Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Bagaimana Menukar Favicon Blog Anda? (Khusus Untuk Blogspot)

Thursday, September 16, 2010

Ramai blogger sudah tahu cara-cara bagaimana hendak menukar icon mereka, namun tutorial ini untuk anda yang belum tahu hendak menukar icon anda.

Banyak cara bagaimana anda dapat menukarkan favicon anda, tetapi cara mudah ini membantu saya membuat favicon yang saya inginkan.

Favicon adalah gabungan dua perkataan iaitu favourite dan icon. Favicon selalu dapat digunakan untuk mencantikkan image blog url view anda, contohnya cuba perhatikan icon di sebelah kiri url di atas, anda dapat lihat icon gambar saya yang kecil bukan?

Perhatikan pula icon url di blog anda, ianya default icon berwarna oren dengan tulisan putih "B" bukan? Saya akan tunjukkan langkah demi langkah bagaimana anda dapat menukar default icon tersebut kepada apa jua gambar yang anda inginkan.

Baiklah, dah banyak masa anda terbuang...^___^..mari mulakan.

1- Mula-mula pergi website ini. KLIK SINI

2- Cari satu kotak kecil sebelah kanan yang tertulis Free Favicon Hosting.

3- Upload gambar anda (boleh pilih tahap sharpen image anda).

4- Anda akan nampak ruangan "Favicon.ico Successfully Generated.

5- Anda akan nampak dua option iaitu Direct Download atau Host It At Icon J.Com.

6- Pilih Host It At Icon J.Com, sila klik kanan dan copy url yang diberikan.

Anda telah selesai memiliki favicon yang anda inginkan. Sekarang mari kita lihat bagaimana hendak memasukkan favicon anda ini ke dalam blogger template anda pula.

1- Pastikan anda telah log in akaun blogger anda.

2- Pergi ke Design dan klik Edit Html.

3- Klik "Expand Widget Templates"

4- Untuk memudahkan pencarian, sila tekan "Ctrl" dan "f" secara serentak di keyboard anda.

5- Satu ruangan search kecil akan kelihatan, selepas itu, taip

6- Pastekan url yang anda telah copy tadi sebelum code itu.

7- Save template anda dan anda telah pun siap.

p/s- Sekadar peringatan sahaja, sebelum memasukkan url favicon ke template anda, sila download dahulu template anda, supaya senang nak restore sekiranya terjadi apa-apa masalah atau error semasa proses memasukkan url favicon anda itu. :-)

Bagaimana Menukar Favicon Blog Anda? (Khusus Untuk Blogspot)SocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers