RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nantiMonday, July 5, 2010

Cara Mudah Merawat Luka Dengan Daun Memali

Mengalami luka sama ada luka kecil mahupun luka besar pada tubuh dah menjadi asam garam dalam kehidupan. Terutamanya ketika berada di zaman kanak-kanak. Jatuh sikit je, mesti luka dan berdarah. Kekadang ada sesetengah luka yang meninggalkan kesan sampailah ke hari ini.

Bila dah luka, kita akan disuruh bersihkan luka tu dan sapu minyak gamat (atau lain-lain jenis) pada tempat yang terluka tadi. Begitulah kebiasaannya, kan?

Tapi, sebenarnya ada satu cara tradisional untuk merawat luka ni, seterusnya menghentikan pendarahan. Caranya agak mudah iaitu dengan menggunakan daun mali-mali(daun memali).


Daun Mali-Mali
Daun Mali-Mali

1. Memula, anda ambillah beberapa helai daun mali-mali dan bersihkannya.

Seandainya mengalami luka kecil, memadai ambil sedikit saja daun tersebut. Ambil sekadar ikut keperluan anda yer. :)

2. Kemudian, anda tumbukkan daun mali-mali ni sampai ia mengeluarkan air. Air yang keluar nanti agak bergetah sedikit.

3. Kemudian, pupukkan ia pada bahagian luka tadi. Biar sehinggalah pendarahan berhenti dengan sendirinya.

Begitulah petua mengenai ubat luka yang boleh anda praktikkan seandainya perkara tersebut terjadi pada diri, keluarga ataupun sesiapa saja yang dikenali.


Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker