RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nantiMonday, August 2, 2010

Sistem Menurunkan Berat Badan Anda - Siri 2

Bagi anda yang sedang bersiap sedia untuk menurunkan berat badan, artikel ini adalah sambungan tulisan yang terdahulu. Apakah langkah seterusnya yang patut anda buat? Semuanya ada di bawah;


4. Salad Tanpa Mayonis


Tentu ramai yang sukakan salad kat sini. Termasuklah anda gak, kan?

Namun perlu diketahui jenis salad yang macam mana boleh membantu diet anda secara berkesan?Jawapannya adalah salad tanpa mayonis. Ataupun salad yang tak bercampur dengan bahan-bahan lain yang mengandungi banyak lemak dan berkalori tinggi.


5. Jumlah Kalori yang Bersesuaian


Dalam diet seharian, setiap lelaki memerlukan sebanyak 2500 kalori. Manakala seorang wanita pula memerlukan 2000 kalori sehari.

Mulai hari ini, anda berusahalah untuk mengambil jumlah kalori dalam lingkungan tersebut. Elakkan daripada terlalu kurang daripada jumlah di atas.

Ini kerana, jika jumlah kalori dalam badan anda terlalu sedikit ia akan menjejaskan tahap metabolisme. Anda dah tahu yang tahap metabolisme yang baik diperlukan untuk memudahkan proses pembakaran lemak dan kalori, kan?

Lagi satu, anda juga boleh mengalami anemia jika tahap metabolisme terjejas tau.


6. Bersenam Itu Perlu


Memang diet dan senaman tak boleh dipisahkan. Jika anda hanya berdiet dari segi pemakanan tapi mengabaikan senaman, hasilnya pasti mengecewakan.Buat pengetahuan anda, bersenam juga akan meningkatkan tahap metabolisme. Jadi, nak atau tak, anda perlu bersenam.

Andainya anda terlalu sibuk, cuba juga lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki selama 20 minit. Boleh juga naik tangga dan lain-lain aktiviti yang bersesuaian dengan rutin harian anda.


7. Kawal Penurunan Berat Badan


Walau seghairah manapun, pastikan anda menurunkan berat badan secara terkawal. Jauhi aktiviti yang mengakibatkan penurunan berat badan secara mendadak. Sebab biasanya ia akan meninggalkan kesan sampingan.

Antaranya seperti masalah gangguan hati dan ginjal anda terpaksa bekerja keras untuk menggantikan glukosa dalam darah.

Oleh itu, berikan diri anda masa. Tetapkan jumlah penurunan yang boleh dicapai dan masuk akal. Contohnya dalam seminggu anda nak turunkan sebanyak 0.5 kg. Paling tinggi pun 1 kg dalam seminggu. Ianya sudah memadai.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker