Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Tips berpantang dan penjagaan selepas bersalin (Cara aku!!!)

Monday, March 8, 2010

Tips berpantang dan penjagaan selepas bersalin (Cara aku!!!)

Tips berpantang ni ditujukan khas untuk diri sendiri sebagai peringatan dan kenangan dan juga mungkin untuk rujukan beberapa orang rakan2 aku yang SENASIB pada tahun 2010 ini. Buat Juliana dan Shakrani yang bakal jadi first time mommy, selamat melalui waktu-waktu adventure korang pulak… Buat Kak ida( Bekas geng Maxwell College) dan Siti Rohana, kita bertiga ni dah kira SENASIB, sedang menjalankan misi menambah bilangan anak lagi ni...
Aku ni di kira berpantang koboi. Masa berpantang anak first aku berpantang di rumah mak aku di Dungun, Terengganu. Aku ni orang ‘Ganu kita’ dan laki aku org ‘Ipoh mali’... Kalau ada peluang nanti aku ceritakan dalam artikel yang lain macam mana perasaan dan pengalaman aku berpantang jauh dari suami tercinta. Masa berpantang anak kedua dan ketiga pulak aku berpantang di rumah sendiri bersama suami dan anak2, di Ipoh ni.. Adventure tu…. Hehe..

Sebelum branak, pertama2nya pastikan brg brg keperluan ibu dan baby dah lengkap. So that bile kita dah branak tak payah la sibuk buat list berjela2 pastu suruh laki pegi beli.. suami2 kita ni bukannya kaki shopping cam kita, mana la derang boleh memenuhi cita rasa kita yang sentiasa berapi tu...

Set Bersalin yg pernah aku gunakan sepanjang tempoh berpantang bercampur-campur.. suka hati aku jer.. dalam satu masa pelbagai set bersalin yang aku combinekan. Mana yang aku rasa ok dan rasa nak try, itu yang aku beli.. tapi yang penting ianya boleh di pakai mengikut keselesaan diri kita sendiri, sbb mengikut kata kakak aku Ina dan juga salah seorang promoter set bersalin De’ Wajah masa aku mengandungkan anak sulong aku , mereka kata buat apa nak beli satu set bersalin yang fully lengkap, sbb normally bukan sumer brg2 dalam set bersalin tu kita akan pakai… mmg betul pun aku tgk sendiri dan alami sendiri malahan sesetengah artikel pengalaman org lain yang aku baca takde sorang pun yg betul2 habiskan barangan dalam set bersalin tu.. Satu lagi walaupun byk barang2 yang aku teringin nak beli sbb kononnya nak slimkan badan balik slps bersalin, tapi memandangkan budget takde so aku beli dan pakai mana yang mampu je..

Antara set bersalin yang pernah aku beli adalah satu complete set AFFIAT yang warna hijau tu, pastu barangan set bersalin yang aku pilih2 je adalah DE’ WAJAH, LEESA FORMULA dan NONA ROGUY (NR). Tp still ada a few things need to buy.. Pada aku, antara yang banyak2 ni NR mmg bagus, tp kalau nak beli rasanya tak perlu satu set pon tak per.. beli yg penting2 jek lagipun NR ni mahal, kalau tak silap aku dalam RM360++ untuk set minimum.

Kebanyakan keperluan barangan baby aku beli sebelum beranak lagi sbb aku mmg suka buat research dan surfe internet pasal benda2 ni, persediaan rapi la katakan… lagipun masa tu anak sulong mestilah sapa2 pun akan excited cam aku jugak.. Tapi apa yang penting buat aku dan suami masa tu ialah kami nak completekan persediaan sebaik mungkin lagipun mmg tak salah kalau kita berbelanja lebih dan kalau boleh carilah barang2 yang berkualiti skit, bukannya apa itu jugak untuk pelaburan akan datang.. so bila dah masuk anak dua,tiga dan keempat macam aku ni, tak payah la berbelanja lebih lagi sbb brg2 lama tu masih elok.. Bagi aku kita tak boleh kedekut untuk persiapan anak pertama. Walaupun aku rasa macam dah lengkap keperluan tu di beli sebelum beranak tetapi sebenarnya masih byk brg2 keperluan lain yang terpaksa di beli selepas beranak, kerana lepas bersalin tu kadang2 baru kita tahu itu dan ini yg perlu. So kalau rasa2 nak cepat sembuh, better stanby awal2 k. Berkenaan budget masa anak pertama mmg kita kena buat budget lebih dan jangan kedekut.. Buat first time mommy tu, nanti korang akan faham2 sendiri…


Ini antara keperluan/amalan SEMASA BERPANTANG yang aku sediakan/amalkan:
Breastpump – Yang aku punyer, aku beli yg manual. Masa tu aku tak tahu penting ke tidak benda alah ni. Aku dah ada 2 jenis, aku guna sejak aku beranak pertama smpai ketiga baru ni.. tapi untuk berpantang kali ni aku pinjam elektical breastpump adik aku pulak , rega dalam RM200++, takde budget nak beli sendiri lagipun dah terlambat.. Tapi aku rasa sapa2 yg first time mengandung tak rugi kalau beli sendiri sbb mmg berguna la jugak pump ni..

Maternity Pad (aku beli jenama Madame Pureen khas untuk maternity, rega dalam RM10++ untuk 20 helai.. mmg lebar dan panjang pad ni.

Tapi biasanya aku cuma pakai dalam 2 minggu je masa darah nifas tu banyak, lps tu aku tukar pada mestrual pad yang biasa jenama kotex sbb pengaliran darah macam haid yang biasa je.. Maternity pad ni setahu aku banyak brand, so terpulang la kat korang.. satu lagi maternity pad ni ada yang bertali (ada loop setiap hujung so kena pakaikan tali ikatkan kat pinggang), normally kat sepital lps bersalin diorg akan pakaikan pad ni.. dan satu lagi jenis cam pad biasa tu.. Jenama pureen yg aku guna tu takde tali so kena pakai panties la.. Dulu masa mula2 aku x tahu pun kenapa maternity pad mesti ada tali (loop), then lps dah tua bangka ni baru aku dapat idea, maybe sbb diorg tak nak pakai panties sbb darah nifas ni byk then selalu je bocor ke panties so kesan darah tu susah nak hilang bila basuh pun, tapi ni aku agak2 je… sebb sebenar mungkin lain kut

Kain batik - daripada dummy aku dah up jadik expert user. Masa berpantang paling senang pakai kain batik. Toksah brangan nak pakai suar berbagai2. kalau takde, beli 5-6 helai sbb sehari mungkin nak pakai 2-3 helai. Dulu masa berpantang anak pertama jgn harap nak tgk aku duk pakai kain batik sepanjang hari, nak maintain menawan katakan.. Masa bujang lagi la jgn harap nak tgk aku melaram dgn kain serba guna ni.. Now aku dah tahu kenapa perlunya kain batik tu..

Nursing Bra &Nursing Pad - For breastfeeding, wajib ada! Masa kat wad lepas bersalin lagi dah perlu ada bra ni.. kekadang ada special nurse dari bahagian penyusuan bayi dtg tgk kita dah pandai menyusukan baby ke blom dan sambil dia buat survey, kalau tak pandai lagi nanti dia ajarkan.. Masa aku beranak anak ketiga akhir tahun 2008 baru la aku dapat pujian dari nurse sbb dah pandai menetekkan baby pastu siap puji aku lagi sbb perihatin nak pakai nursing bra tu… then dia kata mmg dah jadi kewajipan sumer bakal ibu ada nursing bra walaupun sehelai.. Masalah dengan diri aku ni pulak ialah, mmg aku dah sediakan bra ni awal2 lagi dari anak sulong lagi tapi nasib aku tak baik sebb aku ni jenis ibu yg tak byk susu badan so sempat menyusukan anak2 aku sekejap je paling lama pun 4 bulan tu pun campur2 dgn susu formula.

Stokin + Minyak panas - Yg ni wajib kay. Walaupun aku ni jenis pantang koboi tapi aku dulu lepas jek ke toilet/after bath, mesti sapu minyak panas2 kt kaki pastu sarungkan stokin, itu pun kalau cuaca tak panas . Ok sebut pasal minyak panas ni, aku suka sgt minyak Herbanika Nona roguy. So kalau you all nak try, beli yg besar, tak rugi. Aku cuma beli yg botol kecik 130ml, rega RM68, yang besar 260ml dlm RM105, mahal la jugak kalau compare ngan minyak lain.. Sapu seluruh kaki, perut n dahi. Sgt selesa bile bdn kiter warm warm gitu, angin sejuk tak masuk kut.. tapi lepas tu dia jadi sgt sejuk especially bila kena air. So sediakan stokin tu dlm 5-6 pasang yea. Satu lagi minyak Berubat Mustajab Nona roguy aku pakai buat urut kat breast sbb salah satu kebaikkan dia adalah untuk lancarkan susu badan.. Satu lagi kegunaan minyak2 ni ialah aku campurkan dua2 jenis minyak ni then tuangkan sedikit kat pad masa nak pakai sbb kebaikannya adalah untuk meyembuhkan luka2 di tempat sulit kita tu..



Bengkung + Krim/Losyen barut @ minyak panas – Krim barut Leesa Formula aku pernah pakai masa berpantang anak kedua, krim ni mcm lebih kepada slimming krim.. honestly aku tak berapa suka krim ni.. So aku lebih prefer pakai minyak, tak kira la minyak Affiat ke atau minyak herbanika NR. Selain dari tu aku pernah jugak try Lotion Mustajab Pati Halia Dunia Herbs.. Bila bercakap pasal berbengkung ni, aku tak boleh nak cerita dan nasihatkan korang dengan panjang lebar sbb dlm hal ni akulah orang yang paling koboi antara koboi2 lain.. so susah skit aku nak explain.. kalau org lain boleh berbengkung sampai 44 hari, aku malu nak ckp yg aku cuma berbengkung separuh masa dari tu kut.. SO JANGAN IKUT CARA AKU!!!!! Memang bila pakai bengkung tu aku rase confident nak jalan, rahim n perot rase kukuh n selamat jek.Biasanya siang aku pakai bengkung lilit yg tali tu, pjg dan lebar, malam aku pakai bengkung zap je.. Tapi masa beranak yg ketiga baru ni aku pakai 2 bengkung yang zap tu SAHAJA, malas nak lilit2.. satu aku beli dari Avon masa bujang lagi, satu lagi aku beli dari Cosway masa beranak pertama dulu. Antara 2 ni, bengkung dari Avon tu lagi tebal dah kukuh… Aku combine dua2 then pakai.. Bengkung ni peraturannya sebelum pakai sapu krim barut dulu atau minyak panas then alaskan dgn kain then baru pakai bengkung zap tu. Sapu jek krim Leesa Formula atau minyak herbanika NR ni,mula2 rase panas, lepas tu berangin n sejuk. Best je… kejap lagi bila aku dah start rasa rimas then tau2 je la kemana bengkung tu melayang dan aku ntah kemana-mana cam org yang tak beranak je lagak aku.. hee .. Dulu masa berpantang 3 hari berturut-turut mmg la bidan datang urut dan kemudian bengkungkan aku, then lepas je dia kuar rumah aku, aku agak tak sempat pun dia sampai rumah dia agaknya , aku mesti dah bukak bengkung tu balik.. hiiii… BEBAS.. Tapi aku dah ingatkan “JANGAN IKUT CARA AKU’ especially kalau tak nak sakit2 badan cam aku ni bila beranak pinak lagi.. Satu lagi dalam set bersalin affiat tu dah ada barut berubat Affiat.. Tapi barut ni bila dipakai mesti pakai barut lilit atau barut zap tu jugak diluar untuk menampung dan mengemaskan kedudukan barut tu di perut. Masa berpantang anak pertama dan ketiga aku guna set ni jugak, so kadang2 aku pakai barut lilit, kadang2 aku pakai bengkung zap tu dan kadang2 aku pakai barut berubat affiat tu.. pendek kata suka hati aku ler dan ikut kerajinan aku la jugak… heee.

Pilis dan Param – Pilis tu benda alah yang kita sapu kat dahi untuk elakkan sakit kepala then nanti kepala kita rasa berangin.. then lepas pakai pilis tu biasanya orang ikat rambut tinggi2.. cam aku ni susah la rambut pendek.. Param pulak benda kita sapu kt perot sbelum berbengkung .. TAPI sebenarnya dua2 benda ni aku tak pernah pakai dan beli sebab aku cuma pakai minyak herbanika NR sebagai pilis dan param. Sebab tu dari awal lagi aku kata minyak ni mmg bagus dan banyak gunanya , tak rugi kalau korang beli botol besar. Cam aku ni bugdget tak cukup.. biasanya aku pakai minyak NR ni dan beli jugak satu complete set affiat masa pantang bersalin.

Feminine Hygiene – Dalam set bersalin affiat dah ada bender ni, Feminine Care Affiat … so selepas buang air atau setiap kali tukar pad, pakai je la macam feminine hygiene yang biasa.. bukan susah pun.. masa aku berpantang anak pertama aku kat Dungun, kawan aku yang jugak seorang nurse ajar aku buat air cebok dengan air rebusan daun sirih.. cara traditional. Ada la sekali je aku rebus daun sirih tu , lepas tu dah x pernah.. benda2 cam ni dah tak practical lagipun susah nak dapatkan daun2 sirih tu .. aku rasa baik beli je kat kedai atau farmasi benda2 feminine hygiene ni. Banyak brand yang ada di pasaran sekarang.. tapi klau korang rajin apa salahnya.. Oh ya..ada org kata jangan cebok dgn air dettol. JGN SESEKALI cebok dgn air detol. sbb ape? Air deltol tu tajam. benang jahitan kiter ni dibuat dari protein,yg lama kelamaan akan hancur dlm daging kiter. kalau guna dettol mungkin akan menyebabkan benang terputus, dan akibatnya ke hospitallah anda untuk seisi jahit menjahit lagi sekali. Betul ke tak betul wallahualam… Aku hanya berkongsi sahaja.

Mandian selepas bersalin – Dalam set affiat ni dah ada gel mandian serai wangi Affiat.. mmg aku suka.. wangi je baunya..Bauan wanita dlm pantang la… Biasanya bidan akan sediakan air rebusan daun2 untuk mandi . Aku pernah dapatkan khidmat bidan yang macam ni.. Nanti bila dia datang rumah dia akan bawak daun2 tu then rebus kat dapur.. sambil tu dia akan urutkan badan kita. Lepas tu dia akan mandikan kita. Tapi aku lebih prefer gel mandian ni.. Then untuk tambahan aku gunakan lulur untuk bersihkan daki2 kulit. Lulur ni ada banyak jenis dan bentuk. Lulur yang pernah aku cuba, pertama yang already mix dalam bentuk paste tu, lulur Mustika Ratu, Sumber Ayu, puteri Binari dll, yg ini pun ada banyak “perisa dan perasa”- susu kambing la, Bunga-bungaan la dll lagi. So korang boleh la cari sendiri kat kios2 dan pasaraya. Jenis yang kedua, dalam bentuk serbuk macam Bunga Tanjung dan keluaran Yusmira (aku lupa nama). Yang ini korang kena campurkan dengan air sampai pekat2 then gosokkan pada kulit. Kebaikan lulur ni bagi aku, aku akan rasa confident giler yg kulit aku bersih, then lepas mandi tu, aku mesti nak sapu lotion bagi kulit aku lembut mcm bayi (ni masa bukan dlm pantang la….), Then satu lagi harganya lebih murah, biasanya aku beli kat pasaraya Mydin je. Tapi kekurangan lulur ni ialah ianya berbau rempah, so bagi sesiapa yang elergik dgn bau rempah tu terpulang la nak buat mcm mana.. Normally lepas pakai lulur ni aku sental la plak kulit aku dengan shower gel atau sabun mandi bagi wangi… Jenis yang ketiga ialah dalam bentuk sabun. Aku pernah cuba sabun lulur keluaran Sari Ayu (Sabun manggir kalau tak silap aku) dan juga Zeodari soap Sendayu Tinggi. Kebaikannya, ianya senang di apply, cuma pakai macam sabun mandian biasa.. senang sgt2.. so terpulang la pada masing2..

Antibiotik untuk luka jahitan - Yg ni untuk melegakan bhgian luka jahitan dan mempercepatkan luka jahitan. Ini pun kawan aku si nurse tu yang ajar aku masa aku beranak sulong dulu masa di Dungun , Terengganu. Antibiotik ni aku beli di farmasi disana.. cakap je nak beli antibiotic luka jahitan bersalin. Masa berpantang dipoh ni, tak pernah pulak terlintas nak beli tapim alhamdullilah ok je jahitan aku..

Ubat sembelit- Ubat ni pun aku beli kat farmasi masa beranak anak sulong jugak di Terengganu.. masa tu aku terbaca pasal artikel susah nak ‘melepas’ selepas bersalin.. kadang2 ada yang sampai seminggu disimpannya ‘benda’ tu.. so sebaik-baiknya lepas 2 hari mesti dah kena kuarkan.. Selepas bersalin anak pertama biasanya mmg kita akan takut2 nak masuk toilet, even nak kencing pun takut… so aku amik la jugak ubat ni.. so melepas la aku sepuas-puasnya.. Lepas beranak kedua dan seterusnya aku cuma banyak makan sawi, aku dah tak amik ubat2 ni..tapi alhamdullillah perjalanan ‘benda’ tu dari perut aku ke tempat yang sepatutnya berjalan dgn lancar jugak..Satu lagi masa beranakkan anak ketiga aku tahun 2008, aku sapukan minyak herbanika NR kat perut lps bersalin masa di wad, tak lama lepas tu aku tak tertahan nak ke toilet melabur kaw-kaw punyer, segala cairan dan angin kotor sumer kuar.. tu yang bagus pasal minyak ni.. I like it.. I like it… heeee

Manjakani – Beberapa bijik buah manjakani aku rebus dgn air biasa.. Air rebusan manjakani ni diminum untuk menyembuhkan luka dalam dan untuk mengetatkan. Betul ke tidak, tak tahu la aku tapi aku ada la try jugak.. satu lagi manjakani ni aku asah dengan sedikit air dan hasilnya tu aku sapukan kat luka jahitan di bawah tu.. Ni petua kawan nurse aku tu jugak sbb kata dia ubat kuning yang sepital bagi untuk luka jahitan tu tak bagus so dia guna cara ni.. aku pun try la jugak kekadang..

Air rebusan akar kayu periuk Affiat dan jamu bersalin - Akar kayu ni ada dlm set bersalin Affiat tu. Rebus smpai jd the pekat. Aku dulu minum la jugak kekadang kalau rajin.. dalam set ni jugak ada Pil Jamu Affiat yang dah siap digentel-gentel.. biasanya itu aku makan la.. air akar kayu ni leceh nak kena rebus selalu.. Ni sumer sama je fungsinya untuk tenaga dan jugak untuk mengecutkan rahim n buang angin meroyan. So aku prefer benda yang aku boleh terus telan dgn air je.. Satu lagi jamu Phytonatal Nona roguy- Best tu mmg best tapi mahal sangat sampai RM140 sebotol untuk 90 bijik kegunaan sebulan.. Kata testimoni bile ko mkn pil ni, senang nak membuang. Tapi bagi aku langsung takde effect pun…..So altenatif lain untuk membuang adalah instead of buying this, lebih baik ko pegi farmasi, ckp nak ubat untuk membuang, ckp ko baru bersalin macam yang pernah aku buat tu..


Makjun Bawang putih Affiat – yang aku pelik pasal makjun ni ialah ianya dimakan selepas habis tempoh pantang 44 hari. Makjun ni pun ada dalam set bersalin affiat tu jugak.. tapi aku mmg perasan la bila makan makjun ni mmg aku buang angin je.. kira bagus jugak la makjun ni.. Setahu aku makjun ni takde dijual berasingan dari set bersalin tu.. so bila dah habis makjun ni aku terpaksa bertukar ke supplement yang lain tapi masih ada unsur2 bawang putih ni.. sebab tu normally selepas habis stok makjun ni aku mesti amik jugak supplement Garlic Oil dari farmasi atau pun supplement Garlic Plus Sendayu Tinggi. Yang penting angin kus-kus dalam badan aku ni boleh kuar.. Selain itu banyak lagi kebaikan bawang putih ni untuk wanita, itupun sebab aku rajin baca artikel2 pasal perawatan wanita.. al maklum la, akukan wanita sejati… hiiii

•  Salah satu dari jenama jamu yang aku suka guna selepas pantang adalah dari Sendayu Tinggi, normally aku akan amik 3 jenis jamu ni: serentak:  D'Folia, sedu Arrow dan Garlic Plus. Kebaikan2 tentang jamu ni banyak diterangkan dimana-mana.. so pandai2 la korang dapatkan info yer.. lagi pun jamu2 ni mmg khas untuk wanita khususnya yang telah berkahwin.

Other Jamu or supplement - Aku pernah try Gamat Healing yg ada beberapa jenis botol dan harga yang berlainan.. Itupun sbb bidan yg aku amik khidmat dia masa aku berpantang anak yg meninggal dalam perut masa usia kandungan aku 6 bulan pada tahun 2006 hari tu suggest aku beli yg harga RM60++. Masa aku mkn gamat ni mmg banyak darah ketul2 kuar dari peranakan aku.. aku tak tahu la sbb mmg byk darah kotor ke atau mmg arwarh tinggalkan banyak sisa dalam peranakan aku sbb selepas arwah tu dah meninggal lbh kurang 3-5 hari baru aku beranakkan dia. (Jika ada kekuatan diri dan idea, nanti aku ceritakan kisah aku ni..)

Sebenarnya penat dah tgn aku duk menaip ni.. lagipun sakit pinggang dan bontot aku lama2 duduk dikerusi ni.... hahaha.. Kalau aku rajin dan ada idea lagi aku tambah la lagi artikel pasal salin menyalin dan branak membranak ni.... Lagipun masih ada beberapa benda yang tak termasuk dalam senarai lagi ni.. apa2 pun terpulang pada masing2 nak guna cara yang mana dan produk yang mana.. sekarang ni kat pasaran berlambak-lambak benda2 tu sumer.. Cuma sediakan ‘cost’ nya saja…
Dan kepada pembaca yang ada idea lain atau komen atau pengalaman lain boleh la dikongsi bersama.

to be continued later.

Tips berpantang dan penjagaan selepas bersalin (Cara aku!!!)SocialTwist Tell-a-Friend

24 comments:

jualiana said...

caya le hehe...byk jgak tips dpt dr pngalaman org2 lame ni;) thks!

ana sweet said...

tak habih2 ngn bontot!! hhehehe
post ne diharamkan buat kamii, almaklumlah isteri pun kami belum merasa, tambah nak merase menjadi ibu.. huhu ya Allah d manalah jodoh aku berada... :(

jualiana said...

ana sweet ni ana maz ka? jodoh hg lom smpai lg.sabar ye.

Fida said...

Klau ko nak beli maajun bawang putih afiat tu boleh je. Ko order kat aku. AKu boleh dptkn utk ko

atikah_ar said...

K.ida .. wokey , nanti aku cakap kalau nak k..

Anonymous said...

Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a
lot of spam remarks? If so how do you prevent it, any plugin or anything you
can recommend? I get so much lately it's driving me insane so any help is very much appreciated.
My blog post www.vryheid.net

Anonymous said...

Yellowish is brilliant and putting, so it building you definitely sense aware.
24/7s we noticed Air Max, which is likely greatest.
Women can make use of lip shade to support make their teeth seem brighter.
So, the runner can just take treatment method of his ft fairly perfectly.
http://www.airmaxcheapest.co.uk/

Anonymous said...

Hi, just wanted to say, I enjoyed this blog post. It was funny.
Keep on posting!

Visit my blog replica louis vuitton handbags

Anonymous said...

I do agree with all of the concepts you've offered on your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too brief for starters. Could you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

my web site - michael kors chain tote
My page > cruise vacation

Anonymous said...

The digest it is rich in healthy dishes prepared
with loving care. Grenache typically conveys
accents of dark fruits such as Digest It diet pills
regularly to slowly but surely. Is Pure Digest It secure to use and
does not contain any stimulants or have any side effect.
Puritan's Pride Cranberry Fruit Concentrate with C & E 4200 mg / 100 Softgels 25 Lutein &Zeaxanthin OPCOligomeric Proanthocyanidins OPC LDL Cholesterol Atherosclerosis : P004360 090-1375657 : 590. Apple Cider Vinegar: Raspberry Tones has this type of insurance. Frankly, my experience has been that sustained high blood pressure.

Feel free to visit my web site: digestitexposed.net

Anonymous said...

Very good article. I definitely love this website.
Continue the good work!

Here is my web blog :: rolexコピー

Anonymous said...

I love it when individuals get together and share views.

Great website, continue the good work!

my blog post - ロレックスレプリカ

Anonymous said...

You've made some decent points there. I looked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

Check out my web page; 激安プラダ バッグ

Anonymous said...

Hey! This is my first visit to your blog! We are a
collection of volunteers and starting a new initiative in a
community in the same niche. Your blog provided us
valuable information to work on. You have done a marvellous job!



Also visit my web blog ... コーチ 店舗

Anonymous said...

The shop is owned by charity Norwich HEART, which took it over in August 2009 following a successful campaign by Norwich Evening News to hold the shop open.

Similarly, chronic sinus infections and allergies can have
a similar effect -- they constantly extend the skin for the reason that area, and finally it
becomes loose. What makes this particular bag I'm writing about stand out from your 10,000 other bags in Paris, is this is a prototype backpack.

My web-site - Chanel Bags

Anonymous said...

I have read several excellent stuff here. Definitely value
bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to
create this kind of magnificent informative website.


Visit my page コーチ

Anonymous said...

I hardly leave comments, however i did some searching and wound up here "Tips berpantang dan penjagaan selepas bersalin (Cara aku!!!)".
And I actually do have some questions for you if you tend
not to mind. Could it be simply me or does it look like some of the responses appear like left by brain dead individuals?
:-P And, if you are posting on additional places, I'd like to follow anything fresh you have to post. Could you list of all of your shared sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

My page トリーバーチ

Anonymous said...

I am really impressed with your writing skills as well
as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did
you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it's rare to see a nice blog like this one these days.

My page: http://www.jxlbsm.com/

Anonymous said...

Hurrah, that's what I was looking for, what a data! existing here at this web site, thanks admin of this site.

My site: www.christianlouboutinoutletstorex2013.com

Anonymous said...

great publish, very informative. I wonder why the other experts
of this sector don't notice this. You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers' base already!


Also visit my weblog :: トリーバーチ

Anonymous said...

I think the admin of this site is actually working hard for his website, because here every material is quality based material.


Here is my web-site :: argocar.net

Anonymous said...

The Mighty Big Bag clearly was probably the most popular at $12 -- over 2500 bags
were sold. The river Pamba, which flows close to
the foothills in the shrine, plus which devotees require a customary bath
before climbing uphill towards the temple, is also underneath the care with the Kerala State Biodiversity Board.

Make sure that you are using clean towels and clothes.


Look at my webpage ... toryburchoutletsalee.com

Anonymous said...

In turn, this took their popularity to every entirely
different position. Ahead of time have to opt the one that best fits
your very own body and choices. These kinds of products mustn
necessarily wind up being princess-like. Have a good look at the
fashion chanel Sunglasses, feel typically the texture and decision.
http://looseleefs.com/leef/products-your-family-along-dish-network-lock-limits

Ayu azmir said...

Byk info kat sini.... kita singgah kt sini blajar kat senior...

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers