Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..
1 comments

Petua Mengatasi Masalah Senggugut

Saturday, August 28, 2010

Semasa kedatangan haid, mungkin segelintir wanita akan berdepan dengan masalah senggugut. Akibatnya, ia membuatkan mereka berasa sakit. Jadi, adalah lebih baik sekiranya wanita yang sering mengalami senggugut mencuba petua di bawah ini.


1. Memula, anda ambil 10 biji lada hitam.

Lada Hitam


2. Kemudian, tumbuk lada hitam tadi sampai lumat.

3. Setelah lumat, campurkannya dengan secawan air kelapa muda.

4. Seterusnya, anda kacaukan ia agar sebati dan minumlah perlahan-lahan.

5. Lebih kurang dalam 5 ke 10 minit kemudian, badan anda akan mula berpeluh.


Cuba anda amalkan selalu petua senggugut di atas. Mudah-mudahan anda tak kena senggugut lagi.


Selamat Mencuba ya!

Read more...
Petua Mengatasi Masalah SenggugutSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

TIPS DAPATKAN BUFFERED EARNING

Friday, August 27, 2010


Bufferred earning merupakan earning yang diimpikan oleh setiap blogger kerana hasilnya yang lumayan. Buffered earning adalah program cost per impression (CPM) dimana bayaran akan dikenakan berdasarkan jumlah unique visitors korang. Oleh itu, blog yang terpilih oleh advertiser sahaja akan mendapat kempen tersebut. Berbeza dengan iklan CPC (COST PER CLICK) dimana bayaran dikenakan berdasarkan jumlah klik pada ads tersebut. Jika ads anda di klik maka bertambahlah earning korang. Kadar bayaran bagi CPC adalah agak rendah berbanding buffered earning.

Berikut adalah kriteria untuk mendapatkan buffered earning.

1. Kedudukan nuffnang ads

Antara faktor yang sangat-sangat penting. Ketiga-tiga nuffnang ads anda perlu diletakkan pada kedudukan yang kedudukan yang betul.klik disini untuk maklumat lebih lanjut.untuk pengetahuan anda, blog anda berpotensi tinggi untuk mendapat buffered earning jika meletakkan ketiga-tiga nuffnang ads sekaligus.(ingat: kedudukan ads mestilah betul)

2. Setia dengan nuffnang

Untuk blog anda terpilih, jangan meletakkan sebarang ads selain nuffnang. Contohnya mangga ads mahupun advertlets. Setialah bersama nuffnang dengan meletakkan hanya nuffnang ads pada blog anda.

3. Kepelbagaian blog

Untuk pengetahuan anda, advertiser lebih suka memilih blog yang mempunyai pelbagai genre berbanding blog yang berfokuskan kepada satu genre sahaja.

4. Status keahlian anda

Semestinya untuk blog anda dipelawa kepada kempen CPM. status keahlian anda mestilah GRITTERATI dan bukannya ahli biasa.

5. update blog survey sekerap mungkin

meng update blog survey adalah sangat-sangat penting untuk mendapatkan buffered earning. Jawablah survey tersebut sebaik mungkin dan kalau perlu survey tersebut di update seminggu sekali. Advertiser akan memilih blog anda berdasarkan kesesuaian blog anda terhadap sesuatu kempen tersebut

6. kandungan blog anda

Nuffnang tidak sama sekali meletakkan kempen CPM jika blog tersebut mengandungi informasi daripada sumber yang lain. Oleh itu, keaslian kandungan blog anda adalah dititik beratkan.

7. Trafik

Tiada jumlah unique visitors tertentu untuk mendapatkan buffered earning(menurut nuffnang).Namun, apabila anda telah mendapat first buffered earning.anda kenalah bekerja keras untuk meningkatkan visitors kerana peluang anda untuk mendapat buffered seterusnya adalah cerah.

8. Jangka masa mendapatkan buffered earning

Untuk mendapatkan buffered earning, kesabaran adalah sangat-sangat penting. purata bloggers untuk mendapatkan buffered earning adalah dalam masa 3 bulan selepas sertai nuffnang.(jika semua kriteria diatas diikuti).

9. Hantar tiket kepada nuffnang

Tips yang sangat penting .Tanyalah kepada nuffnang jikalau kandungan blog anda sesuai dengan kempen untuk mendapatkan buffered earning.jika nuffnang mengatakan blog anda tidak sesuai.anda harus mengubah isi kandungan blog tersebut untuk advertiser melamar blog anda kelak.

Read more...
TIPS DAPATKAN BUFFERED EARNINGSocialTwist Tell-a-Friend
1 comments

Segarkan Bau Nafas dengan Daun Beluntas

Thursday, August 26, 2010

Sepanjang bulan Ramadhan ni, anda yang berpuasa pasti mengalami masalah nafas berbau. Hal ini memang tak dapat dielakkan. Sebagai alternatif, terdapat satu amalan yang boleh anda cuba bagi menyegarkan nafas. Iaitu dengan memanfaatkan khasiat daun beluntas.


Daun Beluntas - medicineisanart.com


Caranya mudah saja. Iaitu anda amalkan memakan daun beluntas secara mentah. Atau dengan kata lain, jadikannya sebagai ulam-ulaman ketika berbuka mahupun bersahur. Anda akan dapati rasanya agak kelat dan berangin.

Selain berfungsi menghilangkan bau nafas, ia turut berkhasiat bagi menghilangkan bau badan serta sebagai penawar sakit tekak.


Sebenarnya, petua ini bukannya khusus untuk bulan puasa saja. Anda boleh amalkannya pada bulan-bulan lain. Sekiranya anda memang sedia ada masalah bau nafas, cubalah petua di atas ya.

Read more...
Segarkan Bau Nafas dengan Daun BeluntasSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

My wish for today

Wednesday, August 25, 2010

I Wish all the babies came with remote control and most importantly, a mute button.
Skrg ni kat tmpat keje lagi sampai rumah aku rasa nak REHAT jer..!!!!!!!!! Dah lah penat, tak sihat plak tu,... batuk.. batuk... batuk .. dan batuk lagi... selsema tak habis2 lagi ni.. tapi kesian la plak baby aku, dia mesti nak neneng dulu..  dilema betul jadi mok budak ni...
 

Read more...
My wish for todaySocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Petua Mengatasi Sembelit Dengan Temu Lawak

Masalah sembelit merupakan antara masalah popular yang menimpa kebanyakan anda ketika bulan puasa. Anda boleh merujuk kembali tulisan terdahulu di sini sebagai kenang-kenangan. Jadi sebelum ia melarat, ada baiknya anda merawatnya.


Petua sembelit kali ini adalah dengan menggunakan batang dan rizom (ubi) muda temu lawak. Buat makluman anda, temu lawak ni nama saintifiknya ialah Curcuma Xanthorriza. Imej di bawah ini mungkin boleh menjelaskan serba sikit mengenai temu lawak ini.



Temu Lawak - gingersofindia.com




Baiklah, kaedah mengatasi sembelit dengan temu lawak adalah seperti berikut;


1. Anda ambillah bahagian batang dan rizom (ubi) muda temu lawak sahaja.

2. Bersihkannya dulu dan kemudian rebus ia sampai mendidih.

3. Setelah mendidih, anda tapis serta tuangkan air rebusan tadi ke dalam gelas.

4. Jika mahu, biarkan ia suam seketika dan minumlah secara perlahan-lahan.

Dalam sehari, anda boleh meminumnya sebanyak dua hingga tiga kali. Anda boleh teruskan meminumnya dalam beberapa hari mendatang.

Jikalau mahu meminumnya walaupun pada waktu anda tak kena sembelit pun boleh. Ia boleh dilakukan sebagai langkah pencegahan.

Selain sembelit, ia juga diakui boleh mengatasi masalah najis berdarah. Jangan lupa cuba tau. :)


Selamat Menjalani Ibadah Puasa.
Read more...
Petua Mengatasi Sembelit Dengan Temu LawakSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

My singing box

Pada asalnya benda kotak ni aku letak kat kulit luar blog. Aku dah tak larat benda kotak ni asyik berbunyi (automatically ON) je bila aku log in ke blog aku ni.. kekadang bila aku nak buka blog aku ni, aku perlukan kedamaian, ketenangan dan kesucian hati.. tu sebabnya aku campakkan benda kotak aku ni dalam post entry je.. bila aku rasa tinga aku ni nak dengar then baru aku masuk entry blog post aku ni..








Read more...
My singing boxSocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

Cerita Lawak: Antara TNB dan Lilin

Tuesday, August 24, 2010

Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan.

Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata, "Ayang,period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat
dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa
pun tentang perkhabaran gumbira ini sehingga
ianya benar-benar pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh
pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakan
dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka.

Pegawai TNB tu pun berkata: "Ini rumah En. Ahmad
ker?" "Ya, saya ni isterinya. Ada apa encik?"

Pegawai TNB tu pun berkata, "Puan, ni dah sebulan
lewat, saya dah tak boleh tunggu ni, nanti boss
saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas
balik cakap pegawai TNB tu.

"Apa? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni
sebulan lewat?!"

Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab:
"Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam
komputer dan kita boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu
lagi terkejut. "Apa!!! Saya lewat sebulan pun
awak semua boleh tahuuu!"

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan
"Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada
yang lagi teruk, lewat 5-6 bulan"

Si isteri yang terperanjat beruk dengan kenyataan
pegawai tu pun berkata, nanti saya bincang dengan
suami saya. Lalu pegawai TNB tu pun beredar
dari situ.

Keesokan harinya, selepas si Ahmad ini di beritahu
oleh isterinya. Dia pun naik berang dan terus ambik cuti
dan pergi ke kedai TNB yang berdekatan.

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai
TNB yang ramai di situ, dia pun memekik seraya
berkata,

"Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun
nak heboh-hebohkan ke dalam Internet. Awak ni
semua yang berkeluarga tak pernah lewat sebulan
kerrrr?!! Bisness apa korang buat niii?
Nak kena saman kerr?

Lalu pegawai yang datang kerumah si Ahmad ni
berdiri dan mententeramkan keadaan. "Sabar encik,
sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan
perkara ni, bayar je..." kata-kata pegawai TNB tu
membuatkan si Ahmad lagi naik berang.

"Apa? nak bayar korang? belahhhh lahh...."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap "Kalau macam tu,
Kita terpaksa 'potong' encik punya...."

Si Ahmad mencelah "apa? potong?! Abih tu isteri
saya di rumah nak pakai apa?"

Pegawai TNB tu pun cakap " nampak gayanya
isteri encik kena pakai LILIN ajer laaaa...."

=TAMAT=



Read more...
Cerita Lawak: Antara TNB dan LilinSocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

5 kesilapan semasa aktiviti Blog Walking

Dikala ini, aktiviti "Blog Walking" (BW) sentiasa dilakukan oleh bloggers untuk mencari traffic. Persefahaman yang dicapai tanpa perjanjian iaitu "lawat saya, saya lawat kembali" menjadikan traffic blog sentiasa bertambah. Lagi banyak blog yang diterjah, lebih banyak traffic akan diterima.

Antara kesilapan-kesilapan yang dilakukan oleh bloggers semasa aktiviti BW ialah:


  • Tidak tinggalkan URL blog - kadang kala terdapat bloggers terlupa memasukkan URL blog dan ia menyebabkan pemilik blog tidak dapat membuat lawatan balas

  • URL blog salah - mungkin kerana ingin cepat atau tersalah tekan, silap 1 huruf sahaja alamat blog anda sudah tidak dapat dilawati

  • Tidak membaca entry - anda mungkin terlepas entry yang baik dan berinformasi

  • Tidak meninggalkan komen - meningkalkan komen merupakan backlink yang kekal pada entry tersebut. Jika komen yang baik ditinggalkan, ia boleh memberi traffic yang bagus

  • Meninggalkan mesej kurang baik - Mesej di shoutmix atau shoutbox yang terlalu ringkas dan tidak menarik perhatian. Sekiranya mesej yang baik, bukan sahaja pemilik blog yang datang tetapi juga pelawat blog yang lain.
Terdapat banyak lagi kesilapan yang mungkin bloggers lakukan semasa aktiviti BW. 
Mungkin rakan lain boleh bantu memberi tambahan?

Oleh itu, akvititi BW perlu dilakukan dengan terbaik untuk memastikan anda mendapat traffic dan juga maklumat yang berinformasi.

Read more...
5 kesilapan semasa aktiviti Blog WalkingSocialTwist Tell-a-Friend
12 comments

Gambar stereogram

Monday, August 23, 2010

Aku masih ingat lagi first time aku tgk gambar stereogram ni adalah masa aku blajar kat MRSM KT tahun 1993-1994. Masa tu gambar steogram tu tergantung dalam bilik seni lukis.. so setiap kali kelas seni lukis mata aku pasti akan kesitu je.. samapai nak terbeliak mata aku duk tenung gambar2 tu untuk nampak image yg sebenar. Ada sesetengah kekawan classmate aku yg tak jugak berjaya melihat image sebenar kat dalam gambar stereogram tu sampai dah tamat blajar kat situ pun.. tapi alhamdullilah aku dengar ramai dah berjaya dalam karier masing2 walaupun fail pada lukisan stereogram ni...  aku salah seorang yang bernasib baik sebab berjaya melihat object di sebalik lukisan tu.. kesannya, sampai sekarang aku boleh rasakan mata aku menjadi juling setiap kali melihat lukisan stereogram ni.. Mencabar jugak la untuk berjaya ke 'tahap' itu.. Tapi yang bestnya, once kita dah berjaya nampak image tu, kita akan sentiasa nampak je objek tu setiap kali kita pandang gambar tu.. Dulu aku tak tahupun nama lukisan ni stereogram tapi tadi bila aku terbaca satu post dari mamat blogger ni terus teringat kenangan aku di MRSM KT tu dulu.. So aku amik la kesempatan ni untuk copy gambar2 ni bawa ke blog aku untuk 'mainan' aku pada masa lapang. So di bawah ni adalah gambar2 stereogram yang aku ciplak atau pinjam dari blog mamat ni.. Mamat ni pun sebenarnya pinjam dari mamat yang lain jugak, dan mamat yang lain tu , tak tahu la aku kalau dia pun pinjam dari mamat yang lain pulak.. dan mamat yang lain ni pulak, tak tau la pulak aku kalau dia pinjam dari mamat yang lain dan lain plak............. fuhhh!!!  Di sebabkan dia mengaku dia mmg jakun giler melihat gambar2 ni so aku nak wish kat dia semoga dia dah tak jakun lagi.. hiiii.. jangan marah.. tuhan marah, bulan2 posa ni...

Sebelum tu baik aku terangkan dulu apa itu lukisan stereogram. Stereogram adalah suatu ilusi optik kedalaman yang biasanya diamati dengan membiarkan mata untuk fokus gambar yang berada di belakang gambar , atau kadang kadang di depannya. Okeh tak faham pun takpe, janji dapat tengok gambar ni secara 3D sudah la.

First, try tgk yang ini dulu

Gambar 3d yang ada dalam gambar di atas ni ialah ikan lumba-lumba.

Cuba try tgk lagi skali.
Masih tidak nampak? Kalau ikut cara aku sendiri, aku tak reti nak explain tapi ni ada tip dari brader tuan empunyer blog asal yang aku pinjam tu.. :
"Cara paling senang nak tengok benda ni ialah korang blurkan imej sebenar dengan tengok imej tu dekat2. Jangan sampai masuk dalam skrin tapi cukup sekadar hidung melekat di skrin. Pastu bila dah cukup blur, korang tarik muka korang slow2 dari imej tersebut pada masa yang sama tahap blur itu dikekakalkan. Secara perlahan2 korang akan nampak imej 3d yang timbul di depan imej sebenar itu. Jom kita cuba gambar2 yang lain pula :-)"







Yang ini gambar naga.




Ni pula gambar shark





Ni plak gambar tupai.




Ni pula gambar singa.






Ini image kapal terbang.


Ni gambar kamera Canon. 
Kalau mata dah cramp. Relax dulu nanti sambung balik.. pastikan mata anda ada insurance, kalau nak diteruskan.




Kuda ku lari gagah berani



Scorpion @ kala jengking




love. Do u love it? 


















Honestly.. kalau aku tak tahu jawapan pada gambar2 tu, aku sendiri terkial2 nak nampak image tersembunyi tu.. so bila dah tahu jawapan baru senang aku nak focus dan carim image di sebalik lukisan tu.. Maklum la .. dah makin "matang"....  Gambar yang aku suka dan aku rasakan cantik dan menarik adalah gambar ikan lumba2, kala jengking  dan bentuk love tu... korang plak macam mana?? kalau blom try, try ler..
Read more...
Gambar stereogramSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Widget pilihanku

Thursday, August 19, 2010

 Sesaja

 
Asmaul Husna, 99 Beautiful Names of Allah


Welcoming


widgeo.net


Aquarium Clock


Read more...
Widget pilihankuSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

I'm Yours-Jason Mraz

Friday, August 13, 2010

 Aku suka lagu ni..!!!!

 I'm Yours MP3


Found at: - FilesTube

Jason Mraz : I'm yours Lyrics

Well, you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but your so hot that I melted
I fell right through the cracks, now I'm tryin to get back
before the cool done run out I'll be givin it my best test
and nothin's gonna stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

But I won't hesitate no more,
no more, it cannot wait
I'm yours

Well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music at the moment people dance and sing
Were just one big family
And it's our godforsaken right to be loved loved loved loved loved

So, i won't hesitate no more,
no more, it cannot wait i'm sure
there's no need to complicate our time is short
this is our fate
I'm yours

Scooch on over closer, dear
And I will nibble your ear

I've been spendin' way too long checkin' my tongue in the mirror
and bendin' over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
and so I drew a new face and I laughed
I guess what I'd be sayin' is there ain't no better reason
to rid yourself of vanities and just go with the seasons
it's what we aim to do
our name is our virtue

But I won't hesitate no more,
no more it cannot wait
I'm yours

well open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music of the moment come and dance with me
ah, la one big family
it's your god forsaken right to be loved, loved, loved, loved

open up your mind and see like me
open up your plans and damn you're free
look into your heart and you'll find love love love love
listen to the music of the moment come and dance with me
ah, la happy family
it's our god forsaken right to be loved loved loved loved

it's our god forsaken right to be loved loved loved loved
listen to the music of the moment come and dance with me
ah, la peaceful melodies
it's you god forsaken right to be loved loved loved loved
 

Read more...
I'm Yours-Jason MrazSocialTwist Tell-a-Friend
17 comments

Lauk Simple dan Sempoi (Bahagian 2)

Thursday, August 12, 2010

Ni sambungan dari Lauk simple dan sempoi yang aku baru publish tadi.. Masakan di masak oleh aku sehari selepas masakan tadi.. kira hari besoknya la plak.. Lauk ni kesukaan anak gadis aku Intan.. Favourite dia masak merah, tak kira la ikan masak merah ke, ayam masak merah ke, udang masak merah ke, janji apa2 yg masak merah.. tak brape pedas dan manis2 gitu..

Sumer cara masakan yg aku tulis di sini, tak meyatakan sukatan yang betul.. as i mention early. aku cuma main campak2 je so kepada sesapa  yg betul2 baru blajar tu aku tak brape reti nak ajar..

MASAKAN KETIGA
Lauk ni sumer tukang masak tahu cuma ni masakan ayam masak merah simple versi aku plak..

Memula tu ayam dilumur garam dan serbuk kunyit dan digoreng cam biasa ahh.. kemudian di ketepikan.. minyak bekas gorengan tu akan di guna semula..

Memandangkan aku ni berkerja dan mmg malas nak buat keje2 leceh di rumah, biasanya aku dah siap blender bawang besar bersama bawang putih buat stok dlm peti ais.  Siap sampai 2 bekas kekadang tu..  cili merah mmg aku siap beli yg paste tu,. dulu masa rajin2 aku blender sendiri cili kering buat paste.. alasannya sbb aku nak pilih cili kering yg paling tak pedas, sebb aku x makan pedas..skrg ni aku beli siap je..

untuk membuat kuah ayam masak merah ni, memula tu , tumiskan bunga lawang, buah pelaga , kulit kayu manis,
kemudian masukkan bwg merah dan bawang putih yg dah siap diblender (agak2 je la byk mana korang nak guna)
Pastu aku masukkan jugak halia yg dah siap di mayang
Tumis sampai naik bau pastu masukkan cili paste, then kemudian gula.
(mak aku kata masukkan gula selepas cili paste tu, boleh kurangkan kepedasan masakan kita)

kemudian masukkan sos tomato skit dlm 3 sudu, then air asam jawa skit, garam dan perasa secukup rasa..
Last skali masukkan ayam yang dah siap di goreng tadi.. 
jeng..jeng.. ini la dia hasilnya..

LAUK KEEMPAT
Lauk sayur ni aku rasa mmg sesuai dijodohkan dgn ayam masak merah tadi.. mmg membuka selera betul.. Sayur Taugeh campur sawi di goreng kicap..nyummm...nyummm

Macam biasa, bawang besar dan bawang putih dimayang dan sedikit ikan bilis di tumis bersama sehingga naik bau..
Kemudian sawi yang dah siap dipotong di masukkan bersama taugeh berserta cili
Digoreng sehingga layu, kemudian masukkan kicap, garam dan perasa secukup rasa..
Jenggggggggg... dah siap!!!
Akhirnya ini lah santapan kami sekeluarga untuk hidangan malam pada hari itu:
(Alhamdullilah)

Read more...
Lauk Simple dan Sempoi (Bahagian 2)SocialTwist Tell-a-Friend
5 comments

Lauk Simple dan Sempoi


Sampai kat opis pagi ni aku mengantuk sakan rasanya.. hari ni second day kita berposa.. aku nak update blog aku hari ni dgn berkongsi dua resepi masakan lauk pauk kami sekeluarga 2-3 hari sebelum start posa baru2 ni.. masakan ni simple, sempoi, main campak2 je apa yg ada kat dapur dan yg penting benda2 lama yang ada dalam freezer rumah aku tu.. Tapi alhamdullilah sedap dan mengenyangkan kami 5 branak. Seronok aku!! Sbb tgk laki aku dan anak2 dapat menjamu selera dengan air tangan aku sendiri.. Slama ni asyik makan masakan air tangan pengasuh anak2 aku je…Sampai aku dan laki aku pun turut sama ketagih dgn masakan air tangan kakak tu.. hiii.. Thanks kak Siah!!!!!!!

LAUK PERTAMA
Lauk pertama aku ni aku jenuh duk fikir nak bagi nama apa.. last2 aku pakat hentam je declare lauk ni di gelar Ikan Tilapia Goreng berkuah kuning.. Ikan tilapia merah ni dah 2-3 hari aku beli simpan wat stok kat rumah.



Ikan Tilapia di lumurkan dgn garam dan serbuk kunyit then kemudian di goreng dan di ketepikan dulu.
Minyak gorengan digunakan semula untuk membuat kuahnya..

Kuahnya:

Bawang besar, bawang putihdan halia di mayang, kemudian di tumis
Masukkan cili padi yg warna hijau (cili merah aku dah habis..)
2 batang serai di ketuk (saki baki yg ada dalam freezer.. takde pun tak pe…) aku campakkan sekali dlm kuali.
Masukkan air sedikit, kemudian masukkan garam dan bahan perasa skitttttt je
Tunggu sampai medidih skit..
Kemudian masukkan ikan goreng tadi then dah siap!!!


LAUK KEDUA
Biasanya bila nak makan nasi, tak sah kalau takde lauk sayur.. mmg hilang selera kalau takde masakan sayur.. so aku beli taugeh ni 50 sen dari kedai kat area rumah aku dulu sebelum balik ke rumah.
Lauk ni aku namakan taugeh goreng kicap bertelur ayam…


Tumis bawang besar dan bawang putih yang dah siap dimayang terlebih dahulu
Masukkan dalam 10 ekor ikan bilis skali utk bgi rasa skit
Pastu aku pecahkan telur ayam dalam 2 bijik dan di gaul2

Kemudian barulah di masukkan taugeh berserta cili yg dan dipotong (cili padi/cili merah/cili hijau.. mana2 pun boleh…)

Last skali masukkan kicap, sedikit garam dan sedikit perasa..
Jeng..jeng.. dah siap!!!

Ini lah hasil lauk pauk kami untuk hari tersebut.. ianya simple, sempoi dan yang paling penting ianya menyelerakan dan mengenyangkan kami seluarga.. alhamdullilah rezki dari-Nya.



Read more...
Lauk Simple dan SempoiSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Cerita: Kisah Harimau Di Kelantan

Monday, August 9, 2010

(Cerita ni aku copy & paste dari blog kekawan blogger)

Pada masa yang lampau dan dahulu, maka terdapat la di suatu kampung yang aman lagi bersih. Kampung ini terletak di KELANTAN. Pada masa itu, haji Amran Arsyad menjadi seorang ketua kampung yang adil lagi saksama. Mahu dijadikan cerita, kampung ini diserang harimau belang. Harimau ini telah membaham ramai manusia. Tak cukup manusia haiwan ternakan juga ia makan. Ketua kampung menjadi semakin resah dan takut. Dengan satu suara terus memanggil semua orang kampung.
Maka datanglah semua penduduk kampung itu. Tok ketua telah memilih 3 orang wira kampung yang sudahpun berkahwin.

Tok ketua : Asan, Taib, Nodin, male(malam) ni mu buat la gapo2(apa2) sebab ore(orang) kapung(kampung) stuju doh mu ore di jadikan hero besok. Esok mu ore bawok la gapo2 dehh..
Asan, Taib, Nodin : bereh bohhh!!!

Pada malam itu, Asan dan Taib telah memesan isteri mereka supaya memasak lauk pauk yang sedap2 dek kerana esok nya dah nak kena tangkap rimau. Pada keesokan hari nya mereka bertiga berkumpul di rumah tok ketua.

Tok ketua: Hoh.. mari dowh awok2 ni blako. hoh mu asan, gapo dio mu bawok tuh?

Asan : golok tok!!!! pada masa yang sama sang belang turut berada di semak berhampiran dan terdengar perbualan mereka itu.
Harimau(dalam hati) : Golok?? ahhh.. stakat golok tu, dop(tidak) takut la aku.

Tok ketua : hoh mu taib, gapo pulok mu bawok tu?

Taib : Kawe bawo bedil(senapang). kalu kawe napok(nampak) dio kawe hente(hentam) dio tok.

Harimau : Bedil?? xdan kau bedil kau aku baham.

Tok ketua: bagus2. hoh mu nodin, mu ni blenggang je mu bawok gapo
Nodin: kawe x bawak gapo2 tok. kawe bawok batang pelir je tok.
Harimau : Hoh ? Batang Pelir apo dio plok(pulak) mnate senjato tuh??

hoh.. ini nok keno tanyo ni.. Lalu harimau pun lintang pukang lalu berada lah dio di perkarangan rumah Nodin. Kebetulan isteri Nodin tengah menyidai baju di ampaian, lalu terus harimau menerkam. terkejut isteri lalu menjerit… ..

Isteri Nodin: tulunnnnnnnnnnnnnn!!!!… .

Harimau : Ehhh kak, jgn jerit kak… kawe nok(nak) tanyo satu benda je. kak jangan takut. kawe dop make kakok.

Isteri Nodin: Gapo dia dik rimau… .??

Harimau : Kak, Gapo dio batang pelir tuh kak??

Isteri Nodin: Huh Biso. kalu mu keno, mu histeria kesakitan, kekejangan. kalu dia doh tembok(tembak) silap hari bulan perut mu busung 9 bulan. antara mati hidup je mu. comform..

Harimau bila dengar jer isteri nodin cakap macam tu terus dia gabra dan lintang pukang la harimau ini mencabutkan dirinya ntah kemana.
Read more...
Cerita: Kisah Harimau Di KelantanSocialTwist Tell-a-Friend
2 comments

Bebelan di pagi hari

Friday, August 6, 2010

Pepagi ni on the way datang keje dah buat aku tensen.. engine keta aku lemau.. lemau giler.. naik bukit mengalahkan keta lembu.. Wira earobik 1.3 ni mmg membotakkan kepala tul.. sedut minyak cam minum air kelapa (sedap tu..., isk2.. minggu depan dh start posa), jalannya terhengeh-hengeh cam pompuan dgn potongan badan 30,26,30.. (badan aku bukan macam tu, sbb tu aku berani kutuk!!! he.heee) Bila tiba2 naik bukit dengan speed yg slow tadi terpaksa la aku mgalah bagi chan kat org blakang potong.. aku kan pemandu yg berhemah tapi sorry ahh kalau keta aku tgh laju bila start panjat bukit, takde peluang nyer org lain nak potong keta aku.. hiiii

Aku kan dah perkenalkan diri aku as a woman who love 'love', speed and power... kat situ dah tertera 'speed and power' so faham-faham aje la.... Dulu masa aku bujang, kalau aku drive keta kancil aku yang dulu tu, bila jalan, empat-empat bijik tayar keta aku pun tak jejak tanah tau.. aaaaa bayangkan punya la laju aku drive....hiiii... kadang2 org yang berdiri kat tepi jalan pun tak sempat nak tgk kelibat aku lalu.. alaaaaa.. boleh katakan ala2 superman berlari la katakan.. Tapi bila dah jadi mak2 org ni dan dah jadi bini seseorang yang kita sayang (yang dia pun sayang kita jugak kut.. hiii), aku kenalah ikut ayat ni: "SAFETY FIRST".

Satu lagi yg nak membuatkan aku membebel pagi2 ni jugak ialah, central lock keta aku pulak rosak petang semalam.. lepas satu, satu, benda alah keta aku ni expired.. isk... isk.. bila aku baru je nak start kumpul duit, nak wat balik duit seguni kekampung bila raya bulan depan ni la yg banyak hal berlaku plak... isk.. iskk.. lg skali mengeluh!!!. Tensen aku!! dah tu bila aku angkat punat pintu keta, mula la berbunyi krreeeeekkkkk (bunyi motor central lock dlam pintu keta tu), sakit tenga dan terkejut beruk kadang2 aku dibuatnya.. nasib baik aku ni bukan jenis yg melatah kuar perkataan yg bukan2.. habis2 aku kata :"mak hantu!!!" (Tapi aku tak berniat apa2 ek...) Teringat plak kata2 sorang kawan aku dulu. Dia kata org yg kuat melatah ni, sorang yg penyayang.. betul ke?? ye ke?? :)hiii.. ( aku ni sorang yg penyayang la ye.... senyum simpul aku dibuatnya.. perasan... hiiiii)

Dah ahhh membebel pagi2 ni.. simpan tuk esok2 aa pulak!!!
Read more...
Bebelan di pagi hariSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Keluhan seorang ibu

Thursday, August 5, 2010

Pagi semalam aku terbaca dan join sama dgn discussion dalam page keibubapaan di facebook.. ada sorang ibu yg inginkan pendapat forumer yg lain macam mana nak handle perangai anaknya yang hyperaktif.. aku pun terfikir jugak tentang kerenah anak2 aku dirumah tu.. mmg tak terlayan kita di buatnya.. sorang forumer ni memberi komen yang membuatkan aku terfikir sejenak. Kata-kata ni berbunyi begini :

"anak saya pun sama hyperaktif juga... lagilah sorang lelaki dan sorang perempuan.... tp saya biarkan aje..... sbb time mcm ni minda mereka sedang berkembang... budak hyperaktif ni sebenarnya doktor ckp bagus.... dia nak meneroka dlm setiap apa yg dia belaja nak tahu dlm setiap apa yang dia dengar dan nak fahamkan juga... kadang2 mmg serabut juga..... tp biarkan dia melalui zamannya krn zaman kecilnya hanya sekali... layan aje kerenahnya sbb kenangan itu adalah kenangan yg terindah bila sudah bergelar IBU...."- aku amik petikan ni dari ruangan tersebut.

Aku terfikir perangai anak aku Intan dan Nasrul dan mungkin tak lama lagi si Wani pun akan join the group sebab skrg ni pun dah terserlah bakatnya untuk mengikuti perangai2 Intan dan Nasrul. Setiap hari rasanya aku perlu menjerit pd mereka ni, dengan gaya superman, ultraman, perman, batman dan apa2 man lagi kerenah derang ni.. lompat sana, terjun sini, jatuh disana, tersungkur di sini dan macam2 lagi la.. ditambah plak dgn sikap derang yg suka berkelahi adik-bradik, nak luruh jantung aku dibuatnya .. Tu blom di ceritakan lagi sikap derang kat public serperti kat shopping mall ke, kedai runcit kat umah pun cam tu jugak, kat tempat makan ke,  boleh kata dimana-mana saja lah.. aku dah hilang pertimbangan macam mana nak diciplinekan derang ni... huuu..hu..

Apa yang membuatkan aku terfikir untuk menaipkan artikel ni adalah sebab aku rasa aku tak mampu nak menerangkan kepada mereka apa yang aku rasa sebenarnya.
Aku tak nafikan kekadang aku boleh menjadi ibu yang amat penyayang terhadap anak2 aku tetapi kadang aku boleh bertukar menjadi seorang ibu yang amat garang dan tegas sampai kekadang aku kesian melihat mereka takut bila aku dah naik temper. Kekadang selepas aku naikkan tangan terhadap mereka, hati aku benar2 terusik melihat anak2 aku menangis.. aku tak pasti mereka menangis kerana sakit akibat penangan tangan aku ke ataupun mereka sebenarnya takut melihat aku yang tgh naik angin tu.. Kesian anak2 ibu..
Setahu dan sefaham-faham aku, bila suami aku plak naikkan tangan ke anak2, terutamanya si Nasrul, aku berasa sedih, sebak pilu dan kadang2 aku yang menangis sambil memujuk nasrul walhal perlakuan suami aku tu takde la seteruk aku.. Apa yang aku faham kat sini aku tak boleh melihat suami aku medidik anak2 aku dgn kekerasan di depan mata aku walhal kekerasan aku terhadap mereka lagi teruk....

Kat rancangan TV7 cerita The Nanny 911 tu, slalu aku duk tgk derang nasihatkan don't shout kat anak2 bila marahkan derang , aku dah try.. tak jalan punyer.. lagipun bila tak menjerit kat derang ni macam tak lawasssss je rasanya, lagipun derang ni bila kita tegur elok2, mmg tak dengar kata.. so nat wat camner!!! Satu lagi nak suh kita grounded derang kononnya sebagai punishment kat derang bila derang buat salah.. takpun denda derang berdiri ataupun dduduk kat satu tempat untuk certain2 waktu sambil letakkan jam untuk setkan waktu bape lama derang kena denda. Bila aku ajukan soalan kan Intan, boleh ke ibu wat cam tu.. Intan siap jawab nakk!! nak!! pastu siap berkobar-kobar lagi tanya aku, bila nak beli jam tu, nak beli jam yg sama cam dalam rancangan tu ke, nak beli jam warna apa dan macam2 soalan lagi la.. isk..isk... aku rasa tak boleh jadi ni... makin sronok plak jadinya dia ni...

Berbalik pada kata2 forumer tadi, aku mmg setuju sgt2 yang derang ni sebenarnya nak meneroka, meng'explore' dan nak mene'try' benda2 baru yang berlaku dan terdapat di depan mata derang ni dan mmg betul serabut tu mmg berserabut bila derang buat perangai apatah lagi perasaan gerammmmmmmm tu tetap ada .. dan yang paling aku bersetuju dan tersentuh hati nurani aku ni bila forumer tu kata yang zaman kecil anak2 kita ni hanya lah sekali... dan kita sebagi ibu derang haruslah melayan je kerenah2 derang ni sbb kenangan itu adalah kenangan yg terindah bila sudah bergelar IBU... huhhuhu..... betul tu..

Cuba perhatikan dan perasankan perbezaan keadaan masa anak2 kita tiada di rumah dan masa derang ada di sekeliling kita.. anak aku Intan ni kadang2 tido di rumah pengasuh, so bila dia takde mmg besar perbezaannya.. sunyi je rasanya.. tiba2 je rindu pada dia TAPI bila dia ada kat rumah.. ya Allah rasa berserabut je dan mula aku asyik naik angin dgn kerenah dia especially bila dia suka bergaduh dgn Nasrul.. huru hara balik jadinya...

Satu lagi cuba kekadang tu, masa sumer anak2 kita dah tido, dan kita pula masih terjaga, kita pegi dekat dengan anak2 peratikan derang sorang2, kita boleh rasa naluri kita sebagai seorang ibu tu.. aku tak reti nak explain tapi cuba la try sendiri.. sungguh indah dan tersentuh hati kita pada waktu tu.. Ya Allah.. betapa sayangnya aku pada anak2 aku yang aku kandung dan lahirkan ini. Betapa besarnya kuasa Mu ya Allah...

"At night when I look in on my baby sleeping peacefully and my heart fills with the tenderness that only a mother knows..and I keep wondering how could I store those moments so they can be cherished in years to come."
Read more...
Keluhan seorang ibuSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Noktah Cinta

Wednesday, August 4, 2010

 

Found at: - FilesTube

Lirik Lagu Noktah Cinta - Hafiz

Ternyata semua bicaraku
Tersimpan di dalam hatiku
Ternyata semua soalanku
Tak pernah kau fikir di fikiran

Ternyata kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan disini masih
Menanti jawapannya

Korus
Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku di perlukan

Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini
Perlu untuk dirinya

Berbicara tentang cinta kita
Masih tiada noktah penghujungnya
Berbicara tentang perasaan
Simpan saja semua itu

Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan disini masih
Menanti jawapannya



Read more...
Noktah CintaSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Oh Juwita - Nubhan

Memula aku ingatkan indon yang nyanyi lagu ni

Nubhan - Oh Juwita.mp3

Lirik Oh Juwita – Nubhan

Duhai Juwita
Sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Duhai Juwita
Masihkah hancur hatimu
Setelah patah ditinggalkan kekasihmu
Agar aku yang akan selalu temani mengusap tangismu

Chorus
Akulah lelaki yang bisa mencintamu
Hingga nanti aku akan mati
Akulah lelaki yang bisa menjagamu
Hingga nanti akhir nafasku ini

Duhai Juwita sungguh aku tak mengerti
Tak pernah engkau mencuba untuk fahami
Aku yang selalu mencuba untuk menyayangimu di sini

Tak akan ada lagi
Lelaki yang bisa
Mencintamu seperti ku

Ulang Chorus 2X


Read more...
Oh Juwita - NubhanSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Petua dan Nasihat untuk Parents

 Petikan-petikan di bawah ni aku ambil dari komen2 forumer di page keibubapaan di Facebook.

Assalammualaikum.. Anak-anak tiada dosa, jgn hilang sabar dlm didik anak-anak. Mengapa anak degil & sering menguji kesabaran kita. Pernahkah kita muhasabah sumber makanan yg kita makan dan yang kita beri pada mereka.. adakah sumber itu ada unsur shubahah.. adakah buatan muslim (barakah) atau bukan Islam.. adakah berkua...liti atau tidak spt organ dalaman binatang, junk food, fast food atau ada sumber meragukan... Maka puncanya adalah dari ibubapa. Jgn marahkan mereka dgn baran tetapi pujuk dan nasihatlah dgn kasih-sayang.. ubahlah pemakanan kpd cara Islam.. Jgn terpengaruh dgn sedapnya makanan dari kapitalis yahudi & nasrani. Sesungguhnya mereka sentiasa berusaha meruntuhkan institusi masyarakat dn kekeluargaan umat Islam

Ayat Alquran yang boleh diamalkan untuk lembutkan hati anak dan pasangan.: " Iyyakanabudu wa iyyakanasta'in' hembuskan diubun anak2 dan niatkan serta doakan mereka semasa mereka tidur serta berselawat.

Bila nak marah tu..ingat balik camner susah kandung dorang, lahirkan dorang, berjaga memalam masa dorang kekecik dan ingat balik camner kita dulu kekecik ;-)

Tips untuk lembutkan hati dan didik anak untuk mendengar kata dr slah satu rncangan soal jwb agama bru2 ni. penceramah sarankan supaya menadah air yg digunakan utk wuduk (kedua ibubapa). kemudian mandikan anak2 gunakan air tersebut sambil berdoa supaya anak2 lembut hatinya... buat selalu... Insyaallah. sy pun baru nak mencuba.

Read more...
Petua dan Nasihat untuk ParentsSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

The Story of Mine: My First

Tuesday, August 3, 2010


Before aku start menempelkan journal aku ni kat blog aku, aku dah terpaksa edit, delete, eliminate, adjust, repair dan beberapa terms lagi la yg aku sendiri tak reti nak sebut supaya ianya bersesuaian dengan suhu persekitaran dan suhu hati beberapa insan yang terpaksa aku kisahkan.. Pada mulanya aku malas nak tempel journay ni dalam blog aku. Tapi kemudian aku fikir apalah  salahnya meyemakkan dan memadatkan isi blog aku.. tapi yang penting beberapa perkara aku terpaksa amik kisah.. asalnya journal ni panjanggggggggg berjela tapi setelah di cut, cut, cut , then inilah hasilnya..


My First..

This is my own stories and I didn’t expecting someone, anyone or everyone will read through this journal. My intention is only to write it down for my own memorable asset and just to keep it by myself. So I decided to write it down. I’m more comfortable to write it in english even though I know and maybe somebody also  know that my english is very poor.. but who’s care.. This is my own writing and my own stories so I decided to write it as ‘broken english’ as it could be and as a simple english as I can do.. haaa... ha...
I will always keep updating this journal every time I remembered something that really give a mean to my life..

Today is 10TH JULY 2009

My first branded bra that I had was Bee Dees from Triumph. I’m not sure how I get it but I still remember that one is my first bra that I bought by myself.. That is one during my form 4 in MRSM KT. As long as remember I never tried buying any bra by myself except for that bra until I feel that I’m old enough to get help from my mom to buy it.

I’m still remember the first and the last bra that was bought by my big sister Ina is Skiva and I still remember it was half cup bra and its look very nice on my breast.. haaa.... thanks Ina.. I’m sure you already forgot about it because it was long time ago when I was study in Seremban for my english intensive course right after my SPM. On that time I always be penyibuk lepaking at your bujang house in Shah Alam before you are marrying abang Nazri. Now you already have 3 sons and one daughter.

My first cinta monyet is when I was in form 4 in MRSM KT. It’s really like “hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong”. Even though till now I’m not really can see how it is look like but I know the meaning. My ‘Mr. Not Right’, I had really like seeing you everyday.. make my heart beat faster... haaa...ha... but it’s only me.. he doesn’t know anything pun.. haa... Perasan syok sorang-sorang.. heeee malunya.. I’m not an attractive girl pun...!!!

My first true love la ni kononnya .. is with someone called Mr. Z. Thanks for teaching me how to love and how to be loved by someone special. That‘s happened during I was continue my study in KYPM KL in 1995. That’s year I can name it as “flower-flowers years”.. ha..  haa……..I’m sure everyone who had been fall in love will said the same thing. I also agree that the first love is really-really-really our love and I also agree that the first love is realy suck !! especially if we are not meant to be!! It’s really hurts...  

My fisrt receiving call from Mr. Z after 10 years he left me is on malam Hari Raya last year. He’s asking for apologize for betraying our love. Even though I cannot accept all the reasons why he choose ‘her’ instead of me but it’s really doesn’t matter anymore.. I’ve my own life and I already have my lovely family with only ONE my loving husband and three lovely kids.

My first handphone is made of Erricsson.. it’s was year 1998. it’s much heavier than now days handphone and its easier getting hot.. haaa.. always make me headacne after do talking for a few minute... haaa...haaa
He (Mr. Z) should know why I did bought that handphone..  look.. how’s stupid I am.. love is blind.. I’m not really believe in long distance relationship..  that’s why I need to call him everyday... stupid.. stupid.. But now I had learn that anything stupid things and anything bad that had happened on that time would have something good behind of it.  Just let it be and never regret it...

My first eyes shadow is from cover girl brand. It was bought when I was in KYPM KL in 1995.  I believe that now that brand is never exist anymore especially in Malaysia’s market. I’m not sure why, but I still have one strip of colour of that cover girl eyes shadow.

My first choice colour of make-up is, of course natural earth colours.  That’s why my first favourite brand of make up is Body Shop. I used to used that brand before but now.. think twice maa if want to buy it.. haaa... Further more I was shy to used bling-bling colour.. haaa.. like makcik-makcik. Again furthermore, I already have and always have natural beauty so no need the bling-bling colours... haaa.... haaa  perasan sendiri...

Thank you for my friend Dollyzai for open my eyes that we still can be “sweet” in a “brutallity” suit or dress. It’s doesn’t  matter either we are ‘ganaz’ or what but we still need to be beautiful in our own way....  haaaa.... now  I believe I’m more ‘manis dan ayu’ than before especially after we are finishing our scholling days ..  During schoolling time no time to make up.. always sweating.. sport maa... go..go... sport!!!

The first time I‘m became a motorcyclist on the road was on 29th June 2009 (it was last week ) and first time I top up a fuel to a motorcycle was a day before yesterday (8th July 2009) is was after almost 32 years. I never top up a fuel to a motorcycle of my entire life.. It’s really awesome.. I can’t believe my own eyes that I just need to used RM2 to get the fuel.  Oh my godness.. Normally RM20 is not enough for my car for one week to travel from home to my work place.. And this is the first time, after 6 years I’d been working here, I realize that so many pocket money that I can save all this years... $$$$$$$$$.. I can be mata duitan.. haa..ha..

My first sport that I used to play for representating my Scholl was hockey.. That was when I’m in standard 4 in SK Batu 48 Dungun. Why do I stop playing hockey? Because in one of the tournament that I went through, someone accidently hit my head with her hockey stick. Then I continue my title as a sport girl with playing netball till I was in form 5.  Just because of my height is extra ordinary as compared with the other girl (During primary school je la....) it give me an advantage to hold the position as GK, GD, GS and GA and also captain to my team. Other than that I also active in other kinds of sports. Not need to mention here la....

My first tennis’s couch was Mr. Z. That one during I’m still studying in KL. Thank you for teach me and couched me on that.. and thank you for the tennis racket that you give me as a gift .. sayang la tu kononnyer…  I’m not sure where is it now..  maybe ‘reput’ already... haaa... Eventhough I’m not really good in sport which is used hand equipment but luckily I had an opportunity to gain an experienced on how to play tennis. I rather used my hand to slap and used my leg to kick someone.. if only it’s necessary...  haa

When the first time, I had been introduced to martial art (self defend skill), Tae Kwan Do, I really fall in love with it.. That is one during form 4 in MRSM KT. Even though it’s look like too late for me to start that skill but luckily with my involvement in sport before help me a lot in body flexibility and the strength to break something.. haa.. .. (Always broke something when I get angry and when I mengamuk sakan… haa….),it really help me a lot and it give me an advantage to skip a few levels till now I’m holding a junior black belt. Thanks for my instructor in MRSM KT, sorry I’m really forgot his name, but I can still remember his seksi moustache. Also thanks for my instructor in UTP.. but that time I’m not really have a heart to go through it anymore.. ala dah shy-shy cat ... Furthermore I want to maintain being a sweet girl maaaa... haaaa...haaaaaa ..

When first time I meet my husband I never thought that he will be my future husband. I have no interest at all towards him.. he’s look so skinny and fairer than mine.. Not my taste at all... never mine laaa.. if he is just want to be a friends of mine then it’s ok but please not more than that.. that was my first expression on him..   But actually if I recall back at that moment, he’s look nice and very humble.. he’s all in blue... haaa...

My first facial wash is Kao Biore, I can’t remember when did I start used it but it was during my secondary school. I still remember that mok and ayoh did visiting me at hostel in MRSM KT and bring along some stuff for me including that lucky facial wash. But as far as know my face never be shine and glory just because of that facial wash. All I know is that I already have natural beauty, inside and outside.. haaaa..

My first pregnancy was just right after we got married. I’m not really happy about it because I’m not prepared to be a mother, furthermore I’m not so happy when my status as a “single” suddenly change to a “isteri orang” at that time. All my entire life changed... I never though that being a wife to someone even to someone we already fall in love with is also very hard. I need time to make myself comfortable with that title and enjoying our honeymoon time for a year first, then we talked about having a baby. That’s our agreement... After a few weeks then, I had my miscarriage …

My first baby was Intan Nurliyana binti Badri.. She is our expecting new born baby. We had my lovely baby after almost two years of our marriage. She’s was born at Hospital Besar Kuala Terengganu (HB KT) on 29th April 2005 at 2.30 am. Even though I was plan to delivere the baby at Hospital Daerah Dungun, which near to my house and my father and my sis Ina was working there but as usually we only can be planned but Allah Maha Mengetahui.. Because of after 12 hours I was floated with water but the pain still isn’t there yet, and the baby still inside so they was decided to transfer me to HB KT. I can’t believe that I have my own baby. I’ve never imagine to become a mother.. Thanks God…Allhamdullilah… When the first time I touch and hold you I cannot describe how it feels but I know that feeling only mothers know…. Let cherish for all mothers in this world.  Especially is for our own mother. Thank you mok for keeping me warm and comfort me when I need you. I think all the mothers will make a promise to be a good mother to their kids…right or not?? My answer is Yes, but I still cannot understand why are some mother broke that promise.. Maybe they have their own reason.. but please make it logic maaa…..
Intan now is 4 years old.. and she already have a brother, Nasrul  2 years old and a sweet younger sister Wani, 8 moths old..

The first time when my husband saw our first new born baby, Intan is when he arrived in HB KT on that morning which is 6 hours after our baby taking breath by herself. I can see the big smile on his face. You’re look very happy ….He’s cannot make it on time to see me delivered our first baby because he’s from Ipoh on that night. Even though I feel a bit disappointed but I was so proud to introduce you to our baby and she’s actually the proof of our love. I can still remember you look so exhausted on that day.. But you still smile at me and our baby all day long. Thanks my love… Even though she’s is the new comer in our life and you are more excited about her but I never miss even a bit or a second from your eyes (attraction). I know how much you love me and I’ll try my best to give it back to you too. Hopefully our love will be last forever and ever and we will be faithful to each other.

My first menstrual is when I was standard 5. I think I can be categorizing as ‘early matured’. It’s very hard to be matured girl in ‘girly’ world…  I still remember at that time during my ‘jahil‘stage, I’m so scared to see blood on my panties but I’m afraid to tell anyone.. so I took one of my sister “modes” (pad) but I don’t know the right way  to wear it.. so I tear the pad until the cotton inside come out then I took that cotton then put it on my private part.. I thought everything is settle… haaaa… haa.. Then after a few moment, when my sister came in and look at some cotton everywhere (scattered) in her room the she start asking a lot of questions. Then with the ‘jahil’ and pity face I admit that I took one of her pad. The problem is settled then…. Luckily I have a good big sister.. Thanks Ida…
Actually other than that ‘pad’, I also had used several stuff of my big sister secretly. One of that is facial crème ‘Hazeline snow’.. Maybe some of us very familiar with that name, but I bet my daughter Intan will never know about that kind of brand when she grow up. I still remember at that time the tv commercial introduce Datin Tiara Jackelina as the product’s ambassador.. She was walking at the sea shore with the white horse. I was so attracted with that tv commercial at that time.. if I’m not mistaken it was before i’m in kindergarten yet.. so long time ago.. early 1980s.

Read more...
The Story of Mine: My FirstSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

DOAKU UNTUK KELUARGAKU


Ya Allah, ya tuhanku.
Jauhilah aku dari sikap angkuh, tamak, hasad dengki dan sikap takbur,
Jauhi lah aku dari sikap malas, sikap marah, cuai dan lalai,
Lalai dari mengingati Mu,
Lalai dari mengingati tanggungjawabku sebagai seorang isteri, ibu dan anak...
Jadikan lah aku seorang isteri yang solehah dan
Seorang anak yang solehah kepada kedua ibu bapaku dan juga kepada keluarga mertuaku..
Jadikanlah aku seorang isteri yang sentiasa dicintai, disayangi,dikasihi, dirindui dan diingatioleh suamiku..

Ya Allah, ya tuhan ku..
Permudahkanlah perjalanan hidupku
Bukakanlah pintu rezeki ku sekeluarga
Dan murahkanlah rezeki kami..
Janganlah Kau sempitkan hidup kami dengan dugaan yang tak tertanggung oleh kami..
Berkati hidup kami dan berikanlah kami kebahagian..
Pelihara dan lindungilah zuriat kami..
Sampaikanlah cita-cita mereka kelak,
Jadikan lah mereka anak-anak yang soleh dan solehah..
Berikanlah kesihatan yang baik kepada keluarga kami
Lindungilah kami dari hasutan syaitan yang Engkau rejami
Dan lindungilah kami dari kejahatan dan kekejaman sesama makhluk Mu di dunia ini ...

Ya Allah, ya tuhanku
Kuatkan lah semangatku
Kau berikanlah aku kekuatan dan kesabaran yang tinggi untuk ku mendidik anak-anakku, ya Allah..
Hanya pada Mu tempat ku memohon dan sesungguhnya Engkau Maha mendengar lagi Maha mengetahui..

Amin.

Read more...
DOAKU UNTUK KELUARGAKUSocialTwist Tell-a-Friend
1 comments

Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-Keempat

Monday, August 2, 2010

Seperti yang aku kaborkan dalam resepi yang ketiga tu, resepi ni aku buatkan serentak pada petang yang sama.. Sama jugak, resepi ni aku main campak-campak je bahan2nya, so aku tak brape ingat ketepatan sukatan bahan2 dia  so agak-agak je la.. Satu lagi, bila aku dah penat, aku potong je bentuk kuih ni sesuka hati aku.. dan seperti yg aku katakan sebelum ni.. yang penting SODAP..

RESEPI KE-EMPAT: KUIH SIRA

Bahan-bahan dan cara membuatnya:
4-5 cawan tepung gandum
2 sudu majerin Tesco choice
1 bijik telur
sedikit garam
1/4 cawan gula castor
1 sudu besar baking powder
1- 1/2 cawan susu cair

Sumer bahan-bahan ni di campur kecuali susu cair kemudian digaul menggunakan tangan hingga sebati kemudian barulah di masukkan susu cair sedikit demi sedikit sehingga adunan selesai untuk di acu kan.

Amik seketul adunan dan di gelek kemudian di potong ikut bentuk yang kita nak.. memula tu aku nak wat bentuk reben tapi leceh.. penat ahhh so aku buat la bentuk seperti di bawah ni:
Lepas dah siap potong, hendaklah di goreng hingga kekuningan sebelum di toskan minyaknya..

Air sira:
masukkan gula dan air dalam kuali didihkan hingga likat kemudian tutup api dan gaulkan sumer kuih tadi dalam air sira tu.. Bila dah kering tu yang dapat macam gambar kat atas tu...

Hasilnya:

Testimoni: Mmg sedap.. lemak-lemak manis gitu

Kesimpulan dari kerja tangan aku di satu petang yang nyaman dan hening .. Ini lah hasil nya:

Read more...
Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-KeempatSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-Ketiga

Resepi ketiga dan ke-empat aku ni adalah dari hasil kerja tangan spontan dan dari bahan2 tingalan yang tak habis kat dapur aku ni.. so aku pakat hentam je.. tapi alhamdullilah.. menjadi jugak dan yang penting SEDAP. Projek kedua-dua resepi ni aku jalankan serentak pada 31 July 2010 baru2 ni.

RESEPI KETIGA : BISKUT ALA-ALA CHIPSMORE

Bahan-bahan dan cara membuatnya:
1 cawan majerin tesco choice dan Tesco value (yg dah lama tak habis-habis dlm peti ais aku tu...)
1/2 cawan gula perang yang aku beli timbang kilo kat Tesco 2-3 minggu lepas
1/4 cawan saki baki gula castor yg tak habis aku buat kek hari tu..

sumer ni aku blend skali

2 bijik telur , masukkan satu persatu
1 sudu esen vanilla
1 1/2 - 2 cawan tepung gandum
1/4 - 1/2 cawan tepung jagung
3 sudu besar cocoa powder (saki baki kek coklat hari tu)
1 sudu besar baking powder
sumer ni di ayak bersama sebelum dimasukkan sedikit demi sedikit dalam adunan.

3/4 cawan chocolate chips dimasukkan ke dalam adunan bila adunan hampir2 keras untuk di tekap.
(chocolate chips ni banyak jugak la yg masuk ke dalam mulut anak-anak aku sebelum sempat aku nak terap biskut ni...)

Amik seketul adunan tu dan gelekkan atas papan pengelek dan kemudian terap mengikut cita rasa sendiri. Aku dan Intan memilih bentuk ala-ala bunga... al maklum la , kami kan bunga yang sedang berkembang... hiiii

Hiasan: Taburkan colourful of sugar rice yang aku rasa dah hampir2 expired. Yg aku beli tahun lepas rasanya... hiiii

Hasilnya:

 Testimoni; Rasanya sesedap rasa dan ranggup, sumer anak2 aku suka makan termasuk la laki aku jugak..
Lepas dah sejuk aku masukkan dalam botol.. Botol tu tak sempat nak comot pun, biskut aku dah habisssssss

Untuk resepi ke-empat SILA KLIK SINI
Read more...
Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-KetigaSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-Kedua

Resepi kedua aku ni, aku buat dua hari selepas resepi pertama, aku tak puas hati sebab kek pertama tu tak naik... so dengan perasaan berkobar-kobar aku buat kek coklat bersalut coklat dan di hiasi dengan chocolate rice putih dan coklat. Sebelum tu aku ke Tesco Station 18 untuk membeli barang-barang keperluannya. Yang penting barang2 tu still under budget..

RESEPI KEDUA: KEK CHOCOLATE MOIST SKIT-SKIT JE

Bahan-bahan dan cara membuatnya:
250gm Butter Farm Cow
1 1/4 cawan gula castor

Kedua-dua bahan ni di blend skali hingga kembang
3 bijik telur di masukkan satu persatu dan diblend

1- 1 1/2 cawan susu cair di masukkan dalam adunan
1 sudu kecik asen vanilla di masukkan dalam adunan (Part ni aku lupa nak buat so kurang la bau kek aku ni)

2-2 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan Nona cocoa powder
1 1/2 sudu besar Nona baking powder
1 sudu besar Nona sodium bikarbonat
sumer jenis tepung2 ni di campur sekali dan di ayak bersama sebelum di masukkan sedikit demi sedikit dalam adunan.

Dah siap adunan ni aku bakar dalam ketuhar.Bila dah masak aku sejukkan sekejap then kuarkan letak atas dulang then aku buat topping dia plak.

Bahan2 dan cara membuat topping:
Memandangkan aku takde special bekas untuk double boiled so aku guna satu periuk kecik dimasukkan dalam periuk besar yg telah disi air.
200gm Coklat masakan Nona
2 sudu majerin tesco
sedikit susu cair
sedikit susu pekat

Campurkan sumer kacau sampai sumer dah cair, then tuang je atas kek tu , sapu... sapu... sapu... dan rata kan..

Tunggu bagi sejuk sikit dan likat skit then baru taburkan chocolate rice

Hasil:


Kiranya kek ni menjadi dan memang sedap.. nyumm nyumm .. sebelum tido, dlm waktu tido, slps bangun tido dan waktu aku tak tido, benda ni dulu yang aku duk cari... Tak sampai 24 hours kek aku ni habis licin, sedak2 pun takde tinggal... Kurang skit je: manis kurang tapi NYUMM.... NYUMM.. mmg sedap

Untuk resepi ketiga SILA KLIK SINI
Read more...
Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-KeduaSocialTwist Tell-a-Friend
0 comments

Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-Pertama

Cuti kali ni aku banyak buat aktiviti di dapur.. Selain dari mengemas kabinet dapur yang dah jadi tempat penginapan anak cucu cicit lipas, cengkerik dan serangga2 yang seangkatan dengannya, aku jugak tak lupa nak tunjukkan kepakaran memasak kek dan biskut pada anak-anak aku khasnya.. hiiii... Ibu serba boleh katakan...!!!!
Sebenarnya idea nak membuat kek ni di rangsang oleh kawan aku shima bila dia meng'introduce'kan moist chocolate cake kakak ipar nya dengan harga RM35 sekilo ( mana nak dapat lagi dgn harga tu skrg ni...) Thanks shima for introducing us dengan the lovely and sedaply kek tu.. (p/s: next time kalau ada duit, akak beli lagi yer...). Lagi satu, peralatan memasak kek dan biskut aku ni dah lama tak digunakan, sambil2 tu boleh la aku kilat-kilatkan balik.
Di sini aku sertakan empat resepi masa cuti semester kolej aku baru-baru ni.

  1. KEK BIASA-BIASA JE
  2. KEK CHOCOLATE MOIST SKIT JE
  3. BISKUT ALA-ALA CHIPSMORE
  4. KUIH SIRA
    Sebelum tu aku nak perkenalkan pembantu kecik molek aku didapur.iaitu tak lain dan tak bukan anak aku sendiri si Intan. 

    Selain dari tugasnya mengambil barang2 yang di arahkan, mengayak campuran tepung yang aku dah siap campur dan menghias biskut dgn sugar rice yang berwarna warni, misinya jugak adalah mengunyah bahan-bahan kuih yang boleh dimakan sambil tangannya berkerja dan jugak menyepahkan tepung2 yang di ayaknya..

    Pembantu aku yg kedua adalah Nasrul. 

    Misi utamanya adalah sebagai perasa bagi menge'test' rasa campuran bahan adunan. Pantang aku pandang ke tempat lain pasti ada kesan coletan  di dalam bekas adunan kuih aku tadi. Dan misi terakhir beliau adalah sebagai pelicin bekas2 yang digunakan.. (senang skit untuk aku mencuci bekas2 tu nanti).

    Pembantu kecik aku yang terakhir adalah Wani:

    Rasa-rasanya.. dia ni tak membantu langsung... tolong makan ada ler..

    RESEPI PERTAMA: KEK BIASA-BIASA JE

    Bahan-bahannya dan cara membuatnya:
    2 cawan majerin Tesco Choice yang tak habis dimakan
    1 1/2 cawan gula castor

    Dua2 benda ni di blend skali sampai gula hancur dan kembang.

    3 bijik telur di masukkan satu persatu, lepas tu blend lagi sampai kembang.
    (aku pernah dengar sorang chef ni kata lps masukkan telur, tak boleh blend lama2, betul ke idak, tak tau la teman yer...)

    Sesudu kecik asen vanilla dimasukkan.

    2-3 cawan tepung naik sendiri di ayak oleh Intan dan di masukan sedikit demi sedikit dalam adunan.

    Hasilnya:
    No picture 
    (nasib baik takde gambar, kek tak menjadi sangat tapi rasa dia sedapppp.. )

    Testimoni:
    manis2 dan lemak berkrim .. Sedap betul...( betul ni.. aku tak tipu korang).. Habis sumer, tak tinggal habuk pun..
    Kata laki aku mungkin manis sgt sebab tu kek tu bantat..

    Untuk resepi kedua SILA KLIK SINI


    Read more...
    Resepi Masa Cuti Sem aku (24/7/10-1/8/2010)-PertamaSocialTwist Tell-a-Friend
    Related Posts with Thumbnails

    Disclaimer

    Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

    Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
     

    DEDIKASI

    Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
    Last updated on: SEPTEMBER 2010