Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

4 Petua Kecantikan dengan Mayonis

Friday, October 22, 2010

Mayonis kurang baik bagi anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan. Kandungan kalorinya yang tinggi tentu merosakkan program anda nanti. Tapi tak semestinya harus terus ketepikan mayonis. Anda boleh gunakannya untuk tujuan lain seperti kecantikan diri.


1. Melembapkan kulit


Kandungan utama mayonis terdiri daripada cuka, minyak sayuran dan telur. Jadi, ia kaya dengan bahan pelembap. Anda boleh gunakan kelebihan mayonis ni untuk melembapkan kulit. Malah anda boleh praktikkan pada bahagian badan lain seperti siku, lutut dan kaki.


Caranya;

- Ambil sedikit mayonis dan sapukannya pada bahagian permukaan kulit, siku, lutut ataupun kaki.

- Sapu dan urutlah dengan lembut dan biarkannya serap dalam kulit kira-kira dalam 10 minit.

- Kemudian, bilas bahagian tadi dengan air bersih dan lapkannya dengan tuala secara perlahan-lahan.

Amalan ini boleh membantu mempercepatkan proses pelembapan kulit anda.



2. Rawatan rambut


Mayonis boleh merawat rambut agar kelihatan lebih bersinar. Kandungan pelembap yang dimiliki mayonis akan menyerap hingga ke bawah kulit.

Anda cuma sapukan mayonis pada keseluruhan rambut. Kemudiannya biarkannya dalam 10 minit sebelum dibilas dengan air bersih.



3. Merawat kuku


Rawatan untuk mendapatkan kuku yang sihat dan kuat juga boleh dilakukan sendiri dengan mayonis. Syaratnya, anda perlulah amalkan selalu petua di bawah ni.


Caranya;

- Ambil sedikit mayonis dan sapukan pada kuku anda.

- Kemudian, biarkan dalam 10 minit.

- Bilas kuku anda dengan air bersih dan lapkannya dengan tuala.



4. Pelindung kulit


Bagi anda yang sering terdedah kepada sinaran matahari, gunakan mayonis sebagai bahan pelindung. Cuma sapukan mayonis pada kulit bagi menyejukkan serta melegakan kulit.


Begitulah 4 petua kecantikan yang mudah untuk dicuba bagi melindungi dan melembapkan kulit anda.


Selamat Mencuba!

4 Petua Kecantikan dengan MayonisSocialTwist Tell-a-Friend

2 comments:

Emisu said...

sALAM.
DAH BACA PETUA NI
BOLEH CUBA
TQ
http://amysuzani.blogspot.com/

Nasir Bravo said...

mayonis mahal tue..hehehe..mkan pun sodap...
wah sedapnya...!!!!!
Fakta bukannya Auta

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers