RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nantiTuesday, August 24, 2010

5 kesilapan semasa aktiviti Blog Walking

Dikala ini, aktiviti "Blog Walking" (BW) sentiasa dilakukan oleh bloggers untuk mencari traffic. Persefahaman yang dicapai tanpa perjanjian iaitu "lawat saya, saya lawat kembali" menjadikan traffic blog sentiasa bertambah. Lagi banyak blog yang diterjah, lebih banyak traffic akan diterima.

Antara kesilapan-kesilapan yang dilakukan oleh bloggers semasa aktiviti BW ialah:


  • Tidak tinggalkan URL blog - kadang kala terdapat bloggers terlupa memasukkan URL blog dan ia menyebabkan pemilik blog tidak dapat membuat lawatan balas

  • URL blog salah - mungkin kerana ingin cepat atau tersalah tekan, silap 1 huruf sahaja alamat blog anda sudah tidak dapat dilawati

  • Tidak membaca entry - anda mungkin terlepas entry yang baik dan berinformasi

  • Tidak meninggalkan komen - meningkalkan komen merupakan backlink yang kekal pada entry tersebut. Jika komen yang baik ditinggalkan, ia boleh memberi traffic yang bagus

  • Meninggalkan mesej kurang baik - Mesej di shoutmix atau shoutbox yang terlalu ringkas dan tidak menarik perhatian. Sekiranya mesej yang baik, bukan sahaja pemilik blog yang datang tetapi juga pelawat blog yang lain.
Terdapat banyak lagi kesilapan yang mungkin bloggers lakukan semasa aktiviti BW. 
Mungkin rakan lain boleh bantu memberi tambahan?

Oleh itu, akvititi BW perlu dilakukan dengan terbaik untuk memastikan anda mendapat traffic dan juga maklumat yang berinformasi.

2 comments:

  1. ni lah salah satu cara nak dpt byk utk nuff...BLOGWALKING...
    mesti byk lawat blog org ,tgal URL blog...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker