Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

6 tips memilih template blog anda

Thursday, September 16, 2010

Template blog adalah suatu elemen penting dalam blog selain dari entry itu sendiri. Pembinaan template yang baik mempu menjadikan blog anda antara yang terbaik. Template bukan sahaja berfungsi untuk memberi identiti kepada blog anda tetapi juga dapat mempengaruhi keseluruhan blog anda.

Berikut tips untuk anda memilih template yang terbaik untuk blog anda:


  • Template mengikut citarasa anda - Ia adalah blog anda dan anda yang pertama perlu menyukainya kerana anda sendiri akan paling banyak untuk melihantnya. Jika anda hanya untuk memuaskan hati pelawat, anda akan cepat bosan dengan template tersebut.

  • Mengikut tema - pastikan template yang dipilih sesuai dengan tema blog anda. Sekiranya blog mengenai keibubapaan, pastikan template yang sesuai dengan golongan ibubapa. Begitu juga blog remaja, mestilah memilh template yang ceria.

  • Pemilihan warna sesuai - warna juga perlu sesuai dari segi tulisan, background, widget dan sebagainya. Ikuti rahsia warna untuk membuat penilaian berdasarkan blog anda. 

  • Pemilihan saiz - merujuk kepada pemilihan saiz tulisan, header, body wrapper, widget dan sebagainya. Contonya saiz tulisan perlu mudah dibaca iaitu tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil.

  • Template ringan dan ringkas - kesederhaan adalah yang terbaik. Pastikan tidak memilih template yang terlalu berat untuk load. Kebiasaan template yang mengandungi grafik yang banyak akan memberatkan blog anda. Saiz grafik juga perlu kecil. Tidak semua pengguna internet mempunyai internet yang laju. Kelambatan load blog mengakibatkan pelawat akan bosan.

  • Susunan widget yang sesuai - kesesuaian merujuk kepada 'main body' dan juga 'widget'. Keutamaan blog adalah artikel. Pastikan artikel blog yang perlu ditonjolkan. Terdapat template yang mempunyai lebih 3 sidebar dan ini menjadikan ruangan untuk artikel terlalu kecil. Pilihan sidebar juga perlu sesuai dengan widget yang akan anda masukkan seperti iklan, top story, new artikel, shoutbox dan sebagainya. Susunan template yang kemas menunjukkan anda seorang yang profesional. Pelawat juga mudah untuk mencari maklumat berkaitan.

  • Pastikan template SEO friendly - terdapat juga template yang tidak mesra SEO dan ini mengakibatkan blog anda tidak mendapat traffic dari injin carian seperti Google atau Yahoo! Sop pernah menggunakan template yang agak canggih dan hebat tetapi langsung tidak mesra SEO. Bila dibuat analisis, tiada pelawat dari injin carian langsung. Template juga boleh dibuat beberapa 'hack' untuk menjadikan mesra SEO seperti 'title swap", meta tag, keyword/description dan sebagainya.
Terdapat banyak lagi tips-tips pemilihan template ini. Tips yang dinyatakan adalah paling 'basic' sebagai panduan. Sekiranya terdapat tips lain yang ingin dikongsi, sila kongsikan diruangan komen.

6 tips memilih template blog andaSocialTwist Tell-a-Friend

1 comments:

rosidah alias said...

Salam, TQ ye sharing tips ni.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers