Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Kek Coklat Kukus

Wednesday, September 22, 2010

 
 
BahanA
1 cawan serbuk koko
¾ cawan gula pasir
1 cawan susu cair(dalam tin)
1 cawan minyak masak (if ganti dengan butter cair lagi sedap )
½ cawan susu manis (susu pekat ye)

Bahan B
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate

BahanC
3 biji telur

Bahan untuk Topping(Bahan D)
¾  cawan coco powder
½ cawan minyak masak
1 cawan air suam
½ cawan susu F&N pekat
Gula 1 sudu
(Cairkan sume bahan D atas api yg kecik.Sebelum gune, gaul sekejap supaya texture halus sket)

Hiasan:Coklat Rice

Cara nk buat:

1. Campur semua bahan A dalam periuk dan masak kejap atas api yang kecik je sampai sume larut.Api besar2,nnt hangit pulak.huhu..tutup api,biar adunan suam

2. Ayak bahan B supaya tak berketul2

3. Pukul telur (Bahan C) dalam bekas lain sampai kembang dan campur dengan campuran koko td. Gaul rata dan campur pula campuran tepung tadi.

4. Gaul sebati dan tuang dalam acuan.jangan tuang penuh2 ye..sebab kek nie akan naek.

5. Tutup acuan dengan aluminium foil agar tak masuk wap. Kukus selama 1 ½ jam baru angkat dan sejukkan.Tuang Bahan D yang dah dicairkan tadi kt atas kek tu dan tabor dengan coklat rice yang yummy2 tu..dah siap…

Chef Nur lebih suke tuang aduan dlm bekas dadih yang rendah yang kecik2 tu.senang nak makan.comel2 pulak tuh.kalau bekas kecik tu, kukus selama 20minit.Selamat mencuba ya…

Tips hari ni: mase kukus tu,alaskan penutup kukus tu dengan kain yg serap air ye supaya wap air tu tak jatuh atas kek yg comel2 kt dalam pengukus.nnt jd tak cantik plak.
 
 
yummy..yummy...

Kek Coklat KukusSocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers