Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Petua Kembung Perut, Luka, Resdung dan Sakit Gigi

Thursday, March 17, 2011

Anda pernah dengar tak tentang tumbuhan yang namanya Pokok Lembiaga? Buat makluman, daun lembiaga ni boleh digunakan bagi mengubati telinga bernanah. Saya pernah kongsi mengenainya melalui artikel "Apa Ubat Telinga Bernanah?".

Pokok Lembiaga - philipt.smugmug.com
Pokok ini biasanya tumbuh di meliar di kawasan berhampiran pantai. Terutamanya di hutan paya bakau. Selain telinga bernanah ia didapati boleh merawat kembung perut, leka ehh...silap luka, resdung dan sakit gigi.


Caranya akan saya nyatakan satu persatu di bawah.......


A. Kembung perut

1. Petik beberapa helai daun lembiaga yang masih segar.

2. Layurkan kesemua daun tersebut.

3. Tampalkan daun yang telah dilayurkan tadi ke atas perut yang sakit.

4. Ulangi semula langkah 1 hingga 3 beberapa kali sehinggalah masalah kembung perut yang anda hadapi benar-benar sembuh.


B. Luka dan sakit gigi

1. Petik beberapa helai daun lembiaga yang masih segar.

2. Titikkan getah yang ada pada gigi atau tempat yang terluka.

Itu saja kaedahnya. Mudah, kan?


C. Resdung

1. Dapatkan sedikit kulit kayu pokok lembiaga.

2. Jemurkan ia beberapa hari untuk tujuan pengeringan.

3. Setelah ia benar-benar kering, bakar kulit kayu tu dan hidu asapnya.

4. Pastikan anda hidu sampai ada lendir yang keluar dari hidung.

5. Kaedah ini boleh diulangi setiap kali anda mengalami resdung.


Ingin saya ingatkan kepada anda yang baru pertama kali mencuba kaedah ini, lakukannya sekali saja dulu. Jika serasi, barulah diteruskan secara konsisten. Okey. =)

Selamat Mencuba!

Petua Kembung Perut, Luka, Resdung dan Sakit GigiSocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers