Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Cara Sembunyikan Shoutbox Di Sidebar

Thursday, September 16, 2010

Sekarang dah jadi trend pulak nak sembunyikan shoutbox kat blog masing-masing. Dulu aku tgk je kat blog org lain, tertanya-tanya mcm mana nak buat.. tapi skrg aku dah pandai... yeeeee.... (alhamdullilah)

Tutorial ni boleh guna di blogspot dan wordpress. Jangan risau, senang je. Hanya copy paste je code kat bawah ni. Kalau pandai edit, edit lah apa yang patut. Rasanya tak edit pun dah cukup cun.


Dapatkan code DI SINI


*Jangan lupa masukkan code shoutmix atau chatbox korang sekali. Kalau tak masukkan, macam mana nak ada kotak menjerit tu kat blog. hehe.

* Cara nak letak di blogspot :

Login dashboard blogger.com korang > layout > page elements >add a gadget (ruang sidebar)> pilih html > copy paste code kat atas >save

* Cara nak letak di wordpress :

Login dashboard > pilih widget kat sidebar > drag text kat sidebar > copy paste code kat atas > save

*Title biarkan je kosong. Tak payah isi apa-apa.

* Editing

1. Tukar warna tab

Kalau nak tukar warna tab perkataan shoutbox boleh amik url colour kat link di bawah ni. Aku dah tolong hostkan sekali. Original colour adalah warna hijau.

Nak lagi pilihan warna tab shoutbox, dapatkan di sini.

Caranya :

Cari perkataan background :url > Tukar url original colour dengan url colour yang korang nak.

2. Tukar ketinggian

Cari perkataan top, dan tukar kepada ketinggian yang korang nak. Contoh 10px, 20px,30 px…

3. Tukar saiz

Tinggi : tukar nilai dekat height. Contoh 10px, 20px,30 px…

Lebar : tukar nilai dekat width. Contoh 10px, 20px,30 px…





MASUKKAN CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI

Cara Sembunyikan Shoutbox Di SidebarSocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers