Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..
4 comments

Ipoh-Perai dan Perai -Ipoh

Monday, December 27, 2010

Pertama-tama sekali aku nak hebahkan bahawa today is Our 8th anniversary.. happy anniversary sayang, Semoga alam rumah tangga kita sentiasa di berkati dan di rahmati oleh Nya.

Rupanya dh sebulan aku duk kat perai ni..huhuhu.. ulang alik dari ipoh hujung minggu duk jenguk anak2 dan suami.. jenguk suami yg penting tu...hahaha..
Tapi betul la kata org dulu2 yg pompuan ni blajar setinggi mana pun akan ke ceruk dapur jugak.. aku setuju3x..
Balik ipoh je.. bayangkan aku kena siapkan keje rumah yg seminggu tertunggak dalam masa dua hari je..itupun tolak waktu makan, tido dan waktu dlm bilik air sebenarnya cuma tinggal beberapa jam je aku luangkan masa utk famili aku.. kesian depa.. takpe la .. ni pun untuk masa depan kami bersama jugak..
Apa2 hal pun hidup adalah perjuangan dan perjalanan hidup kita harus diteruskan.. sabar, tabah, don't give up dan jgn putus asa.(hii sama la tu...)..harap aku tabahkan hati dan dapat menepis dugaan hidup yg mencabar.. Cabaran yg paling kuat untuk aku tepis skrg ni adalah godaan dari makhluk yg bernama manusia.. Ya Allah kuatkan la imanku..huhuhu..


Read more...
Ipoh-Perai dan Perai -IpohSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Happy Anniversary Sayang...

Hari ni adalah hari anniversary kami yang ke 8.. Happy anniversary sayang.. semoga kehidupan kita diberkati dan dirahmati oleh Nya disamping keriuhan dan kegembiraan anak2 kita.. Keriangan mereka adalah melodi indah dalam kehidupan kita bersama.. kegembiraan mereka adalah satu anugerah yang tak ternilai untuk kita..Alhamdullilah dan syukur kehadratNya. Semoga kita tak akan pernah berputus asa dalam menghadapi cabaran hidup kita ini bersama-sama..
Love You : Ika

Ini adalah gambar2 kenangan perkahwinan otai kami, kalau korang lalu(sanggup) nak tgk..tgk je la tpi jangan kutuk k..
Tima kasih..

 (Ps: Gambar kawin terpaksa di 'delete' sbb x pakai tudung- 6.12.2012. buat anak2 ibu sila tengok album kawin ibu saja ok..)





Read more...
Happy Anniversary Sayang...SocialTwist Tell-a-Friend
3 comments

Gareth Gates - Anyone Of Us-Stupid Mistake

Saturday, November 20, 2010

Gareth Gates - Anyone Of Us-Stupid Mistake�ڭ .mp3
Found at bee mp3 search engine

Anyone of Us (a Stupid Mistake)


I’ve been letting you down, down
Girl I know I’ve been such a fool
Giving in to temptation
When I should’ve played it cool
The situation got out of hand
I hope you understand

[Chorus:]
It can happen to
anyone of us, anyone you think of,
anyone can fall,
anyone can hurt someone they love,
hearts will break,
’cause I made a stupid mistake

It can happen to,
anyone of us, say you will forgive me,
anyone can fail,
say you will believe me,
I can’t take, my heart will break,
’cause I made a stupid mistake
A stupid mistake

She was kind of exciting
A little crazy I should’ve known
She must have altered my senses
‘Cause I offered to walk her home
The situation got out of hand
I hope you understand

[Chorus]

A stupid mistake
A stupid mistake
she means nothing to me, nothing to me
I swear every word is true
don´t wanna lose you
The situation got out of hand
I hope you understand

[Chorus] (2x)

A stupid mistake

Download this mp3 from Beemp3.com



LYRICS For This Song

I've been letting you down, down
Girl, I know I've been such a fool
Giving in to temptation
I should've played it cool

The situation got out of hand
I hope you understand

It can happen to anyone of us
Anyone you think of
Anyone can fall
Anyone can hurt someone they love
Hearts will break
'Cos I made a stupid mistake

It can happen to anyone of us
Say you will forgive me
Anyone can fail
Say you will believe me
I can't take, my heart will break
'Cos I made a stupid mistake, a stupid mistake

She was kind of exciting
A little crazy, I should've known
She must have altered my senses
'Cos I offered to walk her home

The situation got out of hand
I hope you understand

It can happen to anyone of us
Anyone you think of
Anyone can fall
Anyone can hurt someone they love
Hearts will break
'Cos I made a stupid mistake

It can happen to anyone of us
Say you will forgive me
Anyone can fail
Say you will believe me
I can't take, my heart will break
'Cos I made a stupid mistake, a stupid mistake

A stupid mistake
She means nothing to me, nothing to me
I swear every word is true
Don't wanna lose you

The situation got out of hand
I hope you understand

It can happen to anyone of us
Anyone you think of
Anyone can fall
Anyone can hurt someone they love
Oo, their hearts will break
'Cos I made a stupid mistake

It can happen to anyone of us
Say you will forgive me
Anyone can fail
Say you will believe me
I can't take, my heart will break
'Cos I made a stupid mistake

Anyone can fall
Anyone can hurt someone they love
Ooh, their hearts will break
'Cos I made a stupid mistake, a stupid mistake



Read more...
Gareth Gates - Anyone Of Us-Stupid MistakeSocialTwist Tell-a-Friend
3 comments

FAKTA KELUARGA (Tentang anak-anak kami)

Thursday, November 18, 2010


Dengan bacaan : Bismillahirahmanirahim..
Dengan nama Tuhan yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Hanya Engkau Tuhan yang Maha Mengetahui tentang segala-galanya..

Fakta 1
Buat masa sekarang anak kami selang bunga (kata orang la..) iaitu anak sulong pompuan, then diikuti dengan anak lelaki, kemudian anak pompuan, then alhamdullilah baby yang terbaru ni adalah baby lelaki.

Fakta 2
Kedua-dua nama anak pompuan  kami di mulai dengan nama Intan Nur....., iaitu Intan Nurliyana anak pertama kami, then adik pompuannya pulak Intan Nursyazwani. Actually termasuk la juga anak pompuan aku yg tidak bersama kami di dunia ini iaitu Intan Nuraisyah.

Fakta 3
Kedua-dua nama anak lelaki lelaki kami pulak di mulai dengan Mohamad ........dan akhiri dengan Danish. Anak Jantan kami yg paling tua ialah Mohamad Nasrul Danish dan yang terakhir Mohamad Akhil Danish yang baru berumur 2 bulan ketika artikel ni aku tulis.

Fakta 4
Kedua-dua anak pompuan aku lahir 3 minggu awal dari tarikh jangkaan bersalin iaitu dalam minggu ke 37.

Fakta 5
Anak-anak lelaki aku pulak sumer dikategorykan sebagai bayi pramatang ataupun premature sebab lahir sebelum minggu ke 37. Nasrul lahir dalam minggu ke 35 dan akhil pulak pada 34 minggu dan 2 hari... Sumer anak jantan aku tak sabar nak kuar  sebab nak menge"ROCK" kan hidup kami laki bini.

Fakta 6
Aku tak pernah pun sempat pegi maternity checkup appointment yang seminggu sekali tu..  awal pregnancy biasanya apointment checkup sebulan sekali then masuk minggu ke 28-30, biasanya 2 minggu sekali then bila masuk minggu ke 36, appointment biasanya seminggu sekali la pulak.. Biasanya masa tu aku dah terberanak!!!!

Fakta 7
Intan Nurliyana lahir pada pukul 2.30 pagi pada 29hb April 2005 dan seorang lagi bayi yang aku lahirkan yang tidak bersama kami ketika ini iaitu Intan Nuraisyah dilahirkan pada jam 2.50 pagi pada 2hb Jun 2006 tetapi ketuban aku pecah pada pukul 2.30 pagi.. dan fakta ini aku amat pasti sebab aku sendiri yg merasakan ketubanku pecah dan aku sendiri yang melihat jam yang berada di dinding di hadapanku pada ketika itu. Dan paling menakjubkan (bagi diri aku ler...) kedua-duanya lahir pada pagi Jumaat.

Fakta 8
Kedua-dua anak lelaki aku lahir lebih kurang pada waktu yang sama, iaitu Nasrul di lahirkan pada jam 4.30 pagi pada 19hb May 2007, manakala Akhil pulak selamat dilahirkan pada jam 4.54 pagi pada 2hb May 2010.

Fakta 9
Kedua-dua anak lelaki aku mempunyai berat yang sama ketika dilahirkan iaitu 3.1 kg.

Fakta 10
Jarak umur diantara Nasrul dan Wani dan juga jarak umur diantara Wani dan Akhil adalah lebih kurang sama iaitu 18 bulan.

Fakta 11
Kedua-dua anak lelaki aku lahir dalam bulan May iaitu Nasrul dilahirkan pada 19hb May 2007, manakala Akhil pula lahir pada 2hb May 2010.

Read more...
FAKTA KELUARGA (Tentang anak-anak kami)SocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

Eminem - Love The Way You Lie ft. Rihanna

Monday, November 15, 2010

Rihana feat Eminen - I Love the Way You Lie.mp3


Love The Way You Lie lyrics

Just gonna stand there
And watch me burn
But that's alright
Because I like
The way it hurts
Just gonna stand there
And hear me cry
But that's alright
Because I love
The way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

I can't tell you what it really is
I can only tell you what it feels like
And right now there's a steel knife
In my windpipe
I can't breathe
But I still fight
While I can fight
As long as the wrong feels right
It's like I'm in flight
High of a love
Drunk from the hate
It's like I'm huffing paint
And I love it the more that I suffer
I sufficate
And right before im about to drown
She resuscitates me
She fucking hates me
And I love it
Wait
Where you going
I'm leaving you
No you ain't
Come back
We're running right back
Here we go again
It's so insane
Cause when it's going good
It's going great
I'm Superman
With the wind in his bag
She's Lois Lane
But when it's bad
It's awful
I feel so ashamed
I snap
Who's that dude
I don't even know his name
I laid hands on her
I'll never stoop so low again
I guess I don't know my own strength

Just gonna stand there
And watch me burn
But that's alright
Because I like
The way it hurts
Just gonna stand there
And hear me cry
But that's alright
Because I love
The way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

You ever love somebody so much
You can barely breathe
When you're with them
You meet
And neither one of you
Even know what hit 'em
Got that warm fuzzy feeling
Yeah them chills
Used to get 'em
Now you're getting fucking sick
Of looking at 'em
You swore you've never hit 'em
Never do nothing to hurt 'em
Now you're in each other's face
Spewing venom
And these words
When you spit 'em
You push
Pull each other's hair
Scratch, claw, bit 'em
Throw 'em down
Eminem Love The Way You Lie lyrics found on http://www.directlyrics.com/eminem-love-the-way-you-lie-lyrics.html

Pin 'em
So lost in the moments
When you're in 'em
It's the rage that took over
It controls you both
So they say it's best
To go your separate ways
Guess that they don't know ya
Cause today
That was yesterday
Yesterday is over
It's a different day
Sound like broken records
Playin' over
But you promised her
Next time you'll show restraint
You don't get another chance
Life is no Nintendo game
But you lied again
Now you get to watch her leave
Out the window
Guess that's why they call it window pane

Just gonna stand there
And watch me burn
But that's alright
Because I like
The way it hurts
Just gonna stand there
And hear me cry
But that's alright
Because I love
The way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

Now I know we said things
Did things
That we didn't mean
And we fall back
Into the same patterns
Same routine
But your temper's just as bad
As mine is
You're the same as me
But when it comes to love
You're just as blinded
Baby please come back
It wasn't you
Baby it was me
Maybe our relationship
Isn't as crazy as it seems
Maybe that's what happens
When a tornado meets a volcano
All I know is
I love you too much
To walk away though
Come inside
Pick up your bags off the sidewalk
Don't you hear sincerity
In my voice when I talk
Told you this is my fault
Look me in the eyeball
Next time I'm pissed
I'll aim my fist
At the dry wall
Next time
There will be no next time
I apologize
Even though I know it's lies
I'm tired of the games
I just want her back
I know I'm a liar
If she ever tries to fucking leave again
I'mma tie her to the bed
And set the house on fire

Just gonna stand there
And watch me burn
But that's alright
Because I like
The way it hurts
Just gonna stand there
And hear me cry
But that's alright
Because I love
The way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie






Read more...
Eminem - Love The Way You Lie ft. RihannaSocialTwist Tell-a-Friend
3 comments

SELAMAT HARI JADI WANI

Thursday, November 11, 2010

Hari ni (11/11/2010) Birthday yang ke-2  untuk anak ketiga aku iaitu:
INTAN NURSYAZWANI BINTI BADRI


Ibu doakan semoga hidup wani di permudahkan oleh Nya dan disinari kebahagian
Semoga cita-cita wani suatu hari nanti akan tercapai dengan izin-Nya
Ibu sayang anak-anak ibu
Happy birthday Wani dan semoga dipanjangkan umur dan di murahkan rezeki
Amin..


Profile lengkap wani boleh di view DI SINI

Read more...
SELAMAT HARI JADI WANISocialTwist Tell-a-Friend
1 comments

Doa

“Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar DIDUNIA DAN DIAKHIRAT.”
Read more...
DoaSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Irene Cara - Flashdance ..... What A Feeling

Wednesday, November 10, 2010

Irene Cara - Flashdance ..... What A Feeling
Found at abmp3 search engine


Irene Cara - Flashdance...What a Feeling Lyrics
First, when there's nothing but a slow glowing dream
That your fear seems to hide deep inside your mind
All alone I have cried silent tears full of pride
In a world made of steel, made of stone

Well I hear the music, close my eyes, feel the rhythm
Wrap around, take a hold of my heart

[Chorus:]
What a feeling, bein's believin'
I can't have it all, now I'm dancin' for my life
Take your passion, and make it happen
Pictures come alive, you can dance right through your life

[Solo]

Now I hear the music, close my eyes, I am rhythm
In a flash it takes hold of my heart

[chorus (with ... "now I'm dancing through my life")]

What a feeling

What a feeling (I am music now), bein's believin' (I am rhythm now)
Pictures come alive, you can dance right through your life
What a feeling (I can really have it all)
What a feeling (Pictures come alive when I call)
I can have it all (I can really have it all)
Have it all (Pictures come alive when I call)
(call, call, call, call, what a feeling) I can have it all
(Bein's believin') bein's believin'
(Take your passion, make it happen) make it happen
(What a feeling) what a feeling... [to fade]




Lyrics | Irene Cara - Flashdance...What a Feeling lyrics


Read more...
Irene Cara - Flashdance ..... What A FeelingSocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

This I Promise You- N Sync

Tuesday, November 9, 2010

N Sync - This I Promise You (Official Music Video). Watch more top selected videos about: 'N Sync

N'Sync - This I Promise You.mp3

 

N Sync This I Promise You Lyrics

 

When the visions around you
Bring tears to your eyes
And all that surround you
Are secrets and lies
I'll be your strength
I'll give you hope
Keeping your faith when it's gone
The one you should call
Was standing here all along

And I will take you in my arms
And hold you right where you belong
'Til the day my life is through
This I promise you
This I promise you

I've loved you forever
In lifetimes before
And I promise you never
Will you hurt anymore
I give you my word
I give you my heart
This is a battle we've won
And with this vow
Forever has now begun

Just close your eyes
Each lovin' day
And know this feeling won't go away
'Til the day my life is through
This I promise you
This I promise you

Over and over I fall
When I hear you call
Without you in my life, baby
I just wouldn't be living at all

And I will take you in my arms
And hold you right where you belong
'Til the day my life is through
This I promise you, baby

Just close your eyes
Each lovin' day
And know this feeling won't go away
Every word I say is true
This I promise you
Every word I say is true
This I promise you
I promise you
Read more...
This I Promise You- N SyncSocialTwist Tell-a-Friend
7 comments

wee tolang aku wee

Monday, November 1, 2010


Aku tak tahu mcm mana nak kabarkan masalah aku kali ni.. aku sedih, susah hati, runsing.. risau, berduka cita dan macam-macam lagi yg aku rasa ketika ini.. aku keliru, seperti aku ni sedang  berilusina dan mcm2 lagi   Jika aku luahkannya  pada suami aku, dia pun tak boleh tolong, dia mana pernah ditimpa masalah seperti aku ni..  kalau aku pi tanya kat kaunter pertanyaan, mesti derang cakap aku ni dah tak betul, nak tepon rumah kebajikan minta bantuan, bantuan mcm mana yg depa nak bagi.. nak luahkan pada mak ayah aku? Mesti depa fikir aku dah tak siuman.. nak tepon 999, lagi la derang marah..
Habis pada siapa dan di mana lagi aku patut ceritakan, luahkan, dan kongsikan   masalah aku ni..

Nasib baik la aku ada ruangan contengan aku disini..
Nak tahu apa masalah aku?? Sila scroll ke bawah lagi..
































Ini la masalah aku, yang aku maksudkan tu…
Macam tak percaya je…


Masalah ni timbul sejak aku amalkan cara pemakanan seperti ni..


maksud aku.. aku ni kuat melantak!!!  Melantak je memanjang!!!

Dulu aku bukannya jenis manusia  yang mcm ni .. aku slalu  amalkan gaya hidup yang sihat terutamayan pemakanan yang sihat seperti member aku yang bawah ni.. (dan tak lupa nak mention yg aku ni lawa skitttt je lagi dari dia ni.. kih..kih… kah…kah… kuh…kuh..)


Seterusnya, aku nak kongsikan senarai makanan kegemaran aku:


 
  • Ice cream yang bertingkat-tingkat dan MESTI berwarna-warni punyer.. dan dgn pelbagai perisa (satu perisa je, tak main aaahhh…)













 
  • Kentang goreng yang enak skali jika di cicah ngan sos cili/tomato sebelum dimasukkan ke mulut untuk dikunyah .. tapi rasanya lebih  enak  jika di cicah dgn budu atau belacan atau pun cencaluk jika ingin merasai kelainannya


  • Brownies yang dilimpahi dgn coklat lembab dan di tabor dgn pelbagai jenis  kekacang..
tips: kalau kekacang tu di goreng terlebih hangus  terlebih dahulu lagi kaw-kaw rasa dier.. biar sama colour cam coklat tu


  • Mayonis yang dimanupulasikan untuk pelbagai kegunaan.. salah satu caranya ialah ia di gaul dgn nasi putih terlebih dahulu sebelum dimakan..















Last skali aku nak kongsikan tentang cita-cita dan impian aku selepas hari ni (yang mungkin akan terlaksana tapi kemungkinan besarnya LIAT skit nak menjadi.. )

Jeng-jeng,… aku nak jadi seperti bekas nenek tiri bapak sedera sebelah mak mertua abang angkat member aku tadi tu.. (gambar di bawah ni..)


Sekian..

Read more...
wee tolang aku weeSocialTwist Tell-a-Friend
7 comments

Blackout kejap!!!

Saturday, October 30, 2010



Issskkk... !! Fed up betul la...!!!! Tensennya !! Boringnya!! benci je rasanya bila jadi camni.. Ada ke patut perkara camni boleh terjadi kat aku yang penyayang dan murah hati ni.. ada ke patut????







Aku benci bila aku tgh berkobar-kobar nak update blog aku ni tapi takde idea pulak yg nak terbang masuk dalam kepala otak aku ni...
.






Black out kejap otak aku ni!!!!!!











Read more...
Blackout kejap!!!SocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

Not In the Mood..

Friday, October 29, 2010


Hari ni aku betul2 xde mood..
Pasal apa??
Keta aku wat hal lagi ler..
Bosan.. bosan... dan bosan lagi..
Sebelum ni aku pernah gak MEMBEBEL DI PAGI HARI pasal keta aku ni jugak..
Hari ni pun sama tapi masalah yang berbeza

aarrrrrrrggggg... aku rasa cam nak menganas je....

Read more...
Not In the Mood..SocialTwist Tell-a-Friend
6 comments

Tips Ringankan Blog Anda

Monday, October 25, 2010

Tutorial ni aku ciplak dari blog once.i.talk.Tentunya semua pembaca atau pengunjung menginginkan masa capaian yang pantas untuk load ke blog-blog yang ingin dilawati. Lebih mudah jika kita kata, blog yang ringan. Blog yang baik tidak terlalu bergantung kepada paparan yang cantik atau entri yang menarik saja. Di sini si blogger ni ada membuat sedikit penyelidikan terhadap masa yang diambil untuk load ke sesebuah blog tersebut. Sebenarnya, banyak cara untuk kamu semua mengurangkan saiz blog kamu. Seeloknya bawah 100KB.

Memang menakjubkan! Kamu semua boleh cuba.

1. Paparkan 2 atau 3 entri sahaja untuk satu page.
2. Jangan paparkan logo blogspot atau logo-logo rasmi blog kamu semua pada ruangan bloglist.

Buktinya : 

Sebelum
bloglist dengan logo blogspot
Saiz blog dengan logo blogspot


Selepas
Tiada logo blogspot
Saiz blog apabila tiada logo blogspot
Kamu semua boleh cuba meringankan blog kamu semua dengan guna cara yang dicadangkan.Semoga berjaya.Sekiranya kamu semua ingin mengukur sejauh mana kebenarannya, kamu semua boleh guna tools Website Speed Test.


Read more...
Tips Ringankan Blog AndaSocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

4 Petua Kecantikan dengan Mayonis

Friday, October 22, 2010

Mayonis kurang baik bagi anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan. Kandungan kalorinya yang tinggi tentu merosakkan program anda nanti. Tapi tak semestinya harus terus ketepikan mayonis. Anda boleh gunakannya untuk tujuan lain seperti kecantikan diri.


1. Melembapkan kulit


Kandungan utama mayonis terdiri daripada cuka, minyak sayuran dan telur. Jadi, ia kaya dengan bahan pelembap. Anda boleh gunakan kelebihan mayonis ni untuk melembapkan kulit. Malah anda boleh praktikkan pada bahagian badan lain seperti siku, lutut dan kaki.


Caranya;

- Ambil sedikit mayonis dan sapukannya pada bahagian permukaan kulit, siku, lutut ataupun kaki.

- Sapu dan urutlah dengan lembut dan biarkannya serap dalam kulit kira-kira dalam 10 minit.

- Kemudian, bilas bahagian tadi dengan air bersih dan lapkannya dengan tuala secara perlahan-lahan.

Amalan ini boleh membantu mempercepatkan proses pelembapan kulit anda.



2. Rawatan rambut


Mayonis boleh merawat rambut agar kelihatan lebih bersinar. Kandungan pelembap yang dimiliki mayonis akan menyerap hingga ke bawah kulit.

Anda cuma sapukan mayonis pada keseluruhan rambut. Kemudiannya biarkannya dalam 10 minit sebelum dibilas dengan air bersih.



3. Merawat kuku


Rawatan untuk mendapatkan kuku yang sihat dan kuat juga boleh dilakukan sendiri dengan mayonis. Syaratnya, anda perlulah amalkan selalu petua di bawah ni.


Caranya;

- Ambil sedikit mayonis dan sapukan pada kuku anda.

- Kemudian, biarkan dalam 10 minit.

- Bilas kuku anda dengan air bersih dan lapkannya dengan tuala.



4. Pelindung kulit


Bagi anda yang sering terdedah kepada sinaran matahari, gunakan mayonis sebagai bahan pelindung. Cuma sapukan mayonis pada kulit bagi menyejukkan serta melegakan kulit.


Begitulah 4 petua kecantikan yang mudah untuk dicuba bagi melindungi dan melembapkan kulit anda.


Selamat Mencuba!

Read more...
4 Petua Kecantikan dengan MayonisSocialTwist Tell-a-Friend
77 comments

Merawat Kulit Muka Tak Sekata

Thursday, October 21, 2010

Adakah anda mengalami pigmentasi kulit? Sama ada berlakunya perubahan pada warna kulit muka, muka berjeragat mahupun timbulnya bintik-bintik hitam. Sekiranya ada, bolehlah anda mencuba satu petua menggunakan khasiat lobak merah.

Cara-caranya;


1. Anda ambil sebatang lobak merah.

2. Kisarkan lobak merah tersebut dengan menambah sedikit air.

3. Kemudian, tapis dan tuangkan jus lobak merah tadi ke dalam cawan.

4. Apa yang anda perlukan ialah ekstrak lobak merah.

5. Seterusnya, ambil ekstrak lobak tadi dan sapukan pada kulit muka.

6. Biarkannya dalam 20 - 30 minit dan bilas dengan air bersih.


Amalkan langkah ini setiap hari bagi menghilangkan jeragat dan bintik hitam di wajah anda.


Selamat Mencuba!
Read more...
Merawat Kulit Muka Tak SekataSocialTwist Tell-a-Friend
105 comments

Cara Memekatkan Air Mani dan Lambat Pancut

Terlebih dahulu, maaf jika entri kali menyinggung atau menganggu ketenteraman sebahagian anda ya. Ini adalah segmen petua suami isteri. Ia dikongsikan khusus buat golongan suami yang sering mengalami masalah pancut awal ketika bersama isteri. Kesannya, isteri anda berkemungkinan besar MENDERITA dalam diam!

Demi kebaikan rumahtangga anda, adalah lebih baik bertindak segera sebelum ia melarat. Sebelum saya kongsi cara agar si suami ni lambat pancut, ada baiknya saya berikan tips untuk memekatkan air mani dulu.
Boleh, kan?


1. Ambil segelas susu asli yang telah dimasak.


2. Tumbukkan satu sudu kecil jintan hitam.

3. Kemudian, campurkan susu masak tadi dengan jintan hitam yang telah ditumbuk.

4. Seterusnya, masukkan 5 biji kismis dalam susu tersebut dan minumlah dengan tertib.


Amal meminum ramuan susu di atas secara berturut-turut selama sebulan. Jika diizinkanNya, air mani anda akan bertambah pekat berbanding sebelumnya.


Manakala bagi memastikan hubungan intim berlangsung lebih lama dan agar kedua-dua pihak (suami dan isteri) mencapai kepuasan maksimum, cuba amalkan teknik di bawah;


~ Semasa melakukan hubungan intim, si suami perlu meletakkan 7 biji jintan hitam di bawah lidah. ~


Itu saja. Anda pasti boleh buat, kan?



Selamat Mencuba!
Read more...
Cara Memekatkan Air Mani dan Lambat PancutSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

7 Langkah Hilangkan Lingkaran Hitam Bawah Mata

Wednesday, October 20, 2010

Lingkaran hitam bawah mata anda masih belum hilang lagi? Jika begitu, cuba anda kaedah rawatan menggunakan kentang. Kentang baik dan sesuai untuk mencerahkan kulit anda. Terutamanya pada bahagian muka. Ini kerana ia mengandungi enzim catecholase.


Ikutilah 7 langkah di bawah untuk hilangkan kesan hitam bawah mata anda;


1. Ambil 1/2 atau sebiji kentang.

2. Kupas kulit kentang tadi dan bersihkannya sebelum kisarkan ia sampai halus.

3. Kemudian, letakkan kentang yang telah dikisar tadi di atas sehelai kain lembut dan bersih.

4. Sapukannya pada bahagian bawah mata anda yang bermasalah secara perlahan-lahan.

5. Pastikan juga sapuan tersebut tidak kena pada mata.

6. Biarkan sapuan tadi menyerap pada kulit di bahagian bawah mata kira-kira dalam 15 ke 20 minit.

7. Selepas itu, barulah anda basuh bahagian tersebut dengan air bersih.


Amalkan petua ini setiap hari jika anda berkesempatan. Jika diizinkanNya, lingkaran hitam pada bawah mata anda boleh dihilangkan.


Selamat Mencuba!


Read more...
7 Langkah Hilangkan Lingkaran Hitam Bawah MataSocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

Khasiat 5 Kacang untuk Anda

Tuesday, October 19, 2010

Sebut pasal kacang, tetiba teringat pula pada satu dialog dalam filem Ali Setan. Nak ngorat awek punya pasal, kacang pun boleh jadi umpan. Biasanya sesetengah wanita memang takut nak makan kacang. Nanti naik jerawat katanya.

Tapi, sejauh manakah kebenaran dakwaan tersebut?



Ini kerana kekacang sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat. Selain sebagai sumber protein, ia boleh;

- Menstabilkan paras glukos dalam darah

- Menyeimbangkan tindakbalas elektrolit dalam tubuh

- Meningkatkan kadar metabolisme

- Membantu otak dan tubuh anda berfungsi dengan lebih baik



Wow! Tak sangka pula banyak betul khasiat kacang ni, kan?



Berikut adalah 5 jenis kekacang yang sememangnya baik untuk tubuh anda dan sedikit fakta mengenainya;


1. Kacang Dhal


- Kandungan protein sebanyak 26%.

- Meningkatkan metabolisme buah pinggang.

- Mengekalkan fungsi otot dan kepadatan buah pinggang.

- Melancarkan perjalanan darah ke jantung.



2. Kacang Hijau


- Mengandungi fiber, karbohidrat, mineral terhidrat, protein dan vitamin.

- Menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu.

- Meneutralkan toksin dalam tubuh.

- Melegakan jangkitan salur kencing.

- Mengurangkan radang, pengumpulan air, tekanan darah tinggi, asid gastrik, masalah jantung dan darah.



3. Kacang Kuda


- Sumber terbaik bagi fiber, folat, karbohidtrat, protein dan zink.

- Rendah lemak.

- Membantu mengekalkan tahap kesihatan organ tertentu seperti jantung, pankreas dan usus kecil.

- Menyeimbangkan sistem hormon tubuh anda.



4. Kacang Soya


- Sumber protein yang terbaik.

- Mengandungi asid amino.

- Membantu banyakkan air susu badan.

- Mengekalkan tahap kesihatan hempedu dan pankreas.

- Melancarkan peredaran darah.

- Mencerahkan penglihatan.

- Menyingkirkan toksin dalam tubuh dan keracunan makanan.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Mengelakkan rasa loya dan masalah sembelit.

- Baik untuk kulit anda.



5. Kacang Soya Hitam


- Menyeimbangkan paras elektrolit dalam badan anda.

- Melancarkan peredaran darah.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Melindungi organ dalaman seperti limpa dan pankreas.

- Mengelakkan batu karang, kejang, osteoporosis, radang pada saluran kencing dan sakit lutut.

- Mengurangkan rasa sakit belakang badan.



Sekarang anda dah tahu akan khasiat kacang untuk tubuh. Jangan lupa jadikan kekacang ini sebagai sebahagian diet harian anda ya. :)



Read more...
Khasiat 5 Kacang untuk AndaSocialTwist Tell-a-Friend
13 comments

Nah... Ini Dia Ubat Lemah Syahwat

Monday, October 18, 2010

Setelah sekian lama tak sentuh mengenai petua suami isteri, ini dia satu lagi petua mengatasi dilema lemah syahwat. Tentu sekali ia ditujukan khas buat para suami yang bermasalah untuk bertahan lebih lama ketika bersama isteri.

Jadi, apakah petua untuk tahan lama tu?
Memula sekali, bahan-bahan yang anda perlukan adalah;


Bahan untuk amalan petua tahan lama

i. 3 biji telur ayam kampung

ii. 5 ulas bawang merah

iii. 5 ulas bawang putih

Seterusnya, langkah-langkah membuatnya;


1. Pukul kesemua telur ayam kampung hingga rata atau kembang.

2. Manakala bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus.

3. Setelah bawang tadi halus, perahkan ia untuk mendapatkan airnya.

4. Kemudian, masukkan air perahan bawang tadi ke dalam telur yang telah dipukul rata.

5. Kacau atau pukul sekali lagi campuran telur ayam kampung dan air bawang agar ia sebati.

6. Apabila campuran tadi dah sebati, kukus ia sampai setengah masak.

7. Akhir sekali, makanlah telur kukus tersebut.


Amalkan petua ini setiap hari selama sebulan. Lakukan secara berturut-turut ya. Jika diizinkanNya, anda pasti mampu bertahan lebih lama semasa bersama. Paling penting, anda dapat membahagiakan isteri tersayang.





Read more...
Nah... Ini Dia Ubat Lemah SyahwatSocialTwist Tell-a-Friend
1 comments

Alternatif Jika Lemah Tenaga Batin 1

Sekiranya ramuan yang diperlukan agak sukar untuk dicari, anda tak perlulah risau. Ini kerana ia hanyalah salah satu daripada beberapa petua yang bakal anda ketahui kelak.


Buat permulaan, terimalah petua pertama bagi mengatasi masalah lemah syahwat berikut;


1. Bahan-bahan yang anda perlukan ialah madu lebah asli dan susu unta.

2. Kemudian, campurkan madu asli dan susu unta tadi.

3. Kacau hingga sebati.

4. Amalkan meminumnya selama beberapa hari.


Jika diizinkan-Nya, prestasi anda pasti lebih bertenaga daripada biasa.


Selamat Mencuba!

Read more...
Alternatif Jika Lemah Tenaga Batin 1SocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

Gaya Pemakanan Sihat Agar Tetap Langsing

Sunday, October 17, 2010

Pernah tak anda jumpa segelintir individu yang sering memakan makanan berkalori tinggi tapi badan mereka tetap langsing? Mereka ni kalau diperhatikan, selalu menjadikan kek coklat atau keju dan aiskrim sebagai pencuci mulut. Namun yang peliknya, mereka tak gemuk pulak.

Gambar hiasan - secretrecipe.com.my 

 Apalah rahsia langsing diorang ni agaknya yer?

Hahh, kalau anda nak tahu, saya akan dedahkan sekarang. Menurut kajian, ianya disebabkan oleh gaya pemakanan mereka. Di mana mereka memakan makanan berkalori tinggi tu secara perlahan-lahan. Kunyah dan hadamkan makanan tu satu persatu. Dengan cara ini, mereka akan berasa kenyang dengan lebih cepat berbanding jika makan secara terburu-buru.


Gaya pemakanan sihat - wellsphere.com


Sebab kalau anda suka makan dengan gelojoh cepat, jumlah kalori yang masuk dalam badan adalah tinggi. Lepas tu, proses penghadaman akan menjadi semakin berat kerana gigi anda tidak sempat menghancurkan makanan yang masuk dengan sempurna.

Lagi satu kajian daripada Jurnal Kesihatan Inggeris pula mengatakan; apabila anda makan dengan cepat ia menimbulkan kesan kecanduan terhadap kegemukan. Ditambah pula dengan faktor terdapatnya pelbagai jenis makanan segera di pasaran.


Jadi, kalau anda ingin kekal langsing walaupun suka makan kek coklat dan makanan lain berkalori tinggi; amalkanlah gaya pemakanan sihat berikut:


1. Kunyah makanan hingga benar-benar halus (40-50 kali) sebelum menelannya.

2. Setelah mulut kosong, barulah anda suapkan makanan seterusnya.

3. Elakkan daripada makan sambil buat kerja lain. Contohnya makan sambil menghadap tv, pc atau laptop (dah banyak kali pesan nie). Tabiat ini membuatkan anda lebih suka mengunyah tanpa menyedari yang anda sebenarnya dah banyak sangat mengunyah. Betul tak?

4. Mainkan alunan muzik yang berirama lembut semasa menikmati hidangan. Secara tak langsung ia membantu anda makan secara perlahan-lahan.



Jadi, sekarang anda dah tahu caranya, kan? Selamat Mengamalkannya. :)

Read more...
Gaya Pemakanan Sihat Agar Tetap LangsingSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Petua Tegangkan Payudara 2

Petua ini khusus buat kaum wanita ya. Pastinya setiap kaum hawa mendambakan payudara atau buah dada yang tegang, kan? Terutamanya bagi anda yang telah melahirkan anak. Tentu teringin mengembalikan keanjalan aset anda tu. Si suami pula akan berterima kasih dan gembira jika anda pandai jaga "body".


Bagi merealisasikan impian tersebut, apakata anda cuba petua tegangkan payudara ini;


1. Anda perlukan minyak vitamin E, sesudu yogurt dan sebiji telur ayam.


Minyak Vitamin E - reviews.pinkelle.com



Sekarang, Dah ada ketiga-tiga bahan diatas, kan?



2. Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau hingga rata.

3. Sapu dan urutkannya pada payudara anda.

4. Kemudian, anda pakailah baju dalam (bra) kira-kira selama 20 minit.

5. Setelah itu, basuh basuh dan bilas payudara anda dengan air bersih.


Amalkan petua ini selalu bagi mendapatkan buah dada yang tegang ataupun untuk menegangkannya kembali. Ini kerana dengan mengamalkan cara di atas, kulit di sekeliling buah dada anda akan tegang dan padat.


Selamat Mencuba!

Alternatif lain untuk tujuan yang sama boleh refer DI SINI

Read more...
Petua Tegangkan Payudara 2SocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Cara insert gambar pada shoutmix box

Saturday, October 16, 2010

Langkah Pertama : 
Ok bagi yang dah ada akaun shoutmix terus jer login. Yang belum ada akaun kena daftar terlebih dahulu...


Langkah kedua : 
Apablia keluar paparan seperti gambar dibawah ini cari Display > klik Smileys seperti  kotak bertanda merah....

Langkah ketiga : 
Paparan Smileys di pamerkan.... Tengok kotak dibawah yang bertanda merah....so apa perlu buat ialah anda insert ler url link gambar yang anda copy dari mana2 dan paste ke dalam kotak Smileys image url... next tulis perkataan yang sesuai  dalam kotak Code > Optional > klik butang Add. Dah siap klik butang save setting . 

p/s : kalau nak cari pelbagai gambar menarik cuba search dalam google atau mana2 web taip kata kunci Animation Gif...... pastu pilih ler mana web yang kuar nanti... Dan satu lagi untuk memudahkan anda ambil gambar2 tu... caranya pada gambar pilihan klik atas gambar > mouse klik belah kanan > klik copy image URL dan insert dalam kotak Smiley image url disediakan.....

Read more...
Cara insert gambar pada shoutmix boxSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Tips Memelihara Kesegaran Wajah

Friday, October 15, 2010

Jika nampak wajah seseorang tu sentiasa kelihatan segar dan bermaya, pernah tak anda rasa hairan? Apa rahsia dia? Rutin harian dia memang sibuk memanjang. Tentu takde masa nak jaga muka. Dia bukannya muda lagi. Kahwin pun dah lama. Anak-anak pun dah besar panjang. Tapi muka tetap "maintain". Tak berkedut pulak tu.


Haishhh... macam-macam persoalan yang mungkin bermain di kepala anda. Buntu dibuatnya. Sedangkan anda yang lebih muda daripadanya pun dah mula timbul kedutan sana sini. Bila penat bekerja dan melayan anak-anak, muka pun nampak letih jer.


Hahh! Kalau anda nak tahu rahsianya, cubalah petua yang menggunakan pisang masak ni sebagai bahan utama.

Cara-caranya;

1. Ambil beberapa biji pisang yang telah masak.

2. Kisar pisang tersebut sehingga ia menjadi seakan-akan krim.

3. Bila pisang tadi dah jadi krim, gunakanlah krim pisang tu sebagai bahan sapuan.

4. Sapukan pada keseluruhan kulit muka anda hingga rata.

5. Biarkannya dalam 20 minit.

6. Setelah 20 minit berlalu, bilas muka anda dengan air suam.

7. Kemudian, bilas sekali lagi dengan air sejuk pula.

8. Akhir sekali, lap muka anda perlahan-lahan dengan tuala bersih.


Amalkan selalu untuk mengekalkan kesegaran wajah anda dan mengelakkan daripada kulit muka daripada lekas berkedut.


Selamat Mencuba!
Read more...
Tips Memelihara Kesegaran WajahSocialTwist Tell-a-Friend
15 comments

Corat Coret aku dan Blogspot

Thursday, October 14, 2010

Untuk en3 terbaru kali ni aku nak menjawab beberapa pertanyaan beberapa rakan blogger dan sorang dua 'je' rakan yg bukan blogger aku tentang bgaimana, bila, kenapa dan bagaimana aku boleh terlibat dlm kancah ke'blogger'ang ni.. aku ni bukan lah bloger tegar apatah lagi ketegaq.. aku masih baru dah masih memerlukan banyak tunjuk ajar dari blogger2 otai..(Tolong tunjuk ajar ku sifu).. yg aku rasa puas hati ialah aku start dari bawah and do the exploracing alone!!!!


Aku mula bertatih buat blog ni (tapi aku bukannya blogger lagi yer...) dah lama sebenar nya sejak tahun 2006.. Disebabkan aku ni minat sgt duk melayari internet sejak zaman student lagi tak kira untuk apa skali pun, sampai aku dah takde benda lain yang nak digodek last2 aku pun mula lah terfikir nak wat blog pulak. Buat permulaan aku meggunakan frienster dan wordpress sebagai landasan untuk blog aku kemudian barulah aku beralih kepada blogspot tapi sorry to say that bagi aku wordpress ni tak menarik as compare as to blogspot..(mintak maaf banyak2 pada blogger yg mengunakan khidmat wordpress yer..).. Aku tgk blog org lain ada shoutbox, aku pun letak, aku tgk blog org lain ada macam2 widgeo, aku pun nak jugak.. hee... aku tengok blog org lain ada banner sendiri, aku pun nak jugak satu, aku tgk blog org lain ada gambar2 menarik , aku pun nak tampal gambar jugak dan macam2 lagi la.. then sampai satu tahap aku dan bosan tahap cipan dan dah tak tahu nak buat apa dah dgn blog aku ni, aku pun give up.. dan aku berenti


Sejak 2 tahun lps baru aku berjinak2 dgn blogspot , itupun atas galakkan suami aku.. Dari situ aku blajar tukar template , edit HTML dan mcm2 lagi..Pada masa tu nak daftar blog tu senang je tapi nak meng'edit tu yang payah sebab nak dapatkan info pasal hal ni limited dan kebanyakkanya dlm bahasa inggeris dan Indon. Aku nak type keyword dan surfe seluruh internet pun tak tahu nak taip apa.. Lagipun masa tu mana ada template yg complete dan ada pelbagai-bagai aplikasi.. Nak bertanya pada kekawan pun serba salah.. maklum la derang susah2 buat, takkan kita senang2 nak mintak derang ajarkan satu persatu. Sumer tu aku godek2 sendiri je,... Mungkin pada org lain kacang je nak buat benda ni tapi bagi aku yg 0% pengatahuan ni susah bebenor rasanya.. alhamdullilah... byk benda yg aku blajar..


Pada mulanya aku buat blog kononya nak try ceburkan diri dgn online business.. banyak benda yg aku blajar, dari nak sediakan dan men'aplikasi'kan order form, how to communicate dgn customer through YM dan yahoo ping kat blog aku, mcm mana nak buat banner iklan dan macam2 lagi ,.. sumer benda tu aku dah siap dan complete cuma satu benda je yg tinggal... iaitu " Aku nak jual apa sebenarnya ni..??????"hii... last2 aku give up la jugak..Maybe sebab aku tak bersungguh-sunguh nak jadi bisnes woman kut..


Dalam masa yg sama, aku juga buat beberapa blog lain sebagai rujukan dan bahan koleksi artikel2 yg aku suka. Antara blog yg paling aku sayangggg nya ialah blog RUANGAN WANITA DAN KELUARGA dan ada beberapa blog lain lagi... Masa aku buat blog rujukan aku ni, aku berminat pada affiliat program.. rasanya-rasanya dah lebih 30 affiliat program yg aku join tapi satupun tak mendatangkan hasil.. dan tak lupa aku nak mention, sifu aku dalam hal ni adalah suami aku sendiri.. byk2 tips2 yg dia ajar aku untuk berjaya dlm bidang affiliate ni TAPI memandangkan aku ni jenis keras kepala, sombong, eksen, suka melawan cakap dan ego, satupun aku tak ikut!!!! Last2 aku give up.. malas aku nak layan..


Dalam masa yg sama aku jugak sediakan blog peribadi bersifat kekeluargaan.. pada asalnya ianya untuk tatapan kami sekeluarga dan malas aku nak publishkan untuk tatapan blogger2 yg lain.. Iaitu blog aku yang INI la... hi... Sebenarnya aku buat blog ni pun saja2 dan suka2 nak menghabiskan masa kat tempat keje... aku tak pernak terlintas nak invite sesapa jadi follower kecuali 2 org kawan aku je .. Sejak hampir 2 tahun ni jugak aku daftar kat nuffnang dan letak banner kat blog aku ni tanpa ada apa2 makna dlm hidup aku  sebab aku tak kisah pun pasal earning dari nuffnang ni.. suami aku merangkap sifu aku ada terangkan serba sedikit tentang nuffnang ni tapi aku tak amik serious.. siap bagi info tentang the hotest blogger kat malaysia skrg ni iaitu ci kak MERAH kita.. sumer blogger dah tahu pasal dia kan .. income dia RM100k setahun.. aku takleh la jadi cam dia.. aku membloggering ni pun suka2 je.. Masa tu aku jarang2 je tgk blog aku pun ..apatah lagi masa aku cuti bersalin lagi aku tak peduli pasal blog aku ni..berbulan-bulan aku tak buka tgk pun takpe...


Tapi skrg bila aku dah amik kisah (blom tahap serious..) pada nuffnang ni baru aku dapatkan info mcm mana nak up traffik ke blog aku, mcm mana nak kekalkan member status glitterati aku kat nuffnang dan mcm2 lagi.. Byk jugak la yang aku blajar dan masih byk yang aku kena blajar pasal nuffnang ni.. Pasal BE la, ME la.. dan macam2 lagi.. aku tgk blogger yang baru dari aku pun dah boleh buat cashout, tapi aku ni.. setakat hari ni masih RM0.65, itupun baru start earning sejak 2 bulan yg lepas ... he.... Aku pun sebenarnya masih baru bermula... insayallah dengan kerajinan aku buat walking ke blog2 rakan blogger yg lain mintak2 boleh la aku beli spentok(spender) baru nanti.. aku nak yg ada renda2, reben, bunga2 dan yg penting mesti colour merah. aku taknak pakai tapi aku nak frame kan ke dinding sebagai kenangan hadiah dari nuffnang.. he.


Kesimpulannya, aku memblogging ni sebab suka2, saja nak buang masa, saja nak buat diari untuk tatapan keluarga aku terutamanya anak2 aku satu hari kelak dan nak hilangkan kebosanan aku kat tempat keje, wat koleksi artikel2 kegemaran serta rujukan dan satu lagi aku malas nak layan kerenah org2 diluar dan buat dosa tak pasai2 ,baik aku tgk dan layan kerenah blogger2 yang ada bermacam-macam ragam dan yang penting derang ni takde kena mengena ngan hidup aku dan last skali maybe aku akan dapat earning dari nuffnang banyak2 (ntah bila la tu...) dan kalau aku boleh buat cashout walaupun sekali, aku dah berpuas hati..


p/s: Banyak benor perkataan 'dan' yang aku guna.. mesti cikgu BM aku marah ni..




Read more...
Corat Coret aku dan BlogspotSocialTwist Tell-a-Friend
33 comments

Ulasan: 21 Pesanan Isteri Untuk Suami (Bahagian satu)

Monday, October 11, 2010




Ulasan: 21 Pesanan Isteri Untuk Suami





Hari ni memandangkan aku takde keje dan gatal nak menulis, aku nak buat beberapa ulasan serta komen2 yg menarik tentang hal ni.  The original artikel yang berkenaan iaitu 21 Pesanan Isteri Untuk Suami ni aku amik dari PakarHowTo.Com. yang aku rasa perlu diambil perhatian serius oleh semua yang bergelar suami. Baca dan cubalah amalkan setakat yang termampu kerna aku tahu kita ni insan biasa dan bukannya 100% perfect seperti jugak diri aku sendiri!!

Perlu dingatkan komen aku disini tiada kaitannya dgn sesapa.. so don’t take it seriously sebab setiap mahkluk dijadikan berbeza cara dan tingkah laku. Buat permulaan aku akan siarkan 10 ulasan yg terfikir oleh aku untuk dikomen, selebihnyanya nanti aku sambung di entry yg berikutnya.

1.   Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.
Komen aku: Betul!!.. betul..!!! bukannya aku sorang yg buat hutang tu!!!! Untuk para isteri kalau boleh kita sama2 amalkan "hutangmu, hutangmu sorang ,tapi hutangku hutangmu jua..." wakaka..wakaka.. Tapi sebenarnya dalam realiti of life ni kita sebagai suami isteri kena sama2 membantu.. itu aku tak nafikan.. kalau aku pentingkan diri sendiri, dah lama aku kaya,slim dan comel dan kiut miut...haa..... haaa.. haaa(ada kaitan ke????)

2.    Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.
Komen aku: aku setuju sgt2.. kadang2 dah penat bercakap dan ingatkan  benda yg sama, masalahnya tak pernah ada improvement.. so, bila dah jadi macam tu mula la kata kita ni kaum bini suka membebel.,


3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih daripada emak anda.
Komen aku: Mesti la terasa hati bila suami wat macam tu…..

4.  Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan sernata-mata untuk penuni nafsu syahwat saja.
Komen aku: Secara peribadinya aku boleh katakan no komen.. as far as I know we' re still enjoying our s** life and still having fun with it.. tak tahu la org lain yer.. tapi aku setuju sgt2 bab ni sebab kebanyakkan wanita di Malaysia sekarang sumernya berkerjaya dan sikap moody serta penat tu dah jadi lumrah.. so kaum suami kena la bertimbang rasa.

5.  Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih daripada  suami juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing-berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.
Komen aku: Bab ni aku mmg tabik spring kat suami aku… ayang mmg bertimbang rasa dan mmg seorang suami yg bertanggung jawab dalam hal bab menjaga anak2 kita.. thank Q sayang…. Mmmuuuuaaaahhhhhhh!!..(Cuma ika nak katakan kat sini, ika bukannya ambil kesempatan yer…)

6.  Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relak-relak sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dan sebagainya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila tak cukup tangan nak menguruskan rumah tangga sedangkan suami lepas tangan.
Komen aku: Alhamdullilah suami aku mmg bertoleransi, kalau aku buat keje kat dapur, dia mmg tak duk diam.. ada je keje yg dia buat, sapu sampah ke, melayan kerenah anak ke, atau kemas mana2 bahagian dlm rumah yang patut.. Cuma sekali sekala bila ada rancangan TV yg menarik perhatian dia, terpaku la sekejap depan tv tu.. tapi tak pe..  small matter je….

7.  Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri. Jangan bedal semua, sampai giliran isteri yang tinggal ekor ikan sekerat, janggut sotong, ekor tauge. Frust, tau tak!
Komen aku: Nasib baik suami aku tak kuat makan dan aku sebaliknya.. hiiii.... kalau bab ni, macam aku je yg tak boleh dipecayai.. hiiii… hiii
Kalau bersantap dirumah, normally kami makan bersama satu keluarga.. tapi semenjak dua menjak ni, kecerdikkan  anak bongsu aku yg umur 5 bulan ni dah semakin bertambah, so kadang2 kami terpaksa makan berasingan.. biasanya suami akan makan dulu bersama anak2 yg lain .. tapi lauk untuk aku mesti ada punyer.. siap aku boleh makan untuk 2 org sekali gus..hiii… haaaaaa..huuuu

8.  Kalau nak ajak member ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua lebih awal. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri Cuma masak mi segera saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)
Komen aku: Bab ni aku suka sebab aku laki bini mmg sehati sejiwa.. kami mmg amalkan ‘Family first” dan suami aku ni mmg jenis family man.. kemana-mana pegi pun mesti nak satu famili begitu jugak tentang bila nak ajak tetamu datang.. mmg kami bersiap sedia dari segi mental dan physical.. tetapi biasanya tetamu yg datang tu ahli keluarga sendiri dan sebenarnya rumah kami amat jarang sekali tetamu datang berkunjung!!!! Sebabnya… maybe kami jarang jemput org datang kerumah, maklumla anak2 masih kecil…(alasan biasa…)


9.   Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.
Komen aku: Dalam hal ni, kami tak boleh sakat meyakat.. kalau dia kata aku gemuk, aku boleh kutuk dia tu lidi!!! Haaaa…… tapi setakat ni, suami aku tak pernah komen tentang size body aku.. dia tahu aku berkorban nyawa untuk mengandungkan dan  lahirkan zuriat kami..  dan ini adalah hasilnya!!!! Cuma aku je yg slalu mengeluh tak puas hati berada dalam SAIZ ni…

10. Jangan kentut depan isteri. Hairan ya, masa bercinta dulu kenapa boleh kontrol kentut?
Komen aku: hiiiii… aku nak cakap No komen.. 
p/s: ayang .. kalau ayang terbaca artikel ni, ayang faham2 sendiri la ye….  Tapi bab ayat “masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?” tu ika muskil…. Rasanya kadang2 kentut tu boleh buat bahan gurauan dan ketawa.. betul ke?? Satu lagi ika sentiasa teringat dan terbayang cara ayang seronok2 nak test kekuatan volume dan bunyi kentut tu..hiiiii.. Siap cari dinding dan lantai simen.. kah…kah.. kah… Kenangan indah kita tu!!!!

Read more...
Ulasan: 21 Pesanan Isteri Untuk Suami (Bahagian satu)SocialTwist Tell-a-Friend
Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers