Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

4 Petua Pulihkan Suara Serak

Monday, July 5, 2010

Tika ini, boleh kata satu dunia dilanda demam Piala Dunia. Masa perlawanan nanti, saya gerenti ramai yang bersorak sakan. Sebab teruja dengan aksi pasukan yang disokong. Lebih-lebih lagi kalau pasukan tu bermain cemerlang. Kekadang sampai tak sedar yang suara dah hilang. Ataupun serak.

Sehubungan itu, mungkin petua hilangkan suara serak ni boleh membantu memulihkan suara anda semula. Secara keseluruhannya, ada 4 petua yang boleh dicuba. Cuma hari ini, saya kongsikan separuh daripadanya dulu, ya. :)


Petua Suara Serak 1


1. Sediakan 2 biji bawang besar.


Bawang Besar
Bawang Besar


2. Basuh dan buang kulitnya dulu.

3. Kemudian, tumbuk atau kisar bawang besar tadi sampai hancur.

4. Lepas tu, tapiskan airnya ke dalam cawan atau gelas.

5. Anda minumlah ia dalam sukatan 3 sudu besar.


Dalam sehari, buat 2 kali minum. Amalkan selama 2 hari berturut-turut tau. :)



Petua Suara Serak 2


1. Ambil beberapa biji limau nipis.


Limau Nipis
Limau Nipis - commons.wikimedia.org


2. Basuh limau nipis tadi dan kisarkannya dengan mencampurkan sedikit air.

3. Bila dah hancur, panaskan bahan yang telah dikisar tadi.

4. Tujuan memanaskan bahan tadi adalah untuk anda sedut wap yang terhasil melalui mulut.

Sedutlah beberapa kali untuk memulihkan suara anda yang serak.


Selamat Mencuba!


p.s: Lagi 2 petua akan saya nyatakan kemudian. Jika suara anda serak, cuba dulu salah satu petua di atas buat sementara waktu ni. :)

4 Petua Pulihkan Suara SerakSocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers