Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Mari Belajar Loghat Perak

Friday, September 17, 2010

sumber :forum.asyraaf.net
Untuk Gantinama:

teman = saya
mike = awak
kamu=awak
mengkema =engkau orang(ramai)
kome=engkau orang/boleh juga pada sorang atau berdua
kume=kami
keme=saya (bacha dengan E tanda diatas)
yob/yeop = bagi memanggil lelaki yg kita tak tau namanya
Yong = bagi memanggil permpuan yg kita tak tau nama nya.
             kedua dua gelaran ini juga digunakan didalam keluarga.
Pah/Opah = Nenek
Tok = datuk
                               

Kebanyakkan hujung ING tinggal IN saja

Kambing = kambin
kuching = kucin
lembing = lembin
daching = dachin
cacing = cacin
guling = gulin
pusing = pusin
bising = bisin

kebanyakkan akhiran  IR diganti dengan IO,  AR diganti dengan O
Acar = aco
air = ayo
Ajar = ajo
akar = ako
asar = aso
fikir =pikio
pasir =pashio
putar  = puto
kikir=kikio
cicir = cicio
kafir=kapio
lendir lendio
hanyir= hanyio

 
bibir =bibio.................tapi kalau bebio dah jadi cacing halus seperti hampas kelapa selalu kedapatan
        pada dubur kanak kanak
biar=bio...........sebab itu ada kata kata orang tua bebio kalu di bio naik kemata buta
                          makna nya sakit cacaing pada bebudak ne tak bleh di biar kan begitu saja tanpa diubati
                           kerana kalau sudah sampai naik kemata boleh mengakibatkan buta.

bakar=bako
belukar=beluko
tikar =tiko
seluar=seluo
ular =ulo
sambar=sambo
selimbar selimbo
takar=tako
besar=beso

chegar=chego (batu bulat lonjong didalam sungai )

                       
PERKARTAAN2 LAIN

ate = habis tu (penyedap cakap)
biole = biar lah
belontok = macamikan haruan berbintik cokelat
bujuk = ikan haruan
bolen = telanjang bulat
cucor pisang = cekodok pisang
cucor bawang = cekodok tepung campur bawang
cucor = jirus
cabuk = berkudis buruk........cth orang marah..cabuk le kaki kamu.....makna nya biar kaki kamu tu berkudis teruk
tumpo = mati (bahasa kasar)

pegho = sampan
cebok = alat mencedok air
bebeno = sungguh/sangat   cth budak ne jahat bebeno
nyor = kelapa
biut = degil
begholoh = tidor
tak sio = tak mahu
teghoyak = menangis
bedeah = tipu/menipu
piat = pulas.....cth  aku piat telinga tu karang.
petia = perhati
bedek(membedek) = belek (membelek)
kela = gaduh
berkela = bergaduk
kayo = pergi buang air
kayo beso =berak
kayo kecik = kencing
yangat = kopi atau teh panas.
tepek = lempeng
jamban = selain makna biasa.......nama bagi pelantar atau rakit tampat mandi di sungai Perak biasanya dibuat dari batang balak.
kulu = kehulu
kelio = kehilir
kedarat = hala menjauhi sangai
kebaroh = hala kesungai
Tebin = tepi sungai
telio = teringin
buah kanto = buah enau
koi = kueh
kek = cake
cekelat = gula gula
kopek = tetek
kutey = cubit halus
kutei = dah lama
nohen = buat dek jer...
kodak/kekodak = lebihan/serbuk kueh.........umpama orang bertanya banyak ke lagi kueh raya jawabnya tinggei kekodak tong aje.......
 
ngekek = ketawa terbahak bahak
ngonyam = gatei (berkaitan lelaki/perempuan)
seniat = pukul........dengan lidi umpamanya.
sidang = berhenti.......pada hujan
samo = warna merah jambu
geduak = kerdas
getik = benci
amra = kedondong
meghenin = berkilat
nganto = sejenis permainan anak muda dibulan puasa dekat dekat nak raya ketika ibu sibuk buat kueh deme akan ambil beberapa jenis kueh buboh dalam pinggan umpamanya dihantar secara senyap senyap kerumah kawan di letak atas tangga umpamanya kemudian diletupkan mercun bagi tau isi rumah
                ahli keluarga rumah itu akan keluar dan mengejar si penghantar jika dapat mukanya akan dilumur
                dengan bedak atau arang tapi no hard ffeeling kerana ini seronok seronok dan tuan rumah yang
                menerima kueh itu akan makan seisi keluarga . Tetapi permainan ini sudah hampir pupus melainkan
                di kampung 2 pedalaman.

melantak = kuat makan
megholoh = kuat tidor
hambo tebo = bersepah/berselerak
R yang diawal atau tengah perkataaan di ganti drngan GH

rumah = ghumah
orang = oghang
kerja = keghoje
memburu = menbughu
resah = ghesah
rosak =ghosak
ribu = ghibu

Ada beberapa perkataan oghang puteh oleh orang tetue di perakkan
bob = buku
belen = baki
merket = pasar
bot =bot

Tentang duit
1 sen = seduit
5 sen = 5 duit
10 sen = sekupang
15 sen = 15 duit
20 sen= 2kupang
25 sen = dua kupang 5 duit
setersnya hingga
90 sen =sembilan kupang
95 sen = sembilan kupang lima duit
seringgit = seringgit
RM1.25 = seringgit suku
RM1.50  = tenghah dua ringgit

 

Selamat mencube menyebutnyer..mesti anda tergelak sambil membaca bagi yg baru2 nak belajor..Learning is fun kan3x..kat sini ade peta negeri sekali..
Nie tempat2 yg menarik bg sesiapa yg xpenah jejak kaki ke Perak... :)

Mari Belajar Loghat PerakSocialTwist Tell-a-Friend

13 comments:

Anonymous said...

You've made some really good points there. I looked on the internet for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

Feel free to visit my web page ... next page

Anonymous said...

I am really grateful to the owner of this site who has shared this enormous post at at
this time.

Visit my weblog - view more

Anonymous said...

Greetings, I think your web site could be having browser compatibility
problems. When I look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Apart from that, excellent blog!

Also visit my site - view
Also see my web page :: view more

Anonymous said...

You're so cool! I do not believe I've read something like this before.
So great to find someone with some genuine thoughts on this subject.
Really.. thanks for starting this up. This site
is one thing that's needed on the internet, someone with a little originality!

Here is my site - know more about

Anonymous said...

It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.

I've read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

Check out my site ... move next

Anonymous said...

I blog frequently and I seriously thank you for your content.
This article has truly peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new
information about once per week. I subscribed to your Feed
as well.

Feel free to surf to my blog post :: click next

Anonymous said...

Getting KTFO'd and having a slight blemish on his precious pro record. After explaining to a confused Melissa that he is not Waldo, but The Hon Ludovick Watson, she agrees to go to England. Iba ang pulitika at iba ang boxing (We don't need mudslinging, just
present your good intentions.

Take a look at my blog :: The Tao of Badass

Anonymous said...

Apparently, the duct tape, or any other tape, suffocates the wart as it
cuts off oxygen and alloww the body's immune system to kill the wart. After all, they can be readily sourced from the internet. After throughly washing the area then placing ice on top of acne will support with the swelling and pain.

Feel free to visit my web site - How to get rid of skin tags

Anonymous said...

I do not know if it's just me or if everybody else experiencing problems with your website. It seems like some of the written text within your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I've had
this happen before. Many thanks

Also visit my web site :: Click At this website

Anonymous said...

People sometimes tend to think, “if only I were a celebrity, everything would be better”.
Also, find one that has includes videos explaining the latest news because that is sometimes the best way to see it.

He covers gossip on celebrities, actors and musicians.


Here is my webpage http://www.classya.org/

Anonymous said...

I'm really impressed with your writing skills as well as with
the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
Either way keep up the nice quality writing, it is rare
to see a nice blog like this one today.

Look into my web-site web design Boise Idaho

Anonymous said...

I loved as much as you'll receive carried out right here.
The sketch is attractive, your authored material stylish.
nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield
this increase.

Here is my weblog; search engine optimization specialists

Anonymous said...

buy electronic cigarette, ecig forum, e cigarette, vapor cigarette, electronic cigarette, electronic cigarette

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers