Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Gaya Pemakanan Sihat Agar Tetap Langsing

Sunday, October 17, 2010

Pernah tak anda jumpa segelintir individu yang sering memakan makanan berkalori tinggi tapi badan mereka tetap langsing? Mereka ni kalau diperhatikan, selalu menjadikan kek coklat atau keju dan aiskrim sebagai pencuci mulut. Namun yang peliknya, mereka tak gemuk pulak.

Gambar hiasan - secretrecipe.com.my 

 Apalah rahsia langsing diorang ni agaknya yer?

Hahh, kalau anda nak tahu, saya akan dedahkan sekarang. Menurut kajian, ianya disebabkan oleh gaya pemakanan mereka. Di mana mereka memakan makanan berkalori tinggi tu secara perlahan-lahan. Kunyah dan hadamkan makanan tu satu persatu. Dengan cara ini, mereka akan berasa kenyang dengan lebih cepat berbanding jika makan secara terburu-buru.


Gaya pemakanan sihat - wellsphere.com


Sebab kalau anda suka makan dengan gelojoh cepat, jumlah kalori yang masuk dalam badan adalah tinggi. Lepas tu, proses penghadaman akan menjadi semakin berat kerana gigi anda tidak sempat menghancurkan makanan yang masuk dengan sempurna.

Lagi satu kajian daripada Jurnal Kesihatan Inggeris pula mengatakan; apabila anda makan dengan cepat ia menimbulkan kesan kecanduan terhadap kegemukan. Ditambah pula dengan faktor terdapatnya pelbagai jenis makanan segera di pasaran.


Jadi, kalau anda ingin kekal langsing walaupun suka makan kek coklat dan makanan lain berkalori tinggi; amalkanlah gaya pemakanan sihat berikut:


1. Kunyah makanan hingga benar-benar halus (40-50 kali) sebelum menelannya.

2. Setelah mulut kosong, barulah anda suapkan makanan seterusnya.

3. Elakkan daripada makan sambil buat kerja lain. Contohnya makan sambil menghadap tv, pc atau laptop (dah banyak kali pesan nie). Tabiat ini membuatkan anda lebih suka mengunyah tanpa menyedari yang anda sebenarnya dah banyak sangat mengunyah. Betul tak?

4. Mainkan alunan muzik yang berirama lembut semasa menikmati hidangan. Secara tak langsung ia membantu anda makan secara perlahan-lahan.



Jadi, sekarang anda dah tahu caranya, kan? Selamat Mengamalkannya. :)

Gaya Pemakanan Sihat Agar Tetap LangsingSocialTwist Tell-a-Friend

2 comments:

Emisu said...

Salam. Dah baca n3 ni. ok juga tip nya. Saya sekarang makin bertambah berat badan sebab melayan anak-anak makan. :) Anyway ada masa singgah Dunia tashQash ya.

Anonymous said...

It's nearly impossible to find well-informed people on this topic, however, you seem like you know what you're talking
abоut! Thanks

Look into my blog pоst New Bingo Sites

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers