Image Widget

Image Widget

RUANGAN KELUARGA KITA

Blog ini pada asalnya adalah bertujuan untuk tatapan kami sekeluarga tapi kini ianya menjadi aset penting untuk aku membuat contengan-contengan disini..

Semoga blog aku ini akan menjadi tatapan untuk anak-anak aku suatu hari nanti


MY SWEET FOLLOWER

SILA PILIH JENIS dan SIZE TEXT UNTUK AKTIVITI SKODENG ANDA!!

Kalau tak suka jenis font yang asal boleh ler tukar.. Kalau rabun ke, buat2 rabun ke atau memang tak brape nampak tulisan tu boleh la besarkan sikit yer... al maklum la, umur kita ni sentiasa meningkat..

Petua Mengatasi Sembelit Dengan Temu Lawak

Wednesday, August 25, 2010

Masalah sembelit merupakan antara masalah popular yang menimpa kebanyakan anda ketika bulan puasa. Anda boleh merujuk kembali tulisan terdahulu di sini sebagai kenang-kenangan. Jadi sebelum ia melarat, ada baiknya anda merawatnya.


Petua sembelit kali ini adalah dengan menggunakan batang dan rizom (ubi) muda temu lawak. Buat makluman anda, temu lawak ni nama saintifiknya ialah Curcuma Xanthorriza. Imej di bawah ini mungkin boleh menjelaskan serba sikit mengenai temu lawak ini.



Temu Lawak - gingersofindia.com




Baiklah, kaedah mengatasi sembelit dengan temu lawak adalah seperti berikut;


1. Anda ambillah bahagian batang dan rizom (ubi) muda temu lawak sahaja.

2. Bersihkannya dulu dan kemudian rebus ia sampai mendidih.

3. Setelah mendidih, anda tapis serta tuangkan air rebusan tadi ke dalam gelas.

4. Jika mahu, biarkan ia suam seketika dan minumlah secara perlahan-lahan.

Dalam sehari, anda boleh meminumnya sebanyak dua hingga tiga kali. Anda boleh teruskan meminumnya dalam beberapa hari mendatang.

Jikalau mahu meminumnya walaupun pada waktu anda tak kena sembelit pun boleh. Ia boleh dilakukan sebagai langkah pencegahan.

Selain sembelit, ia juga diakui boleh mengatasi masalah najis berdarah. Jangan lupa cuba tau. :)


Selamat Menjalani Ibadah Puasa.

Petua Mengatasi Sembelit Dengan Temu LawakSocialTwist Tell-a-Friend

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Disclaimer

Artikel di sini hanya kompilasi tulisan dan luahan hati sendiri. Justeru itu, saya tidak dapat menjawab sebarang pertanyaan profesional berkaitan kesihatan, kaunseling rumahtangga mahupun undang-undang dan hal ehwal agama yang mendalam. Anda dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan pakar dalam bidang berkaitan bagi masalah yang dialami. Terima Kasih..

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
 

DEDIKASI

Khas Untuk Suami Tersayang : Badri Bin Mohd Zin berserta anak-anak yang amat ibu kasihi : Intan Nurliyana Binti Badri, Mohamad Nasrul Danish Bin Badri, Intan Nursyazwani Binti Badri dan Mohamad Akhil Danish Bin Badri.
Last updated on: SEPTEMBER 2010

My Status

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Nah copy dan paste code kat bawah ni dan letak banner aku ni kat website korang yer!

Permata Hati Kami

PERMATA HATI KITA

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickersLilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers