

Sekarang dah jadi trend pulak nak sembunyikan shoutbox kat blog masing-masing. Dulu aku tgk je kat blog org lain, tertanya-tanya mcm mana nak buat.. tapi skrg aku dah pandai... yeeeee.... (alhamdullilah)

Tutorial ni boleh guna di blogspot dan wordpress. Jangan risau, senang je. Hanya copy paste je code kat bawah ni. Kalau pandai edit, edit lah apa yang patut. Rasanya tak edit pun dah cukup cun.


Dapatkan code DI SINI


*Jangan lupa masukkan code shoutmix atau chatbox korang sekali. Kalau tak masukkan, macam mana nak ada kotak menjerit tu kat blog. hehe.

* Cara nak letak di blogspot :

Login dashboard blogger.com korang > layout > page elements >add a gadget (ruang sidebar)> pilih html > copy paste code kat atas >save

* Cara nak letak di wordpress :

Login dashboard > pilih widget kat sidebar > drag text kat sidebar > copy paste code kat atas > save

*Title biarkan je kosong. Tak payah isi apa-apa.

* Editing

1. Tukar warna tab

Kalau nak tukar warna tab perkataan shoutbox boleh amik url colour kat link di bawah ni. Aku dah tolong hostkan sekali. Original colour adalah warna hijau.

Nak lagi pilihan warna tab shoutbox, dapatkan di sini.

Caranya :

Cari perkataan background :url > Tukar url original colour dengan url colour yang korang nak.

2. Tukar ketinggian

Cari perkataan top, dan tukar kepada ketinggian yang korang nak. Contoh 10px, 20px,30 px…

3. Tukar saiz

Tinggi : tukar nilai dekat height. Contoh 10px, 20px,30 px…

Lebar : tukar nilai dekat width. Contoh 10px, 20px,30 px…





MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI


Read more...
Cara Sembunyikan Shoutbox Di SidebarSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Bagaimana Menukar Favicon Blog Anda? (Khusus Untuk Blogspot)

Ramai blogger sudah tahu cara-cara bagaimana hendak menukar icon mereka, namun tutorial ini untuk anda yang belum tahu hendak menukar icon anda.

Banyak cara bagaimana anda dapat menukarkan favicon anda, tetapi cara mudah ini membantu saya membuat favicon yang saya inginkan.

Favicon adalah gabungan dua perkataan iaitu favourite dan icon. Favicon selalu dapat digunakan untuk mencantikkan image blog url view anda, contohnya cuba perhatikan icon di sebelah kiri url di atas, anda dapat lihat icon gambar saya yang kecil bukan?

Perhatikan pula icon url di blog anda, ianya default icon berwarna oren dengan tulisan putih "B" bukan? Saya akan tunjukkan langkah demi langkah bagaimana anda dapat menukar default icon tersebut kepada apa jua gambar yang anda inginkan.

Baiklah, dah banyak masa anda terbuang...^___^..mari mulakan.

1- Mula-mula pergi website ini. KLIK SINI

2- Cari satu kotak kecil sebelah kanan yang tertulis Free Favicon Hosting.

3- Upload gambar anda (boleh pilih tahap sharpen image anda).

4- Anda akan nampak ruangan "Favicon.ico Successfully Generated.

5- Anda akan nampak dua option iaitu Direct Download atau Host It At Icon J.Com.

6- Pilih Host It At Icon J.Com, sila klik kanan dan copy url yang diberikan.

Anda telah selesai memiliki favicon yang anda inginkan. Sekarang mari kita lihat bagaimana hendak memasukkan favicon anda ini ke dalam blogger template anda pula.

1- Pastikan anda telah log in akaun blogger anda.

2- Pergi ke Design dan klik Edit Html.

3- Klik "Expand Widget Templates"

4- Untuk memudahkan pencarian, sila tekan "Ctrl" dan "f" secara serentak di keyboard anda.

5- Satu ruangan search kecil akan kelihatan, selepas itu, taip

6- Pastekan url yang anda telah copy tadi sebelum code itu.

7- Save template anda dan anda telah pun siap.

p/s- Sekadar peringatan sahaja, sebelum memasukkan url favicon ke template anda, sila download dahulu template anda, supaya senang nak restore sekiranya terjadi apa-apa masalah atau error semasa proses memasukkan url favicon anda itu. :-)
Read more...
Bagaimana Menukar Favicon Blog Anda? (Khusus Untuk Blogspot)SocialTwist Tell-a-Friend
1 comments

6 tips memilih template blog anda

Template blog adalah suatu elemen penting dalam blog selain dari entry itu sendiri. Pembinaan template yang baik mempu menjadikan blog anda antara yang terbaik. Template bukan sahaja berfungsi untuk memberi identiti kepada blog anda tetapi juga dapat mempengaruhi keseluruhan blog anda.

Berikut tips untuk anda memilih template yang terbaik untuk blog anda:


  • Template mengikut citarasa anda - Ia adalah blog anda dan anda yang pertama perlu menyukainya kerana anda sendiri akan paling banyak untuk melihantnya. Jika anda hanya untuk memuaskan hati pelawat, anda akan cepat bosan dengan template tersebut.

  • Mengikut tema - pastikan template yang dipilih sesuai dengan tema blog anda. Sekiranya blog mengenai keibubapaan, pastikan template yang sesuai dengan golongan ibubapa. Begitu juga blog remaja, mestilah memilh template yang ceria.

  • Pemilihan warna sesuai - warna juga perlu sesuai dari segi tulisan, background, widget dan sebagainya. Ikuti rahsia warna untuk membuat penilaian berdasarkan blog anda. 

  • Pemilihan saiz - merujuk kepada pemilihan saiz tulisan, header, body wrapper, widget dan sebagainya. Contonya saiz tulisan perlu mudah dibaca iaitu tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil.

  • Template ringan dan ringkas - kesederhaan adalah yang terbaik. Pastikan tidak memilih template yang terlalu berat untuk load. Kebiasaan template yang mengandungi grafik yang banyak akan memberatkan blog anda. Saiz grafik juga perlu kecil. Tidak semua pengguna internet mempunyai internet yang laju. Kelambatan load blog mengakibatkan pelawat akan bosan.

  • Susunan widget yang sesuai - kesesuaian merujuk kepada 'main body' dan juga 'widget'. Keutamaan blog adalah artikel. Pastikan artikel blog yang perlu ditonjolkan. Terdapat template yang mempunyai lebih 3 sidebar dan ini menjadikan ruangan untuk artikel terlalu kecil. Pilihan sidebar juga perlu sesuai dengan widget yang akan anda masukkan seperti iklan, top story, new artikel, shoutbox dan sebagainya. Susunan template yang kemas menunjukkan anda seorang yang profesional. Pelawat juga mudah untuk mencari maklumat berkaitan.

  • Pastikan template SEO friendly - terdapat juga template yang tidak mesra SEO dan ini mengakibatkan blog anda tidak mendapat traffic dari injin carian seperti Google atau Yahoo! Sop pernah menggunakan template yang agak canggih dan hebat tetapi langsung tidak mesra SEO. Bila dibuat analisis, tiada pelawat dari injin carian langsung. Template juga boleh dibuat beberapa 'hack' untuk menjadikan mesra SEO seperti 'title swap", meta tag, keyword/description dan sebagainya.
Terdapat banyak lagi tips-tips pemilihan template ini. Tips yang dinyatakan adalah paling 'basic' sebagai panduan. Sekiranya terdapat tips lain yang ingin dikongsi, sila kongsikan diruangan komen.

Read more...
6 tips memilih template blog andaSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Salam Aidilfitri, 2010.

Wednesday, September 15, 2010



Saya, atikah_ar (IkaAR) dan suami, Badri berserta anak-anak (Intan, Nasrul, Wani, Akhil), ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kaum keluarga dan sahabat handai tak kira dimana anda berada dan juga buat pembaca-pembaca  blog ini walaupun tidak mengenali kami. Ini adalah foto keluarga kami yang diambil pada 1 Syawal baru-baru ini di kg saya di DungunTerengganu .

Semoga Syawal kali ini akan memberikan kita keriangan dan keberkatan bersama.

Selamat berhari raya semua.....!
Read more...
Salam Aidilfitri, 2010.SocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Iklan raya TV3 2010 dan kenyataan maaf

Ini lah Iklan hari raya 2010 TV3 yang menimbulkan banyak kontroversi walaupun pada kali pertama aku tengok iklan ni kat tv3 aku tak terfikir apa-apa pun... ada yang mengatakan terdapat unsur2 buddha dan jugak kristian (macam nak sambut krismas).



Tapi alhamdulillah..TV3 dah meminta maaf kepada semua rakyat Malaysia dan penonton stesen tersebut.. Akhirnya,Tv3 mendengar segala teguran dari semua penontonnya..
Syabas...


Read more...
Iklan raya TV3 2010 dan kenyataan maafSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

CARA TINGKATKAN TRAFIK BLOG

Sunday, September 5, 2010

From KEHIDUPAN KITA


1. Elakkan memasang lagu pada blog

Tak semua lagu-lagu yang dipasang pada blog memenuhi citarasa pembaca. Apabila pembaca tak suka lagu tersebut, mereka akan terus menutup blog tanpa membaca isi kandungan blog anda. Mungkin tuan blog inginkan keseronokan dengan mendengar lagu yang diminati , tetapi tak memikirkan perasaan pembaca yang lain. Pembaca kebiasaanya lebih gemar membaca entri dengan tenang tanpa sebarang gangguan.

2. Elakkan “alert message” pada blog anda

Alert message ni kebiasaanya terpapar sebaik sahaja kita mendarat ke sesuatu blog. Perkataan yang secara automatic keluar adalah “welcome”,” selamat datang”dan “terima kasih kerana melawat”.Alert message yang dipasang agak menyusahkan pembaca yang lain,sebab agak memenatkan kalau senantiasa mengklik “ok” dan "ok" hanya untuk memasuki satu blog.

3. Blogwalking

Rajin-rajinlah blogwalking dengan menziarahi mana-mana blog dan tinggalkan URL blog anda. tuan blog akan menjejak url anda pada shoutout box secara tak langsung, dapat meningkatkan trafik ke blog anda

4. Elakkan “animasi flash” atau “bling-bling” pada blog

Yang ni adalah paling ramai yang berbuat sedemikian. Anda patut elak meletakkan benda yang berkelip-kelip di blog anda. Memanglah cantik dipandang tetapi agak memudaratkan pengguna yang mempunyai internet yang lembab. Ini kerana, flash animation agak memberatkan blog dan mengambil masa yang lama untuk memasuki laman tersebut apabila menggunakan internet yang slow.

5. Hantar URL blog anda ke enjin pencarian Google

Google merupakan enjin pencarian yang terbesar diikuti yahoo. Peranan encik google untuk membawa direct trafik ke blog anda adalah sangat-sangat penting.oleh itu, hantarlah URL blog anda ke google search engine.

6. Elakkan meletak gambar yang seram dan menakutkan

Ini biasa terjadi apabila tuan blog menghias blog mereka dengan gambar yang agak menyeramkan. semestinya pembaca akan berasa takut untuk singgah lagi kat blog tersebut.

7. “DANG” kesemua post kat innit nuffnang

Apabila anda “DANG IT” post-post yang terbaru kat innit. Semestinya tuan blog ingin mengetahui siapa gerangan yang telah “DANG” post mereka. Secara tidak langsung, mereka akan klik nama anda dan membawa traffik ke blog anda.(AMARAN: CARA NI AGAK BERBAHAYA TAPI IA PERNAH BERLAKU)

Read more...
CARA TINGKATKAN TRAFIK BLOGSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

TIPS DAPATKAN BUFFERED EARNING

Saturday, September 4, 2010



Bufferred earning merupakan earning yang diimpikan oleh setiap blogger kerana hasilnya yang lumayan. Buffered earning adalah program cost per impression (CPM) dimana bayaran akan dikenakan berdasarkan jumlah unique visitors korang. Oleh itu, blog yang terpilih oleh advertiser sahaja akan mendapat kempen tersebut. Berbeza dengan iklan CPC (COST PER CLICK) dimana bayaran dikenakan berdasarkan jumlah klik pada ads tersebut. Jika ads anda di klik maka bertambahlah earning korang. Kadar bayaran bagi CPC adalah agak rendah berbanding buffered earning.

Berikut adalah kriteria untuk mendapatkan buffered earning.

1. Kedudukan nuffnang ads

Antara faktor yang sangat-sangat penting. Ketiga-tiga nuffnang ads anda perlu diletakkan pada kedudukan yang kedudukan yang betul.klik disini untuk maklumat lebih lanjut.untuk pengetahuan anda, blog anda berpotensi tinggi untuk mendapat buffered earning jika meletakkan ketiga-tiga nuffnang ads sekaligus.(ingat: kedudukan ads mestilah betul)

2. Setia dengan nuffnang

Untuk blog anda terpilih, jangan meletakkan sebarang ads selain nuffnang. Contohnya mangga ads mahupun advertlets. Setialah bersama nuffnang dengan meletakkan hanya nuffnang ads pada blog anda.

3. Kepelbagaian blog

Untuk pengetahuan anda, advertiser lebih suka memilih blog yang mempunyai pelbagai genre berbanding blog yang berfokuskan kepada satu genre sahaja.

4. Status keahlian anda

Semestinya untuk blog anda dipelawa kepada kempen CPM. status keahlian anda mestilah GRITTERATI dan bukannya ahli biasa.

5. update blog survey sekerap mungkin

meng update blog survey adalah sangat-sangat penting untuk mendapatkan buffered earning. Jawablah survey tersebut sebaik mungkin dan kalau perlu survey tersebut di update seminggu sekali. Advertiser akan memilih blog anda berdasarkan kesesuaian blog anda terhadap sesuatu kempen tersebut

6. kandungan blog anda

Nuffnang tidak sama sekali meletakkan kempen CPM jika blog tersebut mengandungi informasi daripada sumber yang lain. Oleh itu, keaslian kandungan blog anda adalah dititik beratkan.

7. Trafik

Tiada jumlah unique visitors tertentu untuk mendapatkan buffered earning(menurut nuffnang).Namun, apabila anda telah mendapat first buffered earning.anda kenalah bekerja keras untuk meningkatkan visitors kerana peluang anda untuk mendapat buffered seterusnya adalah cerah.

8. Jangka masa mendapatkan buffered earning

Untuk mendapatkan buffered earning, kesabaran adalah sangat-sangat penting. purata bloggers untuk mendapatkan buffered earning adalah dalam masa 3 bulan selepas sertai nuffnang.(jika semua kriteria diatas diikuti).

9. Hantar tiket kepada nuffnang

Tips yang sangat penting .Tanyalah kepada nuffnang jikalau kandungan blog anda sesuai dengan kempen bagi mendapatkan buffered earning.jika nuffnang mengatakan blog anda tidak sesuai.anda harus mengubah isi kandungan blog tersebut supaya advertiser melamar blog anda kelak.

Read more...
TIPS DAPATKAN BUFFERED EARNINGSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Weight Loss Made Easy

Friday, September 3, 2010

Orang kata, lose weight, look sexy!! Betul ke??? Weight Loss Made easy??? eeee betul ke?

