Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Ulasan: 21 Pesanan Isteri Untuk Suami (Bahagian satu)

Monday, October 11, 2010




Ulasan: 21 Pesanan Isteri Untuk Suami





Hari ni memandangkan aku takde keje dan gatal nak menulis, aku nak buat beberapa ulasan serta komen2 yg menarik tentang hal ni.  The original artikel yang berkenaan iaitu 21 Pesanan Isteri Untuk Suami ni aku amik dari PakarHowTo.Com. yang aku rasa perlu diambil perhatian serius oleh semua yang bergelar suami. Baca dan cubalah amalkan setakat yang termampu kerna aku tahu kita ni insan biasa dan bukannya 100% perfect seperti jugak diri aku sendiri!!

Perlu dingatkan komen aku disini tiada kaitannya dgn sesapa.. so don’t take it seriously sebab setiap mahkluk dijadikan berbeza cara dan tingkah laku. Buat permulaan aku akan siarkan 10 ulasan yg terfikir oleh aku untuk dikomen, selebihnyanya nanti aku sambung di entry yg berikutnya.

1.   Selalulah menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.
Komen aku: Betul!!.. betul..!!! bukannya aku sorang yg buat hutang tu!!!! Untuk para isteri kalau boleh kita sama2 amalkan "hutangmu, hutangmu sorang ,tapi hutangku hutangmu jua..." wakaka..wakaka.. Tapi sebenarnya dalam realiti of life ni kita sebagai suami isteri kena sama2 membantu.. itu aku tak nafikan.. kalau aku pentingkan diri sendiri, dah lama aku kaya,slim dan comel dan kiut miut...haa..... haaa.. haaa(ada kaitan ke????)

2.    Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.
Komen aku: aku setuju sgt2.. kadang2 dah penat bercakap dan ingatkan  benda yg sama, masalahnya tak pernah ada improvement.. so, bila dah jadi macam tu mula la kata kita ni kaum bini suka membebel.,


3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih daripada emak anda.
Komen aku: Mesti la terasa hati bila suami wat macam tu…..

4.  Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan sernata-mata untuk penuni nafsu syahwat saja.
Komen aku: Secara peribadinya aku boleh katakan no komen.. as far as I know we' re still enjoying our s** life and still having fun with it.. tak tahu la org lain yer.. tapi aku setuju sgt2 bab ni sebab kebanyakkan wanita di Malaysia sekarang sumernya berkerjaya dan sikap moody serta penat tu dah jadi lumrah.. so kaum suami kena la bertimbang rasa.

5.  Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih daripada  suami juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing-berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.
Komen aku: Bab ni aku mmg tabik spring kat suami aku… ayang mmg bertimbang rasa dan mmg seorang suami yg bertanggung jawab dalam hal bab menjaga anak2 kita.. thank Q sayang…. Mmmuuuuaaaahhhhhhh!!..(Cuma ika nak katakan kat sini, ika bukannya ambil kesempatan yer…)

6.  Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relak-relak sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dan sebagainya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila tak cukup tangan nak menguruskan rumah tangga sedangkan suami lepas tangan.
Komen aku: Alhamdullilah suami aku mmg bertoleransi, kalau aku buat keje kat dapur, dia mmg tak duk diam.. ada je keje yg dia buat, sapu sampah ke, melayan kerenah anak ke, atau kemas mana2 bahagian dlm rumah yang patut.. Cuma sekali sekala bila ada rancangan TV yg menarik perhatian dia, terpaku la sekejap depan tv tu.. tapi tak pe..  small matter je….

7.  Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk untuk isteri. Jangan bedal semua, sampai giliran isteri yang tinggal ekor ikan sekerat, janggut sotong, ekor tauge. Frust, tau tak!
Komen aku: Nasib baik suami aku tak kuat makan dan aku sebaliknya.. hiiii.... kalau bab ni, macam aku je yg tak boleh dipecayai.. hiiii… hiii
Kalau bersantap dirumah, normally kami makan bersama satu keluarga.. tapi semenjak dua menjak ni, kecerdikkan  anak bongsu aku yg umur 5 bulan ni dah semakin bertambah, so kadang2 kami terpaksa makan berasingan.. biasanya suami akan makan dulu bersama anak2 yg lain .. tapi lauk untuk aku mesti ada punyer.. siap aku boleh makan untuk 2 org sekali gus..hiii… haaaaaa..huuuu

8.  Kalau nak ajak member ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua lebih awal. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri Cuma masak mi segera saja (bukan soal malas masak tapi nak tolong jimatkan perbelanjaan keluarga)
Komen aku: Bab ni aku suka sebab aku laki bini mmg sehati sejiwa.. kami mmg amalkan ‘Family first” dan suami aku ni mmg jenis family man.. kemana-mana pegi pun mesti nak satu famili begitu jugak tentang bila nak ajak tetamu datang.. mmg kami bersiap sedia dari segi mental dan physical.. tetapi biasanya tetamu yg datang tu ahli keluarga sendiri dan sebenarnya rumah kami amat jarang sekali tetamu datang berkunjung!!!! Sebabnya… maybe kami jarang jemput org datang kerumah, maklumla anak2 masih kecil…(alasan biasa…)


9.   Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.
Komen aku: Dalam hal ni, kami tak boleh sakat meyakat.. kalau dia kata aku gemuk, aku boleh kutuk dia tu lidi!!! Haaaa…… tapi setakat ni, suami aku tak pernah komen tentang size body aku.. dia tahu aku berkorban nyawa untuk mengandungkan dan  lahirkan zuriat kami..  dan ini adalah hasilnya!!!! Cuma aku je yg slalu mengeluh tak puas hati berada dalam SAIZ ni…

10. Jangan kentut depan isteri. Hairan ya, masa bercinta dulu kenapa boleh kontrol kentut?
Komen aku: hiiiii… aku nak cakap No komen.. 
p/s: ayang .. kalau ayang terbaca artikel ni, ayang faham2 sendiri la ye….  Tapi bab ayat “masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?” tu ika muskil…. Rasanya kadang2 kentut tu boleh buat bahan gurauan dan ketawa.. betul ke?? Satu lagi ika sentiasa teringat dan terbayang cara ayang seronok2 nak test kekuatan volume dan bunyi kentut tu..hiiiii.. Siap cari dinding dan lantai simen.. kah…kah.. kah… Kenangan indah kita tu!!!!

Ulasan: 21 Pesanan Isteri Untuk Suami (Bahagian satu)SocialTwist Tell-a-Friend

33 comments:

kobEj0rdan~ said...

no 10 tu x setuju, saya kentot depan awek biasa2 jer pon, xkan da jadi bini nati xleh. hahah

Encik MamaT said...

nasib la aku kentut dari masa bercinta... :D tak elok tahan kentut... tak baik untuk kesehatan... haha

pN.rOs said...

kobejorden: tian awek ang ekekek...
tp pompuan ni sensitip
i pon sensitip
kalu hubby dok cakap tinggi cket pon da cewek da.
nak wat camana kan ... ehehe

http://mrsaqur.blogspot.com

nusha said...

ahakz..
lau pom yg kentut kat pakwe mcm ne plk kak??
ok x tu>>heheheh..

atikah_ar (IkaAR) said...

pompuan jarang wat keje cam ni.. org laki je yg suka kentut merata x kira tempat.. pompuan msh kekalkan sopan santun

Gadis Kampung said...

Nak tanya mcam ne nak buat boleh tukar tulisan yang kat atas tue..guna apa ye?

Anonymous said...

Ιts not my firѕt tіmе to go to see this ωebsite, i аm
νisitіng this web sitе dаіlly and tаke good information from here dаily.
Here is my blog post ... loans for bad credit

Anonymous said...

This is a topic ωhich іs closе to my heart.
.. Mаnу thаnks! Εxactly where are youг сontact dеtails though?
my web site - howtostopsnoringnow.co.uk

Anonymous said...

Hiya very cool ωеb sitе!
! Man .. Beаutiful .. Amazing .. Ι'll bookmark your web site and take the feeds also? I'm satіsfіed to seek οut a lot of useful information
right here іn the submіt, wе neeԁ dеvelop moгe tесhnіques on
this rеgaгd, thаnκ yοu fоr
sharing. . . . . .
Review my web blog : 1 month loan

Anonymous said...

Hi theгe, You have done an exсellent job.
Ӏ'll definitely digg it and personally suggest to my friends. I'm sure they'll be benefited from this web site.
Feel free to surf my website : loans for bad credit

Anonymous said...

Hi there to every bоdy, it's my first pay a visit of this weblog; this website contains amazing and actually good data in support of readers.

Here is my web blog: Eternity rings

Anonymous said...

My brother recommended I may like this website. He was totally right.
This submit truly made my day. You cann't imagine simply how a lot time I had spent for this info! Thank you!

My blog post :: getreidefreies brot

Anonymous said...

This article preѕеnts clear idea in favor of the new viewers of blogging, that gеnuinely hοω to ԁo blogging.


Hегe is my ωeb page; New Bingo Sites

Anonymous said...

This information is invaluable. Where can I find out more?


Check out my site - logi low carb
My web site - leichter diätplan

Anonymous said...

Keep on working, great job!

Visit my blog kostenlose rezepte ohne gluten

Anonymous said...

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on
the video to make your point. You obviously know
what youre talking about, why waste your intelligence on just posting
videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?



Here is my page - using wordpress as a website

Anonymous said...

May I simply just say what a comfort to find someone who really understands what they're discussing on the internet. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. More people should check this out and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular given that you definitely possess the gift.

Here is my web blog - kohlenhydratarme Ernährung erfahren

Anonymous said...

I delight in, result in I discovered just what I was taking
a look for. You've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

Feel free to surf to my website: steinzeiternährung

Anonymous said...

I enjoy reading a post that will make people think.
Also, thank you for allowing for me to comment!

Feel free to visit my webpage :: wordpress grundlagenschulung

Anonymous said...

Remarkable things here. I'm very satisfied to peer your article. Thanks a lot and I'm taking a look forward to contact you.
Will you kindly drop me a e-mail?

My web-site: lenkmatten

Anonymous said...

I am really thankful to the holder of this website who has shared this
wonderful paragraph at at this place.

Feel free to surf to my web-site - steinzeit ernährung

Anonymous said...

It's actually a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

My webpage - the hunter

Anonymous said...

Post writing is also a excitement, if you be familiar with afterward you can write or else it is complex to
write.

Feel free to visit my weblog - wertpapier

Anonymous said...

I am sure this post has touched all the internet people, its really really good paragraph on building up new web site.


Feel free to visit my web blog - icon in homepage einbinden

Anonymous said...

Hi, the whole thing is going well here and ofcourse every one is sharing facts,
that's in fact excellent, keep up writing.

Check out my site :: hq symphony speed

Anonymous said...

Hi there, just became alert to your blog through
Google, and found that it's really informative. I'm going to watch out for
brussels. I will be grateful if you continue this in future.
Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!



Feel free to visit my homepage - paläo diät
Also see my website > gourmet rezepte

Anonymous said...

Hurгah! In the end I got a blog frоm whеre
I know how to truly take vаluаble facts concerning my
study and knowledge.

my webρage; instant loans

Anonymous said...

This рοst pгesentѕ clеar idеа
in fаvοr of thе new ѵiewers оf bloggіng, thаt
actuallу how to do blοgging.

my blog: payday loans

Anonymous said...

When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox
and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the exact
same comment. There has to be a way you are able to remove me from that service?
Kudos!

Look at my webpage; http://www.pariscitybreaks.com/wiki/index.php?title=User:SashaUnc

Anonymous said...

Ahaa, itѕ niсe cοnversation regаrding this ρoѕt at this place at
thiѕ blog, I have read all that, so now me also commenting аt
this place.

Here is my blоg: short term loans

Anonymous said...

Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend
your website, how can i subscribe for a weblog site?

The account helped me a applicable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast
provided brilliant clear concept

Have a look at my homepage ... mouse click the up coming internet site

Anonymous said...

Have you evеr thought about аdding a lіttle bіt more than ϳust youг articles?
I mean, what you say is valuable аnd everything.
However imagine if you аԁded ѕome great photos or vidеos to give your
posts mоre, "pop"! Your content is еxcellent but ωith images and vіdeο cliρs,
thіs websitе coulԁ defіnitely be one of the best in іts niche.
Very good blog!

Here iѕ mу webpage: short term loans

Anonymous said...

It іs apprоpriatе timе to make some plаns for the long run and it іs tіme to be happy.
Ι've learn this submit and if I could I desire to counsel you few fascinating issues or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles relating to this article. I desire to read more issues about it!

Here is my web blog; Instant Payday Loans

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers