Sampai kat opis pagi ni aku mengantuk sakan rasanya.. hari ni second day kita berposa.. aku nak update blog aku hari ni dgn berkongsi dua resepi masakan lauk pauk kami sekeluarga 2-3 hari sebelum start posa baru2 ni.. masakan ni simple, sempoi, main campak2 je apa yg ada kat dapur dan yg penting benda2 lama yang ada dalam freezer rumah aku tu.. Tapi alhamdullilah sedap dan mengenyangkan kami 5 branak. Seronok aku!! Sbb tgk laki aku dan anak2 dapat menjamu selera dengan air tangan aku sendiri.. Slama ni asyik makan masakan air tangan pengasuh anak2 aku je…Sampai aku dan laki aku pun turut sama ketagih dgn masakan air tangan kakak tu.. hiii.. Thanks kak Siah!!!!!!!
LAUK PERTAMA
Lauk pertama aku ni aku jenuh duk fikir nak bagi nama apa.. last2 aku pakat hentam je declare lauk ni di gelar Ikan Tilapia Goreng berkuah kuning.. Ikan tilapia merah ni dah 2-3 hari aku beli simpan wat stok kat rumah.
Ikan Tilapia di lumurkan dgn garam dan serbuk kunyit then kemudian di goreng dan di ketepikan dulu.
Minyak gorengan digunakan semula untuk membuat kuahnya..
Kuahnya:
Bawang besar, bawang putihdan halia di mayang, kemudian di tumis
Masukkan cili padi yg warna hijau (cili merah aku dah habis..)
2 batang serai di ketuk (saki baki yg ada dalam freezer.. takde pun tak pe…) aku campakkan sekali dlm kuali.
Masukkan air sedikit, kemudian masukkan garam dan bahan perasa skitttttt je
Tunggu sampai medidih skit..
Kemudian masukkan ikan goreng tadi then dah siap!!!
LAUK KEDUA
Biasanya bila nak makan nasi, tak sah kalau takde lauk sayur.. mmg hilang selera kalau takde masakan sayur.. so aku beli taugeh ni 50 sen dari kedai kat area rumah aku dulu sebelum balik ke rumah.
Lauk ni aku namakan taugeh goreng kicap bertelur ayam…
Tumis bawang besar dan bawang putih yang dah siap dimayang terlebih dahulu
Masukkan dalam 10 ekor ikan bilis skali utk bgi rasa skit
Pastu aku pecahkan telur ayam dalam 2 bijik dan di gaul2
Kemudian barulah di masukkan taugeh berserta cili yg dan dipotong (cili padi/cili merah/cili hijau.. mana2 pun boleh…)
Last skali masukkan kicap, sedikit garam dan sedikit perasa..
Jeng..jeng.. dah siap!!!
Ini lah hasil lauk pauk kami untuk hari tersebut.. ianya simple, sempoi dan yang paling penting ianya menyelerakan dan mengenyangkan kami seluarga.. alhamdullilah rezki dari-Nya.
For the reason that the admin of this site is working, no question very quickly it will be famous,
ReplyDeletedue to its feature contents.
Here is my web-site ... smoke deter
No matter if some one searches for his necessary thing, therefore he/she desires
ReplyDeleteto be available that in detail, so that thing is maintained over here.
Look at my webpage; venapro
Excellent blog post. I certainly appreciate this
ReplyDeletewebsite. Keep writing!
Feel free to visit my website male enhancement product reviews
Does your blog have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to shoot you an email.
ReplyDeleteI've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.
Feel free to visit my site - semenax ingredients
Hi it's me, I am also visiting this web page daily, this web site is actually pleasant and the visitors are in fact sharing fastidious thoughts.
ReplyDeleteHere is my blog; virility Ex