4 bulan lepas figure aku macam ni , siap rajin exercise lagi tu.. kalau pompuan kat bawah ni boleh naikkan satu kaki , aku siap boleh naikkan dua-dua kaki lagi... hiiii

 Ntah bila la pulak aku nak kembali jadi cam ni

Sakarang ni kalau aku pegi exercise, begini la agaknya rupa aku dalam outfit senaman..?? Ye ke?? ataupun aku patut besarkan skit mana2 bahagian yang patut


Pastu mesti aku ada masalah untuk memilih exercise yang sesuai untuk aku

Tapi nasib baik suami aku ni baik, tak pernah pun dia komplain pasal bentuk badan aku.. Kalau dia berani cakap sepatah pasal body aku, aku siap nak sound kat dia, pastikan dia jadi macam mamat kat bawah ni dulu, then baru boleh kutuk-kutuk diri aku yang lemah dan ayu ni...

Boleh katakan setiap hari aku guna benda kat bawah ni dirumah untuk memastikan aku sentiasa anggun di depan suami yang tercinta, tapi yang menghairankan aku jarum dia ni tak pernah turun, naik lagi adalah.. apa masalah benda ni ekk?? rosak ke??

Dulu aku rajin exercise macam member-member aku yang kat bawah ni tapi sejak beranak baby  yang ke empat ni, aku dah takde mood!! Malas tahap cipan dah!!!

 Ni kawan-kawan aku yang lain lak
Ni pun ramai lagi kekawan aku.. (berbohong sungguh aku ni....)


 Dulu masa aku rajin exercise aku suka wat exercise macam ni, nak dapatkan flat tummy katakan..

kadang-kadang tu ada gak macam ni

Aku ni memang jenis kaki pemakan, sumer benda aku boleh sapu bersih.. mana yang orang kata tak sedap, bagi aku sedappp jer.. Tak caya tengok menu makanan aku untuk supper saja ni.., blom tengok menu dinner ngan lunch aku lagi tuuuu...




So macam mana la aku nak DIET!!!!
Read more...
Weight Loss Made EasySocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Lady Gaga - Alejandro




Gratisan Musik


Alejandro Lyrics

I know that we are young.
And I know you may love me.
But I just can't be with you like this anymore.
Alejandro.

She's got both hands
in her pocket.
And she won't look at you,
Won't look at you

She hides true love
En su bolsillo.
She's got a halo 'round her finger.
Around you.

You know that I love you boy.
Hot like Mexico, rejoice.
At this point I gotta choose,
nothing to loose.

Don't call my name.
Don't call my name, Alejandro.
I'm not your babe.
I'm not your babe, Fernando.

Don't wanna kiss, don't wanna touch.
Just smoke one cigarette and hush.
Don't call my name.
Don't call my name, Roberto.

Alejandro.
Alejandro.
Ale-ale-jandro.
Ale-ale-jandro. [2x]

(Just stop. Please. Just let me go. Alejandro. Just let me go.)

She's not broken,
She's just a baby.
But her boyfriend's like a dad, just like a dad.
and all those flames that burned before him.
Now he's gonna fight your fight, gonna cool the bad.

You know that I love you boy.
Hot like Mexico, rejoice.
At this point I gotta choose,
nothing to loose

Don't call my name.
Don't call my name, Alejandro.
I'm not your babe.
I'm not your babe, Fernando.


Don't wanna kiss, don't wanna touch.
Just smoke my cigarette and hush.
Don't call my name.
Don't call my name, Roberto.

Alejandro.
Alejandro.
Ale-ale-jandro.
Ale-ale-jandro. [2x]

Don't bother me.
http://www.elyricsworld.com/alejandro_lyrics_lady_gaga.html
Don't bother me. Alejandro
Don't call my name.
Don't call my name, Fernando.

I'm not your babe.
I'm not your babe, Alejandro.

Don't wanna kiss, don't wanna touch. Fernando.
Don't call my name.
Don't call my name, Alejandro.
I'm not your babe.
I'm not your babe, Fernando.

Don't wanna kiss, don't wanna touch.
Just smoke my cigarette and hush.
Don't call my name.
Don't call my name, Roberto.

Alejandro.
Alejandro.
Ale-ale-jandro.
Ale-ale-jandro. [2x]

Don't call my name.
Don't call my name, Alejandro.
I'm not your babe.
I'm not your babe, Fernando.

Don't wanna kiss, don't wanna touch.
Just smoke my cigarette and hush.
Don't call my name.
Don't call my name, Roberto.

Alejandro.

Lady GaGa - Alejandro (Official Music Video) [HQ]


Lady GaGa - Alejandro (Official Music Video) [HQ]
Uploaded by VeronicaMars157. - Explore more music videos.


Read more...
Lady Gaga - AlejandroSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Petua Sakit Telinga dengan Keman Air

Kita boleh gunakan keman air atau setangki untuk merawat sakit telinga.



Keman Air @ Setangki - Photo: S.L. Winterton



Jadi, sekarang ni saya nak kongsilah dengan anda petua tersebut. Caranya tidaklah sesukar mana pun. Anda ikuti saja langkah berikut ya;


1. Ambil beberapa batang pokok keman air.

2. Kemudian, kisarkan pokok tadi dengan menambahkan bersama sedikit air masak.

3. Pastikan anda mengisarnya hingga lumat.

4. Setelah itu, air kisaran tadi akan digunakan sebagai ubat titis.

5. Titiskan saja ia ke dalam lubang telinga anda yang sakit.


Titiskan beberapa kali dalam sehari sampai rasa sakit dalam telinga anda berkurangan. Mudah-mudahan ubat sakit telinga ni mujarab buat anda. :)


Selamat Mencuba!
Read more...
Petua Sakit Telinga dengan Keman AirSocialTwist Tell-a-Friend
7 comments

Wani’s Play Time!!!!

Thursday, September 2, 2010


Ni aku nak introduce anak dara aku yang kedua.. Anak ketiga dalam adik beradik.

Ni profile beliau:

Nama penuh: Intan Nursyazwani Binti Badri
Panggilan manja : Wani
DOB: 11 November 2008
POB : Ipoh Perak

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
No. Mykid: Lupa tapi yang pasti ada!!
Warganegara : Malaysia
Agama : Islam
No. telepon : Belom register lagi
Zodiak: Scorpio
SCORPIO : YANG RASIONAL
Ciri Positif
Orang yang lahir pada tarikh antara 23 Oktober hingga 22 November dikatakan bernaung di bawah zodiak SCORPIO, yang berlambang Kala Jengking. Anda mempunyai daya penarik, kreatif, ada keinginan yang kuat, punya stamina, daya seksual yang tinggi dan ada bakat menyembuh.
Ciri Negatif
Walau bagaimana pun,ada kalanya Scorpio mudah menaruh rasa cemburu, suka menuntut bela, suka 'membinasakan diri', melampau, fanatik, tamak dan berdaya untuk menyerang.
Kualiti Astrologi
Scorpio termasuk dalam kategori tetap, iaitu termasuk kestabilan, ketabahan, ketahanan, dan kesempurnaan. Dengan kualiti ini anda baik untuk mempastikan sesuatu berjalan lancar atau berhasil. Lambang-lambang yang termasuk dalam kategori tetap selain anda ialah TAURUS, LEO dan AQUARIUS.

Outfit kegemaran: mana-mana outfit yang angin boleh masuk dan lalu tanpa batasan
Keseksian : Tahap serius, memang tak suka pakai baju


Makanan kegemaran: Nasi, nasi dan nasi
Minuman kegemaran : Neneng (susu putih, milo dalam botol)
Rancangan TV kegemaran : Apa-apa saja, janji TV sentiasa terpasang bila dia ada
Hobi: Neneng, asyik nak berdukung dan main pasir kat luar rumah (pantang je bila ada peluang)




Calon suami: Belum ada yang berkenan setakat ni
Perangai: Happy go lucky sentiasa, kekadang sedih yang dibuat-buat



Read more...
Wani’s Play Time!!!!SocialTwist Tell-a-Friend
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers