RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nantiWednesday, September 22, 2010

Cara insert gambar pada shoutmix box

Kali ini entry aku copy dari blogger REALWANDA untuk dikongsikan bersama iaitu bagaimana untuk insert gambar pada shoutmix box.... Walaupun perkara ini mudah bagi bloger2 lama tapi bagi aku yang tak pernah apply benda2 macam ni, mmg tak tahu cam nak nak start.. dlm masa yg sama semoga dapat membantu bloger2 lain yang masih lagi memerlukan tunjuk ajar (mcm aku ler)...
kiranya ade kekurangan pada tutor ini sila buat rujukan pada mana2 web bloger yang lain.......


ini contoh yang dah siap........

Langkah2 dan resepinya ialah ......

Langkah Pertama :
Mesti ke web http://www.shoutmix.com/main/
Ok bagi yang dah ada akaun shoutmix terus jer login. Yang belum ada akaun kena daftar terlebih dahulu...

Langkah kedua :
Apablia keluar paparan seperti gambar dibawah ini cari Display > klik Smileys seperti kotak bertanda merah....Langkah ketiga :
Paparan Smileys di pamerkan.... Tengok kotak dibawah yang bertanda merah....so apa perlu buat ialah anda insert ler url link gambar yang anda copy dari mana2 dan paste ke dalam kotak Smileys image url... next tulis perkataan yang sesuai dalam kotak Code > Optional > klik butang Add. Dah siap klik butang save setting .
p/s : kalau nak cari pelbagai gambar menarik cuba search dalam google atau mana2 web taip kata kunci Animation Gif...... pastu pilih ler mana web yang kuar nanti... Dan satu lagi untuk memudahkan anda ambil gambar2 tu... caranya pada gambar pilihan klik atas gambar > mouse klik belah kanan > klik copy image URL dan insert dalam kotak Smiley image url disediakan.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker