BahanA
1 cawan serbuk koko
¾ cawan gula pasir
1 cawan susu cair(dalam tin)
1 cawan minyak masak (if ganti dengan butter cair lagi sedap )
½ cawan susu manis (susu pekat ye)
Bahan B
1 ¼ cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
BahanC
3 biji telur
Bahan untuk Topping(Bahan D)
¾ cawan coco powder
½ cawan minyak masak
1 cawan air suam
½ cawan susu F&N pekat
Gula 1 sudu
(Cairkan sume bahan D atas api yg kecik.Sebelum gune, gaul sekejap supaya texture halus sket)
Hiasan:Coklat Rice
Cara nk buat:
1. Campur semua bahan A dalam periuk dan masak kejap atas api yang kecik je sampai sume larut.Api besar2,nnt hangit pulak.huhu..tutup api,biar adunan suam
2. Ayak bahan B supaya tak berketul2
3. Pukul telur (Bahan C) dalam bekas lain sampai kembang dan campur dengan campuran koko td. Gaul rata dan campur pula campuran tepung tadi.
4. Gaul sebati dan tuang dalam acuan.jangan tuang penuh2 ye..sebab kek nie akan naek.
5. Tutup acuan dengan aluminium foil agar tak masuk wap. Kukus selama 1 ½ jam baru angkat dan sejukkan.Tuang Bahan D yang dah dicairkan tadi kt atas kek tu dan tabor dengan coklat rice yang yummy2 tu..dah siap…
Chef Nur lebih suke tuang aduan dlm bekas dadih yang rendah yang kecik2 tu.senang nak makan.comel2 pulak tuh.kalau bekas kecik tu, kukus selama 20minit.Selamat mencuba ya…
Tips hari ni: mase kukus tu,alaskan penutup kukus tu dengan kain yg serap air ye supaya wap air tu tak jatuh atas kek yg comel2 kt dalam pengukus.nnt jd tak cantik plak.
Tips hari ni: mase kukus tu,alaskan penutup kukus tu dengan kain yg serap air ye supaya wap air tu tak jatuh atas kek yg comel2 kt dalam pengukus.nnt jd tak cantik plak.
yummy..yummy...
No comments:
Post a Comment