Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Petua dan Nasihat untuk Parents

Wednesday, August 4, 2010

 Petikan-petikan di bawah ni aku ambil dari komen2 forumer di page keibubapaan di Facebook.

Assalammualaikum.. Anak-anak tiada dosa, jgn hilang sabar dlm didik anak-anak. Mengapa anak degil & sering menguji kesabaran kita. Pernahkah kita muhasabah sumber makanan yg kita makan dan yang kita beri pada mereka.. adakah sumber itu ada unsur shubahah.. adakah buatan muslim (barakah) atau bukan Islam.. adakah berkua...liti atau tidak spt organ dalaman binatang, junk food, fast food atau ada sumber meragukan... Maka puncanya adalah dari ibubapa. Jgn marahkan mereka dgn baran tetapi pujuk dan nasihatlah dgn kasih-sayang.. ubahlah pemakanan kpd cara Islam.. Jgn terpengaruh dgn sedapnya makanan dari kapitalis yahudi & nasrani. Sesungguhnya mereka sentiasa berusaha meruntuhkan institusi masyarakat dn kekeluargaan umat Islam

Ayat Alquran yang boleh diamalkan untuk lembutkan hati anak dan pasangan.: " Iyyakanabudu wa iyyakanasta'in' hembuskan diubun anak2 dan niatkan serta doakan mereka semasa mereka tidur serta berselawat.

Bila nak marah tu..ingat balik camner susah kandung dorang, lahirkan dorang, berjaga memalam masa dorang kekecik dan ingat balik camner kita dulu kekecik ;-)

Tips untuk lembutkan hati dan didik anak untuk mendengar kata dr slah satu rncangan soal jwb agama bru2 ni. penceramah sarankan supaya menadah air yg digunakan utk wuduk (kedua ibubapa). kemudian mandikan anak2 gunakan air tersebut sambil berdoa supaya anak2 lembut hatinya... buat selalu... Insyaallah. sy pun baru nak mencuba.

Petua dan Nasihat untuk ParentsSocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers