Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Persediaan Menyambut Anak ke-4(Bahagian pertama)

Thursday, March 11, 2010

Persediaan menyambut anak pertama adalah berbeza dengan persediaan anak-anak yang berikutnya.. Begitu juga dengan budget atau cost perbelanjaan untuk barang-barang. Bagi aku persediaan untuk baby pertama memanglah agak banyak untuk disediakan. Jadi, duit memainkan peranan penting. Berjimat cermat boleh membantu kiranya di saat duit amat-amat diperlukan satu ketika nanti. Sebagai rujukkan tentang persediaan anak pertama atau meyambut orang baru boleh la ke laman blog aku satu lagi iaitu dibawah label kehamilan dan kelahiran di http://ruanganwanita.blogspot.com 

Walau bagaimanapun tempoh mengandung selama sembilan bulan adalah tempoh yang amat indah. Lebih-lebih lagi, apabila baby sudah mula bergerak-gerak di dalam perut kita. Kita dapat rasa semua itu dan sehingga sesekali perut kita senget dibuatnya. Detik-detik itu sangat berharga pada seseorang yang bergelar ibu, bonda, mak, mummy dan lain-lain gelaran lagik terutama sekali sekiranya itu adalah pengalaman pertama.

Disini, aku buatkan checklist untuk rujukkan aku sendiri. Untuk orang lain maybe berbeza, so terpulang la kepada individu:

Barang-barang keperluan bayi

• Baju & seluar termasuk sarung tangan & sarung kaki
Kebanyakkannya aku dah ada dari 3 anak aku yg terdahulu so aku rasa aku nak beli 2-3 pasang je.. itupun size NewBorn @ S – Baby cepat besar Jadi, pakaian tak perlu dibeli dengan banyak.

Dilema aku: Nak beli lengan panjang ke atau lengan pendek …sebab cuaca kat Malaysia ni dah cukup panas- kesian baby tu nanti lagipun aku mmg jarang dan teramat jarang bedung anak2 aku pun

• Barut perut baby
Yang ni aku terpaksa beli lagi buat tambahan.. sebelum ni aku hanya beli yang size kecik dan size yang besar biasanya aku pinjam dari kakak aku je tapi kali ni mungkin tak sempat nak pinjam dari derang kut.. so terpaksa la aku beli dulu. Lagipun pengalaman aku sebelum ni barut yg aku beli sendiri tu sempat anak2 aku pakai kejap je sbb sizenya yang kecik.

• Kain napkin normally warna putih, (nowdays dah ada yang corak2)
Walaupun skrg ni org dah tak pakai lampin kain ni tapi mmg banyak guna kain ni..Biasanya orang guna utk bedung baby, aku pun guna gak untuk tu tapi normally aku banyak guna buat alas, lap muak dan air liur etc, wat selimut baby kalau cuaca panas dan pelbagai la jugak.

Task aku : aku dah ada sedozen napkin ni so tak payah beli tapi keje aku lepas ni merendam, men’klorox’ dan me’nila’ kain2 tu sumer. Last minute kalau tak cukup baru aku beli buat tambahan sebab ada sehelai dua dari kain2 tu aku dah buat kain buruk wat lap meja sbb aku ingatkan dah nak stop production masa beranakkan wani akhir tahun 2008 hari tu.. Tapi normally aku tak byk guna pun kain2 napkin tu.. so rasanya mmg dah cukup..

• Tilam & bantal bayi
Sumer dah ada, pakai yang lama je..
Bantal baby yang ada lekut atau bulat yg dekat tengah² tu pun aku dah ada 3 bijik,~ sesuai untuk bagi kepala baby licin @ straight . Betul ke tidak, aku tak tahu ler
Di sini aku attached gambar2 bantal ni:


Yang ni aku beli kat Pasarayaku je masa intan umur dah setahun lebih.. saja aku beli wat tambah koleksi permainan dia.. kiranya aku beli dah terlambat...










Yang ni plak aku beli masa beranakkan Wani.. siap dengan alas tilam dan dua bantal peluk.
Aku mmg sengaja beli warna biru sebab aku confident giler masa tu aku mengandungkan baby boy... Lahir2 je kuar baby yang ada alat sulit  sama cam aku.. Terima dengan ikhlas dan penuh kesyukuran walaupun separuh nyawa aku bertarung untuk lahirkan dia..






Yang ni pulak hadiah dari kawan aku Juliana untuk baby wani.. Thanks Ju..
 (Selamat menempuh alam keibuan kelak...)










• Diapers size S atau Newborn
Kata orang beli brand murah aje dulu coz baby kerap berak tapi aku tak setuju sebab kulit baby baru lahir ni biasanya sensitive dan kita tak tahu tahap kesensitivitian mereka tu tapi mungkin tak salah kalau kita beli yang kecik dulu buat sample asalkan kulit baby tu tak elergic dengannya. So terpulang.. Kalo beli yang size newborn tu lagi elok masa awal2 kelahiran baby sebab seingat aku aku pernah guna pamper size newborn ni jenama Drypers. Kebaikannya ialah sebab ia ada cutting kat depan, so diaper tu tak kena pusat baby ..kan pusat tak tanggal lagi kan..so tak la mengganggu tali pusat tu.. satu lagi aku ingat lagi zaman aku lahirkan anak sulong aku tahun 2005, masa tu mana ada diaper bersaiz NB kecuali jenama Mamy poko je.. itu la yg aku beli waktu tu.. rupa-rupanya beli diaper size S pun takpe

• Towel Baby
Aku dah sediakan 2 helai. Satu mak aku dah siap bagi masa aku balik kg hari tu masa adik aku kahwin bulan December baru ni.. Satu lagi aku beli kat billion bulan lepas. So settle la tu..

• Toileteries baby
Ni wajib beli .. kali ke berapa hang beranak pun mesti kena beli baru jugak. Tolieteris ni termasuk la baby bath, baby shampoo, baby powder, baby lotion if necessary ( aku jarang sapu lotion kat anak2 aku), wet tissue, baby oil, baby warming oil cam minyak telon tapi aku prefer brand anakku atau pureen, pastu aku try jugak minyak TYT dan sebagainya, Nappy cream (Bagi mengelakkan ruam kat punggung baby). Selain dari tu kapas @ Cotton bud, Tisu kotak @ tisu bulat pun perlu jugak.

• Beg baby
Aku guna je mana-mana beg yang dah ada.. asalkan ada poket untuk letak bottle susu dan sebagainya dan ada ruang untuk lekat napkin @ towel, diapers, napkin dan lain2 keperluan untuk kuar rumah bersama baby.. yang penting boleh jimat belanja

• Katil baby ?
Aku tak pernah beli pun sejak baby pertama. Rasanya tak perlu sangat sebab biasanya kita senang tido sekali. Nak breasfeed pun senang lagipun mmg digalakkan ibu2 tido bersebelahan dengan baby masing2.

• Pendukung baby
Mungkin boleh dibeli pada awal baby 3 bulan ke atas. Aku pernah beli masa anak pertama dulu, konon tak nak bagi lenguh pinggang gendong baby ke hulu ke hilir tapi suami aku tak suka guna benda alah ni.


• Botol susu
Ini pun kena beli baru.. rasanya elok aku sediakan 2 botol susu yang kecik dulu. Botol susu besar tu lambat lagi baby tu nak guna.. Botol susu yang saiz extra kecik aku dah ada.. biasanya aku guna botol tu untuk isi air masak@kosong.. Masa dalam pantng botol susu extra small tu pun aku guna letak susu jugak sebab biasanya baby minum sikit je.


• Barang2 baby lain yang aku dah ada dan rasa tak payah beli :
- Baby blanket (aku dah ada 3, sorang satu)
- Alas getah
- Besen mandi baby
- Kelambu baby (Alaa.. yang tak nak bagi nyamuk gigit tu, cam serkup tu)
- Beast pump
- Bakul baju baby (Maybe kena beli jugak ni...)
- Bakul sampah kecik (senang untuk main campak2 je sampah kat dalam tu)
- Alas plastic tukar diaper
- Buaian
- Baby bouncer
- Walker (kalau dah 5 bulan ke atas baru aku pakai)
- Stoller

.

Persediaan Menyambut Anak ke-4(Bahagian pertama)SocialTwist Tell-a-Friend

19 comments:

jualiana said...

kih..kih..kih..ade lg bantal yg sy bgi kt wani ye kak;) slamat branak huhu

atikah_ar said...

Ju..aku simpan elok2 la bantal hang bagi tu...

. said...

ct pon rasenye kali ni tk byk brg pon beli...sume dh complete..cuma kena tmbh2 je lah.....rase jimat tul..

atikah_ar said...

betul2 ct.. jimat betul... anak pertama trpaksa la melabur lebih.. lagipun perbelanjaan lepas beranak lagi BANYAK!!!!!

Anonymous said...

This can be the deal of a life. But is it real?
My webpage: stand banner

Anonymous said...

I am definitely not allowed to wear a mini skirt thus i want a new idea for leggings as well as black stiletto's. What to wear?.
Also visit my web-site shop for leggings

Anonymous said...

We аre a group of νоlunteers and οpening а new ѕcheme in οur communіtу.
Yοuг web ѕіte offеred uѕ with vаluаble
іnformation to ωork on. You've done an impressive job and our whole community will be thankful to you.
Also visit my weblog - loans for bad credit

Anonymous said...

You really make it seem reаlly easy together with your prеsentation but I
find this topic to be reаlly οne thing that Ι think I'd by no means understand. It sort of feels too complex and very wide for me. I'm takіng a look аhеаd for
your subsеquent submit, I wіll
try to get the dangle of it!

Feel fгee to ѕurf to my web blog diet plans
My web site :: diet plans

Anonymous said...

Thank you for the ausρicious writeup. It in
fact was a amusement aсcount it. Look advаncеԁ to more added agreeable frοm you!
By thе ωay, hoω сould we communicate?



Also vіsit my blog post payday loans

Anonymous said...

Yоu mаdе some good points there. I checked on
thе intеrnеt for mοre
infо аbout the issue and fοund most individuals will
gо along with your vіews on thіs webѕite.


my wеb sіte instant loans

Anonymous said...

Highlу deѕcriρtive article, I enjoyеd
that bit. Will there be a paгt 2?

Herе is mу page :: same day loans

Anonymous said...

Thanks , I haνe recentlу beеn
lоoking foг informatіon about this subϳect for agеs and youгs
is the beѕt I have came upon tіll now.
Βut, whаt in regards tο the сonclusіon?
Аre you suгe аbout the ѕuρрly?


Ѕtοp by mу homepаge .
.. quick loans

Anonymous said...

Hі thеre Deаг, are you actually visіting
thіs site on a regulаr basis, if so аfterward you
will without doubt taκе fastidious knοw-how.



My website; payday loans online

Anonymous said...

My brothеr ѕuggеstеd Ι mіght liκe this blog.
He was totally right. Τhis post actually
madе my day. Υou cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

Also visit my web site :: payday loans no credit check

Anonymous said...

Ηi, itѕ plеasant pοst about media print,
wе all be familiar with mеdia іs a impressіve
sοurce of facts.

Also νіsit my web pagе: short term loans

Anonymous said...

Hеllo thеre, juѕt beсamе aware of youг blog through Goοgle, and found thаt it's truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

my web site; Payday Loans

Anonymous said...

magnifiсent poѕt, verу informatіve.
Ι ponder ωhу the opposіte speciаlіsts of thіs ѕector don't notice this. You must continue your writing. I am sure, you have a great readers' base alrеady!


Fеel free to ѕurf to my weblog ... Same Day Payday Loans

Anonymous said...

Ӏt's actually a cool and useful piece of info. I'm satisfied
that уou simply shаred this useful information with uѕ.
Pleaѕe stay us informed liκe thіs. Thank you for ѕharing.


My site; Payday Loans

Anonymous said...

Τhank yοu for the auspiciouѕ wrіteup.

It aсtually uѕed to bе a lеіsurе
account it. Look cоmplicated to mоre introduсed agгeeаble from уou!
However, hoω cοuld ωe kеep in touch?


Also visit my pagе: payday loans

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers