Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

5 tips memberi komen blog untuk traffic

Saturday, September 18, 2010

Meninggalkan komen selepas membaca entry bukan sahaja boleh menyampaikan pendapat atau pandangan tetapi juga boleh mewujudkan hubungan antara bloggers, menaikkan PR dan juga 'backlink' iaitu traffic. Bagaimana traffic boleh terhasil melalui komen? Ikuti tips berikut:


  1. Menjadi pengomen tegar - perkara ini tidak Sop sedari sehingga terdapat beberapa bloggers yang Sop kenali sebagai pengomen tegar seperti Kie-yu, Zulkbo, LifeKami, tehr dan lain-lain. Apabila bloggers selalu memberi komen entry kita, secara tidak langsung kita akan membalas komen ke entry blog mereka. Hubungan antara bloggers juga menjadi lebih rapat.

  1. Menjadi pemberi komen teratas (top commenter) - Kebanyakkan pemilik blog memasang widget top commenter dan jika antara pemberi komen terbanyak, nama anda akan tersenarai dalam senarai tersebut. Ia juga mampu memberi backlink yang sangat baik

  1. Memberi komen yang bernas - Komen yang berbentuk bantuan, perkongsian maklumat, pertambahan informasi dan lain-lain adalah yang terbaik untuk memberi backlink kepada blog anda. Contohnya sekiranya terdapat entry tentang mohon maklumat atau penyelesaian masalah. Kebiasaan jika anda mampu menolong menyelesaikan masalah, pemilik blog sangat terhutang budi. Mungkin akan tersenarai dalam blog list, entry atau dibookmark. Ia juga menggambarkan anda mempunyai banyak maklumat dan informasi dan pembaca blog tersebut mungkin akan singgah ke blog anda.

  1. Meninggalkan URL blog - Pastikan setiap komen anda disertakan URL blog. Contohnya sistem komen blogspot akan memaparkan 'user profile' pada komen. Sila update 'profile' dan masukkan senarai blog anda. Daftar 'user' bagi sistem komen lain seperti "Disqus", "Instant debate" dan lain-lain untuk memasukkan link blog.

  1. Menyenaraikan URL blog - Sekiranya entry tersebut berkaitan dengan entry blog anda, anda boleh meninggalkan komen dengan menyatakan ia maklumat berkaitan atau tambahan. Tetapi jangan melakukan SPAM iaitu memasukkan link tanpa maklumat berkaitan atau sebarang ayat. Ia akan menunjukkan anda hanya mencari traffic semata-mata.
Terdapat tips-tips lain lagi yang digunakan oleh bloggers semasa memberi komen. Mungkin rakan-rakan bloggers lain boleh menambah tips lain [sambil apply tips yg ke 3] untuk perkongsian bersama.

5 tips memberi komen blog untuk trafficSocialTwist Tell-a-Friend

2 comments:

::fatihahanapi:: said...

ni excited nak komen blog org ni..he3..thanks for da info :)

thony said...

maksih buat infonya.....

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers