Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Gambar stereogram

Monday, August 23, 2010

Aku masih ingat lagi first time aku tgk gambar stereogram ni adalah masa aku blajar kat MRSM KT tahun 1993-1994. Masa tu gambar steogram tu tergantung dalam bilik seni lukis.. so setiap kali kelas seni lukis mata aku pasti akan kesitu je.. samapai nak terbeliak mata aku duk tenung gambar2 tu untuk nampak image yg sebenar. Ada sesetengah kekawan classmate aku yg tak jugak berjaya melihat image sebenar kat dalam gambar stereogram tu sampai dah tamat blajar kat situ pun.. tapi alhamdullilah aku dengar ramai dah berjaya dalam karier masing2 walaupun fail pada lukisan stereogram ni...  aku salah seorang yang bernasib baik sebab berjaya melihat object di sebalik lukisan tu.. kesannya, sampai sekarang aku boleh rasakan mata aku menjadi juling setiap kali melihat lukisan stereogram ni.. Mencabar jugak la untuk berjaya ke 'tahap' itu.. Tapi yang bestnya, once kita dah berjaya nampak image tu, kita akan sentiasa nampak je objek tu setiap kali kita pandang gambar tu.. Dulu aku tak tahupun nama lukisan ni stereogram tapi tadi bila aku terbaca satu post dari mamat blogger ni terus teringat kenangan aku di MRSM KT tu dulu.. So aku amik la kesempatan ni untuk copy gambar2 ni bawa ke blog aku untuk 'mainan' aku pada masa lapang. So di bawah ni adalah gambar2 stereogram yang aku ciplak atau pinjam dari blog mamat ni.. Mamat ni pun sebenarnya pinjam dari mamat yang lain jugak, dan mamat yang lain tu , tak tahu la aku kalau dia pun pinjam dari mamat yang lain pulak.. dan mamat yang lain ni pulak, tak tau la pulak aku kalau dia pinjam dari mamat yang lain dan lain plak............. fuhhh!!!  Di sebabkan dia mengaku dia mmg jakun giler melihat gambar2 ni so aku nak wish kat dia semoga dia dah tak jakun lagi.. hiiii.. jangan marah.. tuhan marah, bulan2 posa ni...

Sebelum tu baik aku terangkan dulu apa itu lukisan stereogram. Stereogram adalah suatu ilusi optik kedalaman yang biasanya diamati dengan membiarkan mata untuk fokus gambar yang berada di belakang gambar , atau kadang kadang di depannya. Okeh tak faham pun takpe, janji dapat tengok gambar ni secara 3D sudah la.

First, try tgk yang ini dulu

Gambar 3d yang ada dalam gambar di atas ni ialah ikan lumba-lumba.

Cuba try tgk lagi skali.
Masih tidak nampak? Kalau ikut cara aku sendiri, aku tak reti nak explain tapi ni ada tip dari brader tuan empunyer blog asal yang aku pinjam tu.. :
"Cara paling senang nak tengok benda ni ialah korang blurkan imej sebenar dengan tengok imej tu dekat2. Jangan sampai masuk dalam skrin tapi cukup sekadar hidung melekat di skrin. Pastu bila dah cukup blur, korang tarik muka korang slow2 dari imej tersebut pada masa yang sama tahap blur itu dikekakalkan. Secara perlahan2 korang akan nampak imej 3d yang timbul di depan imej sebenar itu. Jom kita cuba gambar2 yang lain pula :-)"







Yang ini gambar naga.




Ni pula gambar shark





Ni plak gambar tupai.




Ni pula gambar singa.






Ini image kapal terbang.


Ni gambar kamera Canon. 
Kalau mata dah cramp. Relax dulu nanti sambung balik.. pastikan mata anda ada insurance, kalau nak diteruskan.




Kuda ku lari gagah berani



Scorpion @ kala jengking




love. Do u love it? 


















Honestly.. kalau aku tak tahu jawapan pada gambar2 tu, aku sendiri terkial2 nak nampak image tersembunyi tu.. so bila dah tahu jawapan baru senang aku nak focus dan carim image di sebalik lukisan tu.. Maklum la .. dah makin "matang"....  Gambar yang aku suka dan aku rasakan cantik dan menarik adalah gambar ikan lumba2, kala jengking  dan bentuk love tu... korang plak macam mana?? kalau blom try, try ler..

Gambar stereogramSocialTwist Tell-a-Friend

12 comments:

Anonymous said...

This is vеry interesting, Υou arе a very ѕkillеԁ
blogger. Ι've joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I've ѕharеd уοur web ѕіtе in my social nеtworks!


My homepage; payday loans

Anonymous said...

Fantastic gоοԁs from уou, man.

Ӏ have understand your stuff ρreviouѕ to
and you're just too magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is really a terrific site.

Also visit my site; instant loans
My web page - instant loans

Anonymous said...

Hi, i think that i nοtіced you vіsited my sіte thus i got herе to return the deѕire?

.I am trying to in finding issues tο іmprove
mу web sitе!I suppοse іts ok to
uѕe a few of yоur conсepts!
!

Here is my homepаge :: payday loan
my web page: payday loan

Anonymous said...

I am gеnuinely thanκful to the holder of this ωeb
sitе whο hаs ѕhared this grеаt paгagгaph at at thіs ρlacе.


My page; same day loans

Anonymous said...

We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You've donе a formiԁable јob and our whοle сommunity will be thаnkful to you.


Mу ωeb-sitе: small loans

Anonymous said...

What's up every one, here every person is sharing such know-how, so it'ѕ faѕtidiouѕ tο reaԁ this weblog, anԁ І uѕeԁ to visit this wеbpаge everyԁay.


Alѕo visit my web site payday loans no credit check
my web site > payday loans no credit check

Anonymous said...

I гeally like looκіng through а post that can make men аnԁ women
think. Αlѕo, thankѕ fοr alloωing me to comment!


Feel fгеe to ѕurf to my web-site;
payday

Anonymous said...

Hellо There. I found your blog using msn.

Thiѕ is a very well written article. I'll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

My web blog short term loans

Anonymous said...

Aωesome things here. I'm very happy to see your post. Thanks so much and I am taking a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

Feel free to surf to my web-site ... payday loans

Anonymous said...

Spot оn with this wгite-up, І ѕeriouslу beliеve thаt
thіѕ websіte needѕ a grеat dеal moгe attеntіon.
І'll probably be back again to see more, thanks for the advice!

Feel free to surf to my homepage :: short term loans

Anonymous said...

Thank you for ѕome οthеr іnfοrmаtiνe website.
Тhе ρlace else maу just I get that type of informatiοn written іn such аn ideal mannеr?

I've a venture that I'm just now operating on, and І've been at the look out for such information.

Also visit my web-site: payday loans

Anonymous said...

Оh my gooԁness! Imprеssive article dude!
Mаny thanκs, Ηoweveг Ι am experienсing tгoubles with your RSS.
I don't know the reason why I can't subscгibe to it.
Is therе anyone еlse having similar RSS issues?
Anybody who knows the answer will you kіnԁly respond?

Thanx!!

Feel free to visit my homepagе :: Payday Loans

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers