Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Khasiat 5 Kacang untuk Anda

Tuesday, October 19, 2010

Sebut pasal kacang, tetiba teringat pula pada satu dialog dalam filem Ali Setan. Nak ngorat awek punya pasal, kacang pun boleh jadi umpan. Biasanya sesetengah wanita memang takut nak makan kacang. Nanti naik jerawat katanya.

Tapi, sejauh manakah kebenaran dakwaan tersebut?



Ini kerana kekacang sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat. Selain sebagai sumber protein, ia boleh;

- Menstabilkan paras glukos dalam darah

- Menyeimbangkan tindakbalas elektrolit dalam tubuh

- Meningkatkan kadar metabolisme

- Membantu otak dan tubuh anda berfungsi dengan lebih baik



Wow! Tak sangka pula banyak betul khasiat kacang ni, kan?



Berikut adalah 5 jenis kekacang yang sememangnya baik untuk tubuh anda dan sedikit fakta mengenainya;


1. Kacang Dhal


- Kandungan protein sebanyak 26%.

- Meningkatkan metabolisme buah pinggang.

- Mengekalkan fungsi otot dan kepadatan buah pinggang.

- Melancarkan perjalanan darah ke jantung.



2. Kacang Hijau


- Mengandungi fiber, karbohidrat, mineral terhidrat, protein dan vitamin.

- Menyeimbangkan tahap kesihatan hati dan hempedu.

- Meneutralkan toksin dalam tubuh.

- Melegakan jangkitan salur kencing.

- Mengurangkan radang, pengumpulan air, tekanan darah tinggi, asid gastrik, masalah jantung dan darah.



3. Kacang Kuda


- Sumber terbaik bagi fiber, folat, karbohidtrat, protein dan zink.

- Rendah lemak.

- Membantu mengekalkan tahap kesihatan organ tertentu seperti jantung, pankreas dan usus kecil.

- Menyeimbangkan sistem hormon tubuh anda.



4. Kacang Soya


- Sumber protein yang terbaik.

- Mengandungi asid amino.

- Membantu banyakkan air susu badan.

- Mengekalkan tahap kesihatan hempedu dan pankreas.

- Melancarkan peredaran darah.

- Mencerahkan penglihatan.

- Menyingkirkan toksin dalam tubuh dan keracunan makanan.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Mengelakkan rasa loya dan masalah sembelit.

- Baik untuk kulit anda.



5. Kacang Soya Hitam


- Menyeimbangkan paras elektrolit dalam badan anda.

- Melancarkan peredaran darah.

- Bertindak sebagai diuretik.

- Melindungi organ dalaman seperti limpa dan pankreas.

- Mengelakkan batu karang, kejang, osteoporosis, radang pada saluran kencing dan sakit lutut.

- Mengurangkan rasa sakit belakang badan.



Sekarang anda dah tahu akan khasiat kacang untuk tubuh. Jangan lupa jadikan kekacang ini sebagai sebahagian diet harian anda ya. :)


Khasiat 5 Kacang untuk AndaSocialTwist Tell-a-Friend

2 comments:

Anonymous said...

Ηi evеry one, hеrе eveгy
perѕon is sharing these kinԁs of familіarity,
thus it's good to read this webpage, and I used to pay a quick visit this website all the time.

Look at my weblog :: New Bingo Sites

Anonymous said...

I've been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It'ѕ
pretty worth enοugh for me. In mу оpіnіοn, if all wеb
owners and bloggerѕ made good content as you ԁid, the internet will be much
moгe usеful than ever befoгe.

My wеb blog :: payday loans

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